Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Etana kiiruhtaa hitaasti

Kulttuuri
 
Päivi Heikkilä-Halttunen
Sirpa Räihä HS
Jenni Erkintalo (vas.) ja Réka Király jatkavat ja laajentavat viime vuonna aloitettamaansa kuvakirjojen kustantamista.
Jenni Erkintalo (vas.) ja Réka Király jatkavat ja laajentavat viime vuonna aloitettamaansa kuvakirjojen kustantamista. Kuva: Sirpa Räihä HS

Kuvittajat ja graafikot Réka Király (s. 1977) ja Jenni Erkintalo (s. 1978) perustivat viime vuonna Etana Editions -kustantamon, koska he halusivat tehdä lasten kuvakirjoja omilla ehdoillaan.

Etana Editions aikoo keskittyä valtavirrasta poikkeaviin kuvakirjoihin, joissa kiinnitetään huomiota visuaaliseen kieleen, materiaalivalintoihin ja erikoispainotekniikkoihin.

Ensimmäiset kirjat ovat pikkulasten katselukirjoja: Erkintalon Värejä meressä ja Királyn Yksi vielä. Tänä vuonna sarja täydentyy katselukirjalla sekä Marika Maijalan ja Juha Virran isommille lapsille suunnatun kuvakirjasarjan avauksella.

Etanalla on kokemusta yhteisörahoituksesta. Mesenaatti.me -palvelun kautta järjestetty yhteisörahoituskampanja onnistui odotettua paremmin, ja ennakko-ostoilla saatiin pääomaa painatukseen. Samalla uusi kustantamo tuli tunnetuksi verkossa.

Etana markkinoi kirjojaan Eurooppaankin, ja toiveena on saada sieltä kiinnostavia uusia tuttavuuksia Suomeen. Tulevaisuudessa paneudutaan myös sähkökirjojen tuotantoon.

"Tarinankerronta on ajateltava kokonaan uuden median mahdollisuuksien mukaan", etanalaiset sanovat. "Sähköinen kuvakirja on Suomessa vielä lastenkengissä, mutta kun sitä kehitetään, meillä on paremmat edellytykset menestyä kansainvälisessä kilpailussa."

Lastenkirjakentällä tarvitaan heistä enemmän yhteistyötä. "Monipuolinen tarjonta ja keskustelu nostavat lastenkirjan profiilia. Pitäisi puhua enemmän siitä, mitä voitaisiin tehdä yhdessä alalla."

Hyvänä esimerkkinä yhteistyöstä on juuri päättynyt Tarinoiden puisto -näyttely Helsingin kaupungintalolla.

"Suomalaisella kuvakirjataiteella olisi enemmän annettavaa maailmalla. Lapset ovat konservatiivisia tavoiltaan, mutta avoimia mieleltään. On vanhempien, kirjailijoiden, kuvittajien ja kustantajien vastuulla tarjota heille kaikenlaisia painettuja ja sähköisiä tarinoita."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat