Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Läpimurto antoi odottaa itseään

Kulttuuri
 

Louise Bourgeois syntyi vuonna 1911 Pariisissa, ja kasvoi porvarisperheessä esikaupunkialueella. Lapsuuden traumat ovat vahvassa osassa taiteessa.

Neljän lapsen perheen äiti kuoli, kun Bourgeois oli nuori. Isällä oli suhde perheen englantilaiseen kotiopettajattareen.

Bourgeoisin isäsuhdetta kuvataan vaikeana. "Hän palaa tähän jatkuvasti. Bourgeois tunsi itsensä isänsä, mutta myös opettajansa pettämäksi", näyttelyn kuraattori Iris Müller-Westermann sanoo.

Bourgeois opiskeli Pariisissa muun muussa Fernand Légerin ja Othon Frieszin johdolla. Uransa hän aloitti Yhdysvaltoissa, jonne muutti 1938.

Kansainvälinen läpimurto tapahtui kuitenkin vasta 71-vuotiaana 1982, kun Bourgeoisin töitä esiteltiin New Yorkin modernin taiteen museossa MoMa:ssa.

Bourgeois sekä rikkoi aikansa lasikattoja että käsitteli omana aikanaan rohkeita teemoja, minkä vuoksi häntä on pidetty eräänlaisena feminismin esitaistelijana. Itse Bourgeois ei nähnyt itseään erityisesti feministinä, Müller-Westermann sanoo.

"Hän yksinkertaisesti teki asioita, joita piti tärkeinä. Siinä mielessä hän oli nainen, joka ei ollut uhri vaan yritti selvitä voimiensa avulla."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat