Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pepe Willbergin hittilevyn tehnyt Matti Mikkola lupaa Saimaa-yhtyeelle jatkoa

Teosto-palkintoehdokkuuden jälkeen suunnitelmissa myös thrash metalia

Kulttuuri
 
Jussi Nukari Lehtikuva
Matti Mikkolalla on jo mielessä Saimaan seuraavan levyn sovitusidea.
Matti Mikkolalla on jo mielessä Saimaan seuraavan levyn sovitusidea. Kuva: Jussi Nukari Lehtikuva

Pepe & Saimaa -levyllä myynti- ja arvostelumenestyksen viime vuonna saanut Matti Mikkola suunnittelee jatkoa Saimaalle.

Hän nousi Teosto-palkintoehdokkaaksi Pepe & Saimaan sävellyksistä ja sovituksista torstaina.

"Saimaasta on tullut kollektiivi, joka soittaa usein myös tuottamillani muiden artistien levyillä. Sille haluan tehdä ominta musiikkiani. Saimaan levytyshistorian ei tarvitse loppua."

Onko Pepe Willberg mukana?

"Ei se poissuljettua ole."

Välirikkoa pelättiin, kun Willberg lähtikin syksyllä kiertueelle pienemmän yhtyeen kanssa, vaikka Saimaan tiedettiin varautuneen kiertueeseen.

"En halua tonkia sitä tunkiota", Mikkola sanoo.

Saimaan seuraava levy valmistuu "3–15 vuodessa".

"Sen ei tarvitse myydä mitään ja sen julkaisu vaatii oikean mielentilan. Saimaassa haluan tuoda omaa ääntä ABC-Suomeen musiikkiteollisuuden painostuksesta huolimatta."

Mikkola pohtii jo sovituksia.

"Sointipaletti voisi olla yhtä laaja kuin edellisellä Saimaa-levyllä, mutta sinfoniamainen sovittaminen vie rytmistä sähäkkyyttä. Uusi musa voisi olla rytmisempää ja sinfis-puoli olisi se nitroglyseriini, joka räjähtää mukaan tarvittaessa."

Teosto-palkinnon esiraadin mukaan Pepe & Saimaalla "enemmän on todellakin enemmän" ja levy edustaa tervettä suuruudenhulluutta.

Eikö levy ole myös tavattoman hauska? "Minä se vasta kehtaan" -asenteella Mikkola lisää instrumentteja ja koukkuja toisensa perään kunnes kuulija nauraa epäuskoisen vaikuttuneena kuin vanhaa MacArthur Park -hittiä kuunnellessa.

"Kyllä minä sitäkin olen kuunnellut. Kuten Yngwie Malmsteen on sanonut: vähemmän ei voi olla enemmän. Enemmän on enemmän! Pepe & Saimaa oli vähän kuin olisi vuosia toivonut lisää chiliä ruokaan, ja kun sitten sai purkin käsiinsä, laittoi sitä kerralla tarpeeksi."

Hän muistaa soraäänetkin.

"Vaadittiin malttia ja kohtuutta, vaikka niin syntyy vuosittain satoja levyjä pastellipaskaa ei tehrä tästä ny numeroo -mentaliteetilla. Pepe & Saimaa tehtiin toisin, ja samalla se tyydytti Ben Hur -fiksaationi."

Mikkolaa vievät muutkin kiireet. Hän teki projektin myös Vicky Rostin kanssa ja hän on säveltänyt esimerkiksi Samuli Edelmanille, Jari Sillanpäälle, Kaija Koolle ja Robinille.

"Se on duuniduunia, mutta nautin, kun saan listakamaan mukaan vähän indiekierrettä, ja isoissa balladeissa taas on ikiaikaisia melodia- ja harmoniakulkuja, jotka tuntuvat omalta."

Hän haluaa kurkottaa ulos mukavuusalueeltaan.

"Neuvottelen esimerkiksi thrash metal -yhtyeen levyn tuottamisesta. Olen elinikäinen taiteen opiskelija. Ensin jotain voi vierastaa kuin lapsi aurajuustoa, mutta vähitellen oppii uusiin makuihin."

Entä Tehosekoitin? Vieläkö Mikkolan nuoruusvuosien yhtye kokoontuu joskus yhteen?

"En sulje sitä pois. On Hollywood-leffoja, jossa papparaiset lähtevät luokkaretkelle ja sattuu kaikenlaista kohellusta. Kyllä sen joskus voisi tehdä."

Lievänkin julkisen tuomion mahdollisuus ärsyttää silti.

"Sitten Rumbassa joku 17-vuotias nörtti sanoo, että ikäloppujen pitäisi pysyä kotona. Eikö se tajua, ettei sitä sille ole tehty vaan niille kaikenikäisille, jotka maksavat 40 euroa ja täyttävät Jyväskylän jäähallin!"

Kuulostaa konkreettiselta!

"Ei Tehosekoittimen suhteen silti ole mitään kalenterissa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat