Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lastenkirja omakustanteena vai yhteisörahoituksella?

Kun isoilla kustantamoilla on tiukempaa, lastenkirjailijat ja kuvittajat etsivät uusia tapoja saada töitään esiin

Kulttuuri
 
Päivi Heikkilä-Halttunen
Yhä useammat julkaisevat nykyään kirjoja omakustanteina.
Yhä useammat julkaisevat nykyään kirjoja omakustanteina.

Lastenkirjojen omakustanteita tekivät vielä kymmenisen vuotta sitten lähinnä harrastajakirjoittajat ja isovanhemmat, jotka halusivat tarinoita lapsenlapsiensa iloksi. Nyt jopa tunnetut kuvittajat ja kirjailijat päätyvät eri syistä kustantamaan kirjansa itse.

Kustantaminen on Suomessa murroksessa, myös lastenkirjallisuudessa. Kentän pienempiä toimijoita on yhdistynyt, kuten Kirjapaja ja Lasten Keskus ja Schildts ja Söderströms.

Isommissa taloissa toimituspolitiikka on muuttunut, ja julkaistavan määrää on vähennetty. Moni tekijä on päätynyt kierrättämään kirjaideaansa useammalla kustantajalla, jopa turhaan.

Digitaalisen painotekniikan kehittyminenkin on madaltanut omakustantamisen kuluja. Suomeen on perustettu monia tarvepainatukseen perustuvia täyden palvelun yrityksiä (esim. Books on Demand ja Mediapinta), jotka huolehtivat käsikirjoituksen valmiiksi painotuotteeksi.

Isojen painosten sijasta kirjaa voi painattaa vaikka yhden kerrallaan. Jos kaikki kirjanteon palaset ovat onnekkaasti loksahtaneet paikoilleen, omakustannettua kirjaa ei nykyisin ison kustantajan teoksesta erota.

Omakustanteeseen voi päätyä myös silloin, kun alkuperäinen kustantaja ei enää halua ottaa kirjasta uusia painoksia tai jatkaa sarjaa.

Esimerkiksi Anna Amnell on julkaissut BoD:n kautta yhteisniteen Vaahteralaakson Aurorasta kertovista tyttökirjoistaan sekä jatkanut kyynäränmittaisen Lucia-tytön myöhempiä vaiheita.

Myös Timo Parvela harkitsee ottavansa uusia painoksia lastenkirjoista, joiden oikeudet ovat palautuneet hänelle ja joiden uusintapainoksista alkuperäinen kustantaja ei ole kiinnostunut.

Hankaluuksia on kuitenkin jakelukanavissa. Omakustanteiden saamista lukijoille vaikeuttaa kirjakauppaketjujen monopoliasema, ja Kirjavälityksen ja BTJ Kirjastopalvelun listoille pääseminen ei ole helppoa.

Sängynaluskansa-kuvakirjan toisen painoksen omakustanteena julkaissut Ella Brigatti kritisoi sitä, ettei uusiin tulokkaisiin rohjeta tarttua. Kirjakaupoissa on tarjolla vain tuttua ja turvallista, jonka tiedetään myyvän.

Omakustantaja joutuu myös venymään moneksi: kirjailijan ja kuvittajan työn lisäksi on hallittava yritysjohtajan, graafisen suunnittelijan, oikolukijan, markkinoinnin, viestinnän, myynnin, logistiikan ja postittajan taidot.

Nykyään tiedotukseen käytetään sekä sosiaalista mediaa että vanhanaikaista puskaradiota. Anna Amnell perusti omakustanteilleen blogit, joiden kautta hän tekee kirjoja tunnetuksi.

Omat kokemuksensa on Mirkka Eskosella, Annastiina Mäkitalolla ja Laura Valojärvellä, jotka toteuttivat Aalto yliopiston opinnäytetyönsä omakustannekuvakirjoina.

Isoissa kustantamoissa on mm. painojäljen kontrolloinnin asiantuntemusta, jota omakustantajalla ei usein ole. Eskonen ja Valojärvi painattivat kirjansa Virossa, ja työ tuli kolme kertaa halvemmaksi kuin Suomessa.

Standardista poikkeava koko ja pienempi painosmäärä ei ollut siellä suomalaisten painotalojen tapaan ongelma.

Kirjailijat ja kuvittajat eivät usko, että omakustantamisesta olisi lastenkirjatarjonnan todelliseksi haastajaksi.

Annastiina Mäkitalon mielestä siten on kuitenkin mahdollista saada markkinoille valtavirrasta poikkeavia lastenkirjoja, joita isot kustantamot pitävät liian marginaalisina.

Yleistyä voi myös osuuskuntamuotoinen kustantaminen, jossa taloudelliset riskit jaetaan yhdessä. Näin lastenkirjan hintaakin voisi laskea.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat