Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuvaväärennökset piinaavat kilpailuja

World Press Photon urheilukuvien sarjassa ei voitu lainkaan jakaa kolmatta palkintoa

Kulttuuri
 
Adnan Hajj Lehtikuva
Uutiskuva Israelin ilmapommituksesta Libanonissa 2006 osoittautui pian väärennökseksi. Valokuvaaja Adnan Hajj otti ensin oikeanpuoleisen kuvan ja myöhemmin muokkasi siitä vasemmalla olevan.
Uutiskuva Israelin ilmapommituksesta Libanonissa 2006 osoittautui pian väärennökseksi. Valokuvaaja Adnan Hajj otti ensin oikeanpuoleisen kuvan ja myöhemmin muokkasi siitä vasemmalla olevan. Kuva: Adnan Hajj Lehtikuva

Maailman arvostetuimpaan kuvajournalismin World Press Photo -kilpailuun lähetettiin tänä vuonna entistä enemmän manipuloituja ja jopa väärennettyjä valokuvia.

"Viimeistä edellisellä kierroksella viidennes kuvista jouduttiin hylkäämään, koska niitä oli manipuloitu", kertoo Lars Boering, joka on kilpailun järjestävän hollantilaisen organisaation toimitusjohtaja.

Häntä ja kilpailun tuomariston jäseniä on haastateltu tuoreeseen British Journal of Photography -lehteen.

Pahin ongelma oli urheiluvalokuvien sarjassa. Siinä ei voitu lainkaan jakaa kolmatta palkintoa, koska kaikkia muita kuin kahta valokuvaa oli käsitelty sääntöjen vastaisesti.

Sekä Lars Boering että World Press Photo -kisan tuomaristoa johtanut Michele McNally kertovat, että mukana oli hyvinkin räikeitä kuvaväärennöksiä. Monet kuvaajat olivat poistaneet valokuvistaan hahmoja tai lisänneet jotain ylimääräistä.

"Tämä on hyvin ikävää ja horjuttaa journalismin perusetiikkaa", Boering sanoo. "Vaikka kuvat ovat tulkintoja maailmasta, niihin pitäisi voida luottaa."

Jos valokuva valittiin World Press Photo -kisassa toiseksi viimeiselle kierrokselle, tuomaristolle oli esitettävä myös negatiivit ja raakamateriaali. Digitaalisen valokuvauksen aikana se merkitsee alkuperäisiä, suoraan kamerasta tulleita kuvatiedostoja.

Tätä materiaalia tutkimalla voi arvioida, onko kuvien käsittelyssä jotain poikkeavaa, jonka tarkoitus on harhauttaa katsojaa.

Suomessakin järjestetään parin vuoden välein Vuoden lehtikuva -kilpailu. Viimeksi valokuvaajat kilpailivat 2013 ottamillaan kuvilla, yhdessätoista sarjassa.

Tuolloin tuomaristossa istui myös Helsingin Sanomien valokuvaaja Sami Kero. Hänen mukaansa kuvamanipulaatiot eivät olleet kilpailussa mikään ongelma.

"Katsomissamme tuhansissa kuvissa ei ollut epäilyjä väärennöksistä. Muutamissa kuvissa kiinnitti huomiota liiallinen kuvankäsittely, eli niissä oli turhan paljon muokattu kuvan sävyjä ja kontrastia", Kero sanoo.

"Se ei kuitenkaan ole manipulaatiota, vaan enemmän tyylikysymys. Palkintosijojen lähelle nämä liian fotoshopatut kuvat eivät yltäneet."

Lehtikuvat kulkevat monen seulan läpi muuallakin kuin valokuvakilpailuissa. Silti lehtiin voi päästä kuvia, joista vasta julkaisun jälkeen huomataan, etteivät ne olekaan aitoja.

Helsingin Sanomissakin julkaistiin 2006 Libanonin pommituksesta otettu, Reuters-uutistoimiston välittämä kuva, josta kävi vasta tarkemmin tutkittaessa ilmi, että kaupungin yllä näkyviä savupatsaita oli suurennettu.

Kuvan aitoutta alettiin heti epäillä valokuvaajien ja graafisen alan ammattilaisten blogeissa ja internetin keskustelupalstoilla.

"Luotamme siihen, että jo kansainvälisissä uutis- ja kuvatoimistoissa selvitetään kuvien aitoutta", Helsingin Sanomien kuvatoimittaja John Woodward sanoo. "Se voi kuitenkin olla vaikeaa, vaikkakin manipulointi on äärimmäisen harvinaista."

Myös luontovalokuvaajat ovat kiivaasti väitelleet kuvien aitoudesta.

Suomessa kiistaa on synnyttänyt esimerkiksi se, että alan kunnioitettu veteraani Hannu Hautala julkaisi kirjassaan kuvia, jotka oli yhdistetty tietokoneella useammasta otoksesta.

Luontokuvaajat päätyivät sääntöön, että manipuloinnista on aina ilmoitettava.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat