Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voittaako sinfoniaorkesteri Stratovariuksen, Lauri Porra?

Kulttuuri
 
Benjamin Suomela HS
Lauri Porra soittaa tänään torstaina konserttonsa kantaesityksen solistina Sinfonia Lahden konsertissa.
Lauri Porra soittaa tänään torstaina konserttonsa kantaesityksen solistina Sinfonia Lahden konsertissa. Kuva: Benjamin Suomela HS

Stratovarius-yhtyeestäkin tutun sähköbassovirtuoosi ja säveltäjä Lauri Porran Entropia sähköbassolle ja sinfoniaorkesterille kantaesitetään torstaina Sinfonia Lahden konsertissa Sibeliustalossa. Porra soittaa itse solistina.

Viekö sinfoniaorkesteri miehen kuten isoisoisällesi Jean Sibeliukselle tapahtui? Onko rock- ja metalliväellä aihetta huoleen?
"Minuthan on viety jo aikaa sitten elokuvamusiikkiin ja moneen muuhun. Suurin osa ajasta menee rockin ja metallin ulkopuolella.

Juuri ilmestyvä kolmas instrumentaalilevyni Flyover sisältää niin rock-komboa, Bratislavan sinfoniaorkesteria kuin muita kokoonpanoja."

Miten sähköbasso ja sinfoniaorkesteri sopivat yhteen?
"Entropia syntyy, kun kaksi toisilleen vierasta maailmaa kohtaavat. Bassokitaran historia on lyhyempi mutta myös rikas, ja sillä on erilaisia esteettisiä arvoja kuin orkesterilla."

Ahkeroitko Entropian partituurin kokonaan itse?
"Tein alustavan partituurin, mutta Mikko Hassinen vastasi orkestraation suhteen ehdottomasti suurimmasta työstä. Sain myös Perttu Vänskältä apua."

Miten sävelsit sähköbassolle ja miten esimerkiksi sinfoniaorkesterin kontrabassoille?
"Sähköbasso on ennen kaikkea kitara ja soitan sitä solistisesti. Välillä mennään virtuoosisesti, kuten konsertoissa on tapana."

Richard Wagnerin Isolden lemmenkuolo kuullaan ensin ja lopussa soi isoisoisäsi Tapiola. Miltä tuntuu esittäytyä tässä seurassa?
"Se on mielettömän pelottavaa. Toivottavasti kukaan ei loukkaannu! On suuri kunnia ja ilo, että konsertissa on mielettömiä mestariteoksia ja tämä keventävä Entropia siinä välissä."

Miten jaat aikasi tänä vuonna eri projekteihin?
"Nyt viimeistelen Lauri Nurksen elokuvan musiikin ja soitan Juho Viljasen kanssa Ainolasta äärettömiin -koululaiskonserteissa kertoen lapsille musiikin rajattomuudesta. Ei tarvitse erotella mikä on klassista ja mikä rockia vaan tähdätä musiikkiin, josta saa nautintoa. Huhtikuussa tulee Lauri Porra Flyover -ensemblen kiertue ja samalla sävellän omaa musiikkiani. Myös Stratovarius alkaa tehdä uutta levyä."

 

 

Sinfonia Lahti joht. Jaakko Kuusisto, solisti Lauri Porra, sähköbasso, Sibeliustalossa 12. helmikuuta klo 19 – Wagner, Porra, Schönberg, Sibelius.
 
HS.fi /kulttuuri: Lue mitä Lauri Porra ajatteli isoisoisästään joulukuun HS Teeman Sibelius-numerossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat