Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Draamamies kulkee murroksesta toiseen

Ylen uusi draamapäällikkö Jarmo Lampela osui ensin taidekoulutuksen myllerryksen keskelle, ja nyt hän pääsee luotsaamaan kotimaista tv-draamaa uuteen aikaan

Kulttuuri
 
Outi Pyhäranta HS
"Tunnen sen sukupolven, joka oikeasti joutui taistelemaan joka sekunnista", Jarmo Lampela sanoo.
"Tunnen sen sukupolven, joka oikeasti joutui taistelemaan joka sekunnista", Jarmo Lampela sanoo. Kuva: Outi Pyhäranta HS

Nykymaailmassa muutokset ovat nopeita.

Kun elokuvaohjaaja Jarmo Lampela aloitti 2007 elokuvaohjauksen professorina silloisessa Taideteollisessa korkeakoulussa, alalta löytyi vielä niitä, jotka uskoivat, että elokuvia kuvataan filmille kymmenenkin vuoden päästä.

Fakta

Jarmo Lampelan ohjauksia

 Sairaan kaunis maailma (1997)

 Joki (2001)

 Eila (2003)

 Miesten välisiä keskusteluja (2012)

 Tv-sarja Tehdas (2012)

 Tv-sarja Ihan sama (2014)

Lampela aavisti, ettei näin tule käymään. Hän oli itse käyttänyt kevyitä videokameroita ensimmäisen kerran jo uransa alussa 1980-luvun lopulla.

Silti hän ei arvannut, millaisen myllerryksen keskelle hän päätyi. Tekniikka muuttui, mutta niin teki koulukin, kun siitä tuli 2010 osa Aalto-yliopistoa. Lampela nimitettiin elokuvan koulutusohjelman johtajaksi.

Hyvässä vaiheessa ollut oma ura elokuvaohjaajana sai väistyä taustalle. Lampela ei yksinkertaisesti malttanut hypätä kelkasta.

Tällä viikolla Lampela nimitettiin Ylen uudeksi draamapäälliköksi. Koko toimenkuva on uusi, sillä koskaan ennen yhtiön kotimainen draamatarjonta ei ole ollut yhden ihmisen vastuulla. Lampela on jälleen heittäytymässä suureen muutokseen, sillä Ylessä pyritään nyt tosissaan korjaamaan tv-draamojen tasoa.

Lampela on rauhallinen mies, mutta hän ei pysty peittämään innostustaan.

"Olen murrosvaiheiden surffaaja", hän kehaisee. Viisikymppinen mies osuu sopivasti kahden aikakauden väliin.

Toukokuussa Ylessä aloittava Lampela tuntee aika hyvin tulevan työnantajansa ja varsinkin tuotantokoneiston ongelmat. Miten ideat eivät kulje yhtiössä eteen päin, palaute on kiven takana ja vastaukset epämääräisiä. Seurauksena on ollut liuta turhautuneita tekijöitä.

"Seurasin opiskelijoiden näkökulmasta juuri vuosia 2008–2012, jolloin Ylen rahoitus meni hankalaksi. Tunnen sen sukupolven, joka oikeasti joutui taistelemaan joka sekunnista", Lampela kertoo.

Ensi töikseen Lampela lupaakin lisätä prosessien läpinäkyvyyttä, jotta tekijät tietävät, missä kulloinkin mennään.

Jakelukanavat elävät murrosvaihetta, ja verkkokatselun kasvuun pitää varautua.

"Isoja asioita tapahtuu." Ja aina vain nopeammin.

Kun Lampela alkoi kaksi vuotta sitten ohjata Ylelle lasten draamasarjaa Ihan sama, ajatus verkkojakelusta oli vielä aika uusi. Nyt se alkaa olla itsestäänselvyys.

Nuoret yleisöt kiinnostavat Lampelaa aidosti. Yksi syy löytyy hänen omalta uraltaan.

Esikoisohjaus Sairaan kaunis maailma (1997) on edelleen parhaita suomalaisia nuorisokuvauksia.

"Sain silloin palautetta nuorilta, joista oli hienoa katsoa leffaa ilman tekstityksiä."

Lampelaa ei saa teilaamaan Ylen Uusi päivä -sarjaa, vaikka sitä pidetään alalla tv-draaman alasajon syntipukkina. Hän tuntee sarjan faneja, jotka katsovat päivittäissarjan jokaisen jakson "kaikista mahdollisista välineistä". Lampela ymmärtää, että nuorille on oltava koko ajan jotakin tarjolla.

"Uusi päivä on tärkeä myös siksi, että se opettaa uusille tekijöille työn rutiineja turvallisessa ympäristössä."

Lampelalta voi odottaa tiivistä kansainvälistä yhteistyötä varsinkin Pohjoismaiden kanssa, sillä hän loi kontakteja jo Aalto-yliopistossa. Hän arvioi, että Ruotsi on lähinnä Suomen tuotantotapoja.

"Toisen maan mallia ei kuitenkaan pysty suoraan istuttamaan. Pitäisi löytyä suomalainen malli", Lampela sanoo ja viittaa muun muassa käsikirjoittajan rooliin. Tanskassa käsikirjoittaja asettuu koko tuotannon keskipisteeseen.

Lampela on jo alkanut ideoida alueellisia draamatuotantoja. Kemijärvellä selvitetään parhaillaan, voiko Taivaan tulet -sarjan jäljiltä perustaa elokuvastudion. Lampelaa kiinnostaa myös, miten on käynyt Markku Pölösen Karjalan kunnailla -sarjan jäämistöille.

Lampela uskoo tiedon jakamiseen, joten luvassa voi olla paljon seminaareja ja ulkomaisia vierailuita.

"Tietämyksen lisääminen luovassa prosessissa on aina hyödyksi. Tieto ei lisää tuskaa vaan avaa mahdollisuuksia."

Vaikka Lampela on tietoinen tulevasta päätösvallastaan, hänestä draamapäällikön tärkein velvoite on pitää keskustelua hengissä.

"Suomessa käsitellään harvoin yhteiskunnallisia kysymyksiä draaman kautta. Nyt on hyvä hetki kysyä, mitä ovat kotimaisen draaman tavoitteet. Onko meillä tabuja?"

Lampela ei osaa kuvitella, että hän varta vasten tilaisi tekijöiltä "makkaraa" pinnalla olevista teemoista.

"Mitä enemmän teksti lähtee tekijän omasta intohimosta ja havainnoista, sen vahvemmin sen kanssa pystytään elämään."

Päällikön pitää myös osata sanoa ei, rakentavasti.

"Sen olen oppinut jo varsin kauan aikaa sitten", Lampela vakuuttaa.

Lampelalla alkaa olla kiire.

Hän lähtee illalla Barcelonaan kuvaamaan omaa elokuvaansa, jonka aiheena on kaupungin kiinteistöjen järjetön arvonnousu. Päähenkilö Alma päätyy valtaamaan asuntonsa, ja hänen tapauksensa kautta elokuva käsittelee koko Euroopan kriisiä.

Tuotantoon osallistuu myös katalonialaisia.

Näin Lampela näyttää itse esimerkkiä, miten suomalainen elokuva voi olla myös kansainvälistä, ajankohtaista ja yhteiskunnallista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat