Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinkiin tulee uusi kirjallisuustapahtuma

Peter Høeg, Carl-Johan Vallgren ja Mihail Šiškin toukokuussa pidettävän tilaisuuden kansainvälisiä tähtiä

Kulttuuri
 

Helsinkiin saapuu toukokuun lopulla kansainvälisiä kirjailijatähtiä, erityisesti Pohjoismaista, kun vasta perustettu kaksipäiväinen kansainvälinen kirjallisuustapahtuma Helsinki Lit avaa ovensa Savoy-teatterissa.

Tapahtuman ulkomaisia vieraita ovat muun muassa Peter Høeg, Carl-Johan Vallgren ja Mihail Šiškin. Suomalaisista kirjailijoista tapahtumaan osallistuvat esimerkiksi Monika Fagerholm, Sofi Oksanen, Jörn Donner ja Suomessa jo kymmenkunta vuotta asunut, kansainvälisesti palkittu irakilaiskirjailija Hassan Blasim.

"Tarkoituksena on esitellä aivan uusi tapa kohdata kirjallisuutta ja kirjailijoita", toteaa tapahtuman ohjelmajohtaja, kirjailija Philip Teir.

"Mallia on otettu Saksasta ja Ruotsista, joissa pitkät syvälliset kirjalliset keskustelut eivät ole koskaan olleet kiellettyjä. Nyt ei haluta synnyttää kirjamessuilta tuttua valtavan esiintyjäkaartin aiheuttamaa ähkyä."

Helsinki Lit järjestetään 22.–23. toukokuuta 2015. Ennakkoliput ovat myynnissä Lippupalvelun myyntipisteissä.

Tapahtumassa kirjailijat esiintyvät tapahtumassa nokikkain, keskenään keskustelevina pareina.

Tällaisia pareja ovat muun muassa Monika Fagerholm ja Peter Høeg, Sofi Oksanen ja Mihail Šiškin sekä Nadifa Mohamed ja Nura Farah.

Ulkomaiset vieraat ovat siinä mielessä ajankohtaisia nimiä, että monelta Savoy-teatterissa esiintyvältä kansainvälisiltä kirjailijoilta on nyt keväällä ilmestynyt tai on jo julkaistu uusi suomennos.

HBL:n kulttuuritoimituksen entisen esimiehen Philip Teirin mukaan tapahtuman perusajatuksena on tuoda kansainvälistä käännöskirjallisuutta lämpimällä ja persoonallisella tavalla lähemmäs suomalaista kirjallisuudesta kiinnostunutta yleisöä.

Tapahtumassa jaetaan myös ensimmäistä kertaa kustannusyhtiö Tammen perustama Jarl Hellemann -käännöskirjapalkinto. Hellemann perusti modernien käännöskirjojen valiosarjaksi linjatun Keltaisen kirjaston 6. syyskuuta 1954.

"Odotan malttamattomana Jörn Donnerin ja Ruotsin yhden tunnetuimman kirjailijan Lena Anderssonin keskustelua. Epäilen, että luvassa on perusteltuja ja yllättäviä näkökantoja. August-palkittu Lena Andersson kirjoittaa Dagens Nyheteriin myös pääkirjoituksia."

Philip Teir korostaa, että samoin Peter Høegin saaminen Helsinkiin on tapaus.

"Hän ei matkustele kovin paljon. Varsinkaan Pohjoismaissa, naapurimaissa, hän ei ole juuri esiintynyt."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat