Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jan Johansson otti Peppimusiikkiin vauhtia Afrikasta

Kulttuuri
 
HS
Inger Nilsson on ikimuistoinen Peppi Pitkätossu.
Inger Nilsson on ikimuistoinen Peppi Pitkätossu. Kuva: HS

Ruotsalaisen kulttuurin tärkeimmäksi ilmiöksi valittu Peppi Pitkätossu sai Helsingissä juuri jatkoaikaa ja täyttää kaupunginteatterin suuren näyttämön huhtikuun puoliväliin.

Näytelmässä Peppi Pitkätossu on läsnä toinenkin sanomalehti Dagens Nyheterin tuoreen kyselyn kärkikymmenikköön päätyneistä ruotsalaisista kulttuurivaikuttajista, pianisti Jan Johansson. Hän oli se työteliäs musiikintekijä, joka sävelsi melkein viimeisenä tilaustyönä laulun Här kommer Pippi Långstrump.

Mutta mistä Johansson (1931–1968) sai sytykkeen keinuvaan, Pepin sisääntulon tiivistävään teemaan? Hänet tunnettiin sitä ennen parhaiten kansanmusiikillisista levytyksistä Jazz på svenska ja Jazz på ryska. Televisiosarjaan alkujaan tehdyssä tunnuksessa ei ollut ruotsalaisia tai venäläisiä vaikutteita.

Johanssonin pitkäaikainen työtoveri ja hänen Peppi-työtään jatkanut kontrabasisti Georg Riedel tietää, että koukuttavan lastenlaulun yllyke oli vanha levy, jolla Ghanan armeijan puhallinorkesteri soitti länsimaisia marsseja omaan länsiafrikkalaiseen tapaansa. Marssimusiikki ei ollut silti Johanssonin ensimmäinen vaihtoehto, vaikka se ironisesti sopikin jäykistelevien aikuisten sääntöjä pilkkaavalle anarkistiselle Pepille.

Musiikkitieteilijä Erik Kjellberg kertoo teoksessaan Jan Johansson: tiden och musiken (2009), että Johansson – itse kahden alle kouluikäisen pojan isä – ajatteli aluksi vedota lasten ennakkoluulottomuuteen perieurooppalaisella ja avantgardistisella musiikilla.

Ehkä Astrid Lindgren teki oikein tyrmätessään hänen suunnitelmansa kokeellisesta, Karlheinz Stockhauseniin viittaavasta atonaalisesta teemasta. Toisaalta, siinä kaikki olisi ollut hyrskyn myrskyn ja vinksin vonksin, vaikka ei välttämättä sukupolvia ylittävästi.

Astrid Lindgrenin sanoittama Här kommer Pippi Långstrump ei ole Johanssonin laajassa tuotannossa silti erityinen helmi. Vaikka yhtä lailla hänen kuvaansa kaventavat 1960-luvun kansanmusiikilliset jazzlevyt, joista puoli miljoonaa myynytJazz på svenska on yhä ylittämätön.

Kesken tuotteliainta kauttaan liukkaan kelin autokolarissa kuollut Johansson oli mainettaan monipuolisempi muusikko, säveltäjä ja sovittaja.

Hän oli leikillinen, arvaamaton, humoristinen, pelottomasti uuteen kurkottava.

Sekä usein jopa lähimmille muusikoilleen arvoituksellinen.

Harri Uusitorppa
Palstalla esitellään vanhoja aarteita ja ihania löytöjä.

Lennart Håwi
Ikimuistoisen musiikin sävelsi jazz-levyistään tunnettu Jan Johansson.
Ikimuistoisen musiikin sävelsi jazz-levyistään tunnettu Jan Johansson.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat