Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

70-vuotiaita Muumeja juhlitaan Junibackenissa

Kulttuuri
 
Jonas Jörneberg Junibacken
Junibackenin muuminäyttely on esillä vuoteen 2017 saakka.
Junibackenin muuminäyttely on esillä vuoteen 2017 saakka. Kuva: Jonas Jörneberg Junibacken

Tukholman näyttelykevät tarjoaa herkkuja myös lapsille, kun satutalo Junibacken Djurgårdenissa juhlii 70 vuotta täyttäviä Muumeja.

Ensimmäinen Muumi-kirja, Muumit ja suuri tuhotulva, julkaistiin vuonna 1945. Junibacken avasi kirjojen teemoista rakennetun näyttelynsä Mumin på Junibacken torstaina.

Muumiteema jatkuu jo toista vuotta, sillä viime vuonna niin Ruotsissa kuin Suomessakin muistettiin laajasti Tove Janssonia, jonka syntymästä tuli kuluneeksi sata vuotta.

Junibackenin näyttely on kuin Muumilaakso itse. Siellä voi vaellella vapaasti ja tavata monia sen asukkaita.

Voi ajella karusellilla, kuten Kuka lohduttaisi Nyytiä -kirjassa tai laatia oman pienen teatteriesityksensä kelluvalla lavalla, kuten tehtiin Vaarallisessa juhannuksessa.

Näyttelyyn on rakennettu niin observatorio tähtien tähyämiseen kuin oikea muumitalo, jossa voi tiskata posliineja muumimamman tavoin tai paistaa lettuja.

Junibackenin näyttelyn ovat luoneet lavastajat Ola Hulten, Pelle Magnestam ja Håkan Sanchis.

Sanchisin mukaan näyttelyyn haluttiin tuoda tunnetuimmat osat muumilaaksoa, kuten vaikkapa uimahuone rannassa ja itse muumitalo.

Sanchis toteaa, että työtä vaikeutti se, että Janssonin töissä tyyli ja kuvamaailma vaihtelevat paljon. Muumilaakson luominen kolmiulotteiseen muotoon ei liioin ollut aivan helppoa. "Jos pitää valita, niin karuselli on suosikkini. Se on kaunis."

Näyttely on suunnattu kaiken ikäisille lapsille. Sanchis arvioi sen sopivan parhaiten 2–8-vuotiaille.

Joka päivä voi seurata myös Kuinkas sitten kävikään -kirjaan perustuvaa nukketeatteria. Nukketeatterin taustalla on Junibackenin taiteellinen johtaja Mikael Kallin ja koreografiasta vastaava Andreas Braula.

Elina Kervinen HS
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat