Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Melrose on taas "inessä bisneksessä": Yhtye palaa keikoille lauantaina Helsingissä

Laulaja-kitaristi Tokela on keikkaillut viime vuosina puolenkymmenen bändin kanssa, mutta sekään ei tappanut hänen ensimmäistä yhtyettään

Kulttuuri
 
Outi Pyhäranta HS
"Ei mua yhtään hävetä myöntää, että me ollaan vanhan koulun rock'n'roll-bändi", Tokela sanoo Melrose-yhtyeestään. "Sellaisia ei enää kauheasti ole, joten siinäkin mielessä meillä on oikeutus olla olemassa."
"Ei mua yhtään hävetä myöntää, että me ollaan vanhan koulun rock'n'roll-bändi", Tokela sanoo Melrose-yhtyeestään. "Sellaisia ei enää kauheasti ole, joten siinäkin mielessä meillä on oikeutus olla olemassa." Kuva: Outi Pyhäranta HS

Tottahan se on, että Melrose-yhtyeen edellisestä albumista on päässyt vierähtämään kolmetoista vuotta. Ja yhtyeen perustamisesta, läpimurrosta ja pikaisesta suosiopiikistä peräti kolmisenkymmentä vuotta.

Mistään paluusta en silti puhuisi. Melrose on Suomen rokkikentän hiljainen työjuhta, joka on keikkaillut tasaisesti läpi vuosikymmenien. Takana on vain pieni hengähdystauko, jolta yhtye palaa nyt Got It Made -albumin kanssa.

Toisinkin olisi voinut käydä. Kolme vuotta sitten yhtye oli laittaa lapun luukulle.

"Me tehtiin kymmenisen vuotta keikkaa edellisen levyn siivillä, ja rutiini alkoi olla niin kova, että keikat olisi voinut soittaa vaikka viiden promillen kännissä ja vasemmalla kädellä", laulaja-kitaristi Tokela (oik. Mika Tuokkola, 48) kertaa tunnelmia. "Ei yleisö sitä maindannut, mutta me itse kypsyttiin."

"Jossain keikkareissulla teimme sitten periaatepäätöksen, että tehdään niin paljon keikkaa kuin jaksetaan ja sitten peli seis. Otetaan iisisti ja soitellaan sitten, jos alkaa tuntua siltä, että tekee mieli tehdä jotain."

Tokelalle itselleen avautui uusi maailma, ja yhtäkkiä hän tuntui olevan kaikkialla: laulamassa kantria Hoedownin kanssa, soittamassa rockabillyä Slippersissä ja seikkailemalla juurimusiikin ryteikössä Munsonsin kanssa. Myös avopuoliso Jonna Tervomaan kanssa syntyi Tourettes-yhtye.

"Jos jollain on hyvä idea, mä lähden aina mielelläni mukaan", Tokela kommentoi aktiivisuuttaan. "Yleensä jutut lähtevät siitä, että haluaa tehdä jotain omaksi ilokseen, vastapainoksi tylsyydelle."

Melrose näytti jäävän taka-alalle, mutta arvaahan sen, miten lopulta kävi.

Ei aikaakaan, kun kolmikko – Tokela, rumpali Jami Haapanen ja basisti Roger Nieminen – löysi toisensa treenikämpältä. Jotain oli kuitenkin toisin: kaikki rutiinit jätettiin oven toiselle puolelle.

"Päätimme, että jos treenikämpälle mennään, niin mitään vanhaa ei soiteta. Ei mitään muistelua, vaan jotain muuta. Puoli vuotta opeteltiin soittamaan uudestaan ja huomattiin, että onhan tämä kivaa. Se on niin kuin tiskaaminen – aloittaminen on vaikeinta. Kun saa kädet veteen, niin kyllä se siitä."

Got It Made on vapautuneen rockyhtyeen levy. Jos Melrose ponnahti esiin normaalia pahankurisempana rockabilly-yhtyeenä, raja-aitoja on enää turha asettaa. Esimerkiksi singlebiisi Ain't Lookin' for Love on häpeilemättömän melodinen popkappale.

"Melrose on kaikista mun jutuista eniten mun bändi, joten käytän tässä kaiken, mitä matkan varrella on mukaan tarttunut", Tokela naurahtaa.

"Oon tehnyt niin monenlaista musiikkia, ja kaikesta oon oppinut jotain. Se on pelkästään hyvä asia, koska en halua kuulla yhtä ja samaa biisiä. Mua ilahduttaa aina, kun levyllä on biisejä, joilla ei ole mitään tekemistä normimätön kanssa."

Normeista rimpuillaan eroon jo levyn kannessa. Siinä poseeraa rockyhtyeen sijaan kolme kravatteihin ja kauluspaitoihin sonnustautunutta liikemiestä. Fläppitaululla sojottaa ylöspäin suuntaava käyrä.

"Tälläkin hetkellä otetaan satoja kuvia, joissa joku bändi poseeraa tiiliseinää vasten. Ollaan me itsekin tehty niin, mutta kuinka uskottavaa se olisi nyt, kun ei itsekään usko siihen?" Tokela taustoittaa kansikuvaa.

"Tavallaan kansi on kommentti myös siihen, että kaikki on nykyään bisnestä, musiikkikin, mikä on nykymusassa kaikkein raivostuttavinta. Tää on meidän pieni kuitti. Mekin ollaan inessä bisneksessä."

 

Melrose-yhtyeen levyjulkistuskeikka Tavastia-klubilla (Urho Kekkosen katu 4–6) lauantaina klo 21. Liput 19/20 e.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat