Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset eivät halua maksaa musiikista

Kulttuuri
 

Kaksi vuotta sitten ilmassa oli toiveikkuutta. Vuosien matalalennon jälkeen musiikin myynti oli kääntynyt hienoiseen kasvuun, kun striimaus eli verkkokuuntelu alkoi näkyä myös tulovirrassa.

Äänitealan toivo laskettiin Spotifyn ja muiden musiikkipalvelujen varaan. Ehkä tästä vielä selvitään, vaikka perinteinen fyysinen levy jatkoi synkkää syöksykierrettään.

Levymyynnin yhä pahemmasta sakkaamisesta saatiin vihiä jo viime vuoden lopulla, mutta sekään ei valmistanut keskiviikkona julkaistujen lukujen musertavuuteen. Vuonna 2014 äänitemarkkinoista katosi lähes kuusi miljoonaa euroa.

Se on valtava summa entuudestaan pienillä markkinoilla: vuonna 2013 tuloja kertyi 41,8 miljoonaa euroa ja nyt 35,9 miljoonaa euroa, joten markkinoista liukeni kerralla 14 prosenttia. Vuoden 2001 huippulukema 68,1 miljoonaa euroa on yhä kaukaisempi muisto – siitä on jäljellä vain hieman yli puolet.

Sanomattakin on selvä, mitä tämä merkitsee musiikintekijöille: muusikoille, laulajille tai laulunkirjoittajille. Yhä harvempi, jos kukaan, voi laskea elantonsa levymyynnin varaan. Levyjen kustantamisessa ääripäät jatkavat erkautumistaan: toisaalta panostetaan varmoihin hitteihin ja toisaalta jatketaan harrastustoimintaa omakustannepohjalta.

Ruotsi ja Norja näyttävät porskuttavan tasaisesti eteenpäin digitaalisilla markkinoilla, ja molemmat tekivät viime vuonna uuden maailmanennätyksen. Norjasta digimyynnin osuus on ennätykselliset 86 prosenttia, ja Ruotsissa voidaan ylpeillä maailman suurimmalla striimausosuudella, 79,8 prosentilla.

Myös Suomessa digimyynti ylitti ensimmäistä kertaa fyysisten levyjen myynnin 51 prosentin osuudellaan, mutta, kuten luvuista voi päätellä, olemme valovuosia jäljessä naapureistamme.

Lukuja huomionarvoisempaa on se, että Ruotsin ja Norjan äänitemarkkinoiden koko pysyi viime vuonna ennallaan. Levyjen myynti on molemmissa maissa sukeltanut vielä dramaattisemmin, mutta toisaalta suoratoisto on korvannut jäljelle jääneen aukon. Tämä selittynee sillä, että musiikkipalvelut ovat molemmissa maissa onnistuneet houkuttelemaan yhä lisää kuukausimaksua maksavia asiakkaita.

Suomessa näin ei ole käynyt, ja se johtaa vain yhteen loogiseen päätelmään. Levyjä ei osteta entiseen malliin, ja toisaalta vain harvat ovat siirtyneet musiikkipalvelujen tilaajiksi. Yhä harvempi suomalainen on valmis maksamaan musiikistaan.

Jarkko Jokelainen HS
Kirjoittaja on kulttuuritoimituksen
uutistuottaja. jarkko.jokelainen@hs.fi twitter: jarkkosakari

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat