Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kapellimestaripelin natsi- ja lapsikortit

Kulttuuri
 

Kolme avainpaikkaa kapellimestareille avautuu, kun Sir Simon Rattle jättää Berliinin filharmonikot 2018, Alan Gilbert New Yorkin filharmonikot 2017 ja Valeri Gergijev Lontoon sinfoniaorkesterin tänä vuonna.

Voittavatko konservatiivit avainpaikat, kun suomalaisia suosivat uudistajat lähtevät?

Sir Simon johti Berliinissä 2010 ja viime viikolla kaikki Sibeliuksen sinfoniat ja vie ne tällä viikolla myös Lontooseen. Hän tilasi Magnus Lindbergiltä ja Kaija Saariaholta teoksia ja vei orkesterin voimalla verkkoon.

Sir Simonin seuraajaksi on pohdttu konservatiivista Christian Thielemannia, mutta orkesterin ensimmäinen soolokontrabasisti Janne Saksala ei innostu. Hän ei heiluta Thielemannille natsikorttia, mutta sanoo, että ei valitsisi orkesterin 1940-luvun historian vuoksi "oikeistoäärimmäisyyteen" assosioituvaa nimeä.

"Hän piti maahanmuuttovastaista Pegida-liikettä kannattavan puheenvuoron. Oli siinä alibilauseita, mutta sävy oli selvä."

Saksala puoltaa "ylitsepääsemättömän musikaalista" Kirill Petrenkoa. Soolokontrabasisti Esko Laine pitää myös Andris Nelsonsista. "Yksi ei ole yli muiden. Monet harkitsevat yhä."

Samaan aikaan New Yorker nostaa Esa-Pekka Salosen New Yorkin filharmonikkojen Alan Gilbertin seuraajapeliin yhdessä Pablo Heras-Casadon and Gianandrea Nosedan kanssa.

Myös Gilbert suosi nykymusiikkia ja nimesi kolme nimikkosäveltää: Magnus Lindbergin, Christopher Rousen ja Salosen.

New Yorker pohtii, ottaisiko Salonen siis ensin nimikkosäveltäjyyden ja sitten musiikillisen johtajuuden. Toisaalta filharmonikkojen music directorilla on edessä rahankeruuvelvoitteita ja evakkovuodet, kun Lincoln Center menee remonttiin. Konservatiivi Riccardo Mutin tapaan voisi yhä suostua New Yorkiin. Silloin loppuisi nykymusiikin ja suomalaisten suosiminen.

Lontoon lehdet puhisevat innosta: ottaisiko Sir Simon Rattle Lontoon sinfoniaorkesterin johtotehtävät Putin -puheillaan kuohuttaneelta Gergijeviltä? Sir Simonin nuorimmat käyvät kuitenkin koulua Berliinissä. "On vain tietyt ikäkaudet, jolloin lasten kanssa voi muuttaa", hän tähdensi HS:lle.

Salonen puolestaan muutti Lontoosta takaisin Los Angelesiin lasten opintojen vuoksi, koska "vanhempien on hyvä asua samalla mantereella lastensa kanssa". New Yorkissa on Salosen mukaan kiva käydä varsinkin nyt, kun tytär opiskelee siellä.

Natsikortti heilui jo Herbert von Karajanin aikaan, mutta lapsikortin käyttö on uutta ja myönteistäkin. Lasten koulunvaihdon siunauksellisuutta ei ennen pohdittu, kun maestrot lentelivät maita ja mantereita vaihdellen uusiin avainpaikkoihin.

HS.fi/Kulttuuri: Lisää muusikkojen mielipiteitä videolisin.

Vesa Sirén
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat