Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä jos Australia voittaa Euroviisut?

Kulttuuri
 

Euroviisujen ystävät saivat tiistaina silmiensä eteen lystikkään uutisen: Australia on saanut luvan osallistua tämän vuoden viisuihin Wienissä.

Tieto sai oitis vääräleuat liikkeelle: Vai niin, nytkö Eurooppa laajenee jo Australiaan asti!

Ei, Eurooppa ei laajene Australiaan.

On syytä oikaista usein toistuva virhe: Euroviisut eivät ole EU-maiden tai maantieteellisesti Eurooppaan kuuluvien maiden kisa. Kilpailuun saavat osallistua kaikki Euroopan yleisradiounioni EBUn jäsenmaat – joita onkin melkoinen määrä.

Ebulaisuus on hyvin venyvä käsite. Siksi kisoissa on mukana vuodesta toiseen sellaisiakin Euroopan ulkopuolisia maita kuin Israel, Armenia, Azerbaidžan ja Georgia.

Kisassa voitaisiin nähdä vieläkin eksoottisempia maita, vaikkapa Libya, Algeria, Egypti, Jordania, Libanon, Marokko tai Tunisia, kaikki EBU-maita.

Mikä hauskinta, paavikin voisi luikauttaa jonkin näpsäkän viisun latinaksi, kuuluuhan Vatikaanivaltiokin porukkaan.

Marokko on muuten osallistunut kisaan jo kerran, ainoana Afrikan maana. Menestys ei ollut vuonna 1980 kehuttava, mutta päihitti Samira Saïd sentään pisteellä koko kisan jumbon.

Tuo jumbo sattui olemaan Vesa-Matti Loiri Huilumiehellään.

Libanon oli valinnut jo edustajansakin vuonna 2005, mutta se joutui vetäytymään. Syynä oli maan laki, jonka mukaan Libanon ei voi osallistua kilpailuun, jossa mukana on myös Israel.

Australia ei kuitenkaan ole EBU-maa. Miksi se siis saa nyt osallistua kisaan?

Se saa osallistua, sillä Australia on EBUn liitännäisjäsen – kuten ovat esimerkiksi Kiina, Intia, Japani ja Yhdysvallat – ja koska niin nyt päätettiin, viisujen 60-vuotisjuhlien kunniaksi.

Kyseessä on kuitenkin vain tämä yksi kerta. Australia voi osallistua toisen kerran kisaan vain, jos se sattuu tänä vuonna voittamaan.

Mitä sitten, jos voitto tulee? Pidetäänkö kisat ensi vuonna vaikkapa Sydneyssä tai Melbournessa?

Vaikka moni viisufani ja -toimittaja sitä varmasti toivoisikin, niin valitettavasti näin ei käy. Australian SBS-yhtiö saisi kyllä järjestää kisat, mutta yhteistyössä jonkin muun maan tv-yhtiön kanssa, jossakin eurooppalaisessa kaupungissa.

Harmillista. Australian viisut olisivat taatusti hilpeät kemut.

Australiassa on fanitettu Euroviisuja voimakkaasti jo Abban vuoden 1974 voitosta asti. Osaksi syy on siinä, että niin monella on juuret Euroopassa. Euroviisuista on muodostunut australialaisille eräänlainen henkinen side Eurooppaan. Ja jokin viisujen humoristisuudessakin tuntuu purevan huumorintajuisiin ausseihin.

Viime vuonna kilpailua katsoi maassa huimat kolme miljoonaa ihmistä. Viime vuosi oli sikälikin erityinen, että tv-yhtiö SBS tuotti viisuihin oman Australia-teemaisen väliaikanumeron.

Australiasta tulee viisuihin tänä vuonna toinenkin edustaja. Armenia lähettää kisaan kokoonpanon, johon tulee armenialaismuusikkoja "kaikilta" mantereilta.

Ilmoitus kirvoitti taas vääräleuat ääneen: Nytkö laajennutaan jo Etelämantereelle! Edustaako joku jäätutkija Armeniaa?

Tuo "kaikki" ei valitettavasti päde Etelämantereeseen. Siinä kulkee tänä vuonna viisuraja.

Mari Koppinen mari.koppinen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n kulttuuritoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat