Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kymmeniä ennennäkemättömiä Louise Bourgeoisin teoksia esillä Tukholmassa

Tukholman Moderna Museet esittelee kevään näyttelyssään noin sata Louise Bourgeoisin työtä, joista noin kolmannesta ei ole koskaan aiemmin nähty julkisesti

Kulttuuri
 
Louise Bourgeoisin teos Together on vuodelta 2005. Se on yksi näyttelyn 33 työstä, joita ei ole koskaan aiemmin esitelty julkisesti. Teos on osa näyttelyn suhteita käsittelevää teemaa.
Louise Bourgeoisin teos Together on vuodelta 2005. Se on yksi näyttelyn 33 työstä, joita ei ole koskaan aiemmin esitelty julkisesti. Teos on osa näyttelyn suhteita käsittelevää teemaa.

70-vuotiaaksi saakka hän oli kansainvälisesti liki tuntematon. Sitten ranskalais-amerikkalaisesta Louise Bourgeoisista (1911–2010) tuli yksi 1900- ja 2000-lukujen merkittävimmistä taiteilijoista.

Nyt, viisi vuotta Bourgeoisin kuoleman jälkeen, Tukholman Moderna Museet esittelee poikkeuksellisen laajasti moniulotteisen kuvanveistäjän teoksia.

Kevään suurnäyttelyssä I Have Been To Hell And Back on nähtävänä myös yksi Bourgeoisin ikonisimmista teoksista, jättiläishämähäkki Maman, joka tervehtii tulijoita museon edustalla Skeppsholmenilla.

"Se oli jännitysnäytelmä itsessään, mutta nyt se seisoo tuossa", naureskelee näyttelyn kuraattori Iris Müller-Westermann noin yhdeksän metriä korkean työn laivaamisesta Tukholmaan.

Matka Yhdysvalloista kulki avoimessa merikontissa Hampurin kautta ja maksoi noin miljoona kruunua. Kymmenisen tonnia painava Maman koottiin kahden nosturiauton, nostolavan ja hämähäkin mukana kulkevan asiantuntevan henkilökunnan avulla.

"Selvisimme siitä aika nopeasti. Kesti vain kaksitoista tuntia."

Louise Bourgeoisin kerrotaan yhdistäneen hämähäkin omaan äitiinsä. Perhe eli vanhojen kankaiden kunnostuksesta, ja hämähäkki oli kuin äiti, joka jatkuvasti kutoi ja parsi. Kuvassa veistos Maman vuodelta 1999.
Louise Bourgeoisin kerrotaan yhdistäneen hämähäkin omaan äitiinsä. Perhe eli vanhojen kankaiden kunnostuksesta, ja hämähäkki oli kuin äiti, joka jatkuvasti kutoi ja parsi. Kuvassa veistos Maman vuodelta 1999.

Müller-Westermannin lähtökohta näyttelyn rakentamiselle oli löytää uusi näkökulma Bourgeoisin töihin, joita on viime vuosina esitelty melko laajasti maailman metropoleissa. Tutkimustyö taiteilijan New Yorkin studiolla ja ympäri maailmaa kesti pari vuotta.

Tuloksena on näyttely, joka esittelee Bourgeoisin elämäntyön kronologian sijaan yhdeksän erillisen teeman kautta. Mukana on yli sata työtä, joista noin kolmannesta ei ole näytetty julkisesti koskaan.

Työt ulottuvat miltei 70 vuoden ajalle. Bourgeois eli liki satavuotiaaksi ja työskenteli viimeisiin vuosiinsa saakka.

Yksi näyttelyn vaikuttavimmista teoksista onkin sen loppupuolella nähtävä näennäisesti vaatimaton I am Afraid, suurelle valkoiselle pohjalle painettu runoelma.

Bourgeois teki pimeyden, hiljaisuuden ja unen pelkoa ruotivan työn vain noin vuosi ennen kuolemaansa.

Näyttelyn spektri on laaja paitsi ajallisesti myös töidensä osalta. Materiaalin käytössä Bourgeois oli aikansa pioneeri, Müller-Westermann sanoo.

Hän ei tyytynyt veistoksissaan vain marmoriin tai teräkseen. Tukholman näyttelyssä on esillä töitä esimerkiksi lateksista, muovista ja kipsistä sekä luusta ja kankaasta.

Hän oli omana aikanaan pioneeri myös teemoiltaan.

Muutettuaan 1938 Pariisista Yhdysvaltoihin Bourgeois liikkui muiden eurooppalaistaitelijoiden kuten Joan Mirón ja Marcel Duchampin seurassa. Hän oli yhtäältä osa tätä surrealististen taitelijoiden yhteisöä, mutta ilmensi töissään myös amerikkalaista ekspressionismia.

Osa 21-osaisesta sarjasta 10 am is when you come to me.
Osa 21-osaisesta sarjasta 10 am is when you come to me.

Sodan jälkeisessä maailmassa harva saman ajan taiteilijoista oli halukas käsittelemään traumoja ja tunteita. Myös seksuaalisuuden laaja käsitteleminen oli tuon ajan naiselta uskallettua.

Louise Bourgeois
Louise Bourgeois

"Hän rikkoi rajoja tekemällä töistä, jotka eivät ainoastaan käsitelleet koko ihmistä vaan sen sijaan kehon osia. Hän kuvasi ihmistä, joka ei ollut kokonainen, ja joka tunsi kipua. Hän uskalsi kohdata vaikeita kokemuksia, joita moni ei ehkä halunnut tunnustaa", Müller-Westermann sanoo.

Hän on tuonut viime vuosina Tukholman Moderna Museetiin Bourgeoisin lisäksi useita laajoja vahvojen naistaiteilijoiden näyttelyitä, kuten Hilma af Klintin retrospektiivin vuonna 2013.

"Nämä ovat naistaitelijoita, jotka kieltäytyvät olemasta objekteja, he ovat subjekteja mitä suurimmissa määrin", sanoo museon varajohtaja Ann-Sofi Noring.

Useat Bourgeoisin Tukholman-näyttelyn töistä kumpuavat tekijälleen leimallisista teemoista: seksuaalisuudesta ja traumoista. Työt ovat paitsi suoria ja osin ahdistavia, myös osaltaan raikkaan humoristisia, kuten vaaleanpunainen kumitissirivistö, Mamelles vuodelta 1991.

Näyttelyn nimi I Have Been To Hell And Back tulee viimeisen huoneen perimmäisestä nurkasta. Se on ensimmäinen lause Bourgeoisin vuonna 1996 brodeeraamassa nenäliinassa. Nimi ei kerro kaikkea. Sen, miten teksti jatkuu, voi kävijä nähdä toukokuun puoleenväliin saakka Tukholmassa.

Elina Kervinen HS
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat