Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sugar Manin tarina on yhä oudompi

Laulaja Sixto Rodriguez jäi täysin tuntemattomaksi kotimaassaan Yhdysvalloissa, mutta tietämättään hän oli suosiossa apartheid-ajan Etelä-Afrikassa. Hänen etsimisestään kertonut elokuva Searching for Sugar Man voitti Oscarin, minkä jälkeen tarina muuttui vielä oudommaksi, kertoo Rodriguezin löytänyt Stephen Segerman. HS:n Afrikan-kirjeenvaihtaja Sami Sillanpää tapasi hänet Kapkaupungissa.

Kulttuuri
 
Searching for Sugarman -elokuva teki levykaupasta Kapkaupungissa turistinähtävyyden
Searching for Sugarman -elokuva teki levykaupasta Kapkaupungissa turistinähtävyyden
Palkittu Searching for Sugarman -elokuva kertoi amerikkalaisesta folk-laulajasta Sixto Rodriguezista, jota tietämättään nauti kulttisuosiota apartheid-ajan Etelä-Afrikassa. Rodriguezin "löysi" uudelleen Stephen Segerman, jonka pitämästä vinyylikaupasta tuli elokuvan myötä turistikohde. HS:n kirjeenvaihtaja Sami Sillanpää tapasi Segermanin tämän kotona Kapkaupungissa. Kuvaus: Charlie Shoemaker. Toimittaja: Sami Sillanpää / HS, leikkaus Terhi Liimu / HS.

Huoneen seinät on vuorattu rock-esineistöllä: on julisteita, vinyylilevyjä, lehtileikkeitä, valokuvia. Näyttää oudosti tutulta.

"Monet elokuvan kohtaukset tehtiin täällä", sanoo Stephen Segerman musiikkihuoneessaan. Hän antaa haastattelua omakotitalonsa alakerrassa Etelä-Afrikan Kapkaupungissa.

Segerman on levykauppias ja yksi keskushenkilöistä Oscar-palkitussa dokumenttielokuvassa Searching for Sugar Man.

Elokuva kertoo amerikkalaisesta folk-muusikosta Sixto Rodriguezista, joka teki 1970-luvun alussa Yhdysvalloissa kaksi levyä mutta jäi tuntemattomaksi.

Paitsi Etelä-Afrikassa. Apartheid-ajan eristyksessä eläneet valkoiset palvoivat Rodriguezia yhtenä maailman suurista rocktähdistä. Tästä artisti itse ei tiennyt mitään.

Segerman vetää hyllystä vinyylin.

Rodriguezin Cold Fact, vuosi 1970. Avausbiisi on nimeltään Sugar Man.

"Tämä levy muutti kaiken. On vaikea löytää näin hyvin säilynyttä vinyyliä. Ihmiset soittivat omansa puhki."

Steven Dewall Redferns
Muusikko Sixto Rodriguezista tuli maailmantähti hänestä kertovan Searching for Sugar Man -dokumenttielokuvan ilmestymisen jälkeen.
Muusikko Sixto Rodriguezista tuli maailmantähti hänestä kertovan Searching for Sugar Man -dokumenttielokuvan ilmestymisen jälkeen.

Segerman muistaa hetken, kun hän kuuli ensi kerran Rodriguezin äänen. Se oli vuonna 1972. Etelä-Afrikka eli rotuerottelun, apartheidin, aikaa. Valkoiset elivät etuoikeutettua elämäänsä, mustaa enemmistöä sorrettiin.

Myös Segerman joutui asepalvelukseen. Kerran inttikaveri ohjasi auton vaivihkaa tien poskeen ja laittoi kasetin soimaan.

Kasetilta soi I Wonder. Siinä Rodriguez laulaa: "Kuinkahan monta kertaa olet harrastanut seksiä."

"Vau!" Segerman huudahtaa. "Ne sanat olivat jotain ihmeellistä."

Ihmeellistä? Seksihän on perusrocklyriikkaa.

Ei ollut vuoden 1972 Etelä-Afrikassa. Maa oli eristyksissä, pakotteet rajoittivat muun maailman vierailijoita. Televisiota ei vielä edes ollut. Lehdissä tai radiossa kaikki meni sensuurin kautta. Sensorit poistivat uutisista ja elokuvista kaiken, mikä ei sopinut politiikkaan tai arvomaailmaan. Vinyylilevyistä sopimattomat raidat naarmutettiin kuuntelukelvottomiksi.

Länsimaissa elettiin hippien aikaa. Se kulttuuri tihkui Etelä-Afrikassa valkoisille nuorille levyillä ja kopioiduilla kaseteilla. Kotien suojassa kuunneltiin myös kiellettyä sanoja.

Charlie Shoemaker
Stephen Segerman yritti herättää Rodriguezin uraa henkiin jo ennen Searching for Sugar Man -elokuvaa. Hän auttoi julkaisemaan Rodriguezin musiikkia uudelleen Yhdysvalloissa. Ennen elokuvaa levyt eivät sytyttäneet suurta yleisöä.
Stephen Segerman yritti herättää Rodriguezin uraa henkiin jo ennen Searching for Sugar Man -elokuvaa. Hän auttoi julkaisemaan Rodriguezin musiikkia uudelleen Yhdysvalloissa. Ennen elokuvaa levyt eivät sytyttäneet suurta yleisöä.

"Etsimme musiikkia, jossa oli poliittista viestiä, kapinaa", Segerman sanoo.

Katuelämästä ja huumeista laulanut Rodriguez puhutteli erityisesti. Eteläafrikkalaiset luulivat, että Rodriguez on maailmalla yhtä suosittu kuin Beatles, Bob Dylan ja Rolling Stones.

Rodriguez jatkoi elämäänsä Detroitissa tietämättä mitään suosiostaan Etelä-Afrikassa. Musiikkiura tyssäsi. Hän asui ränsistyneessä talossa ja elätti itseään purkamalla taloja.

Vuonna 1997 Etelä-Afrikka oli jo avautunut ja siirtynyt demokratiaan. Segerman oli rannalla Kapkaupungissa, kun eräs turisti tuli kysymään, mistä täällä voisi ostaa Rodriguezin levyjä.

Segerman työskenteli musiikkitoimittajana, mutta hänkään ei ollut kuullut Rodriguezin toista albumia. Eikä tiennyt montako levyjä oli, tai mitä Rodriguezin elämässä ylipäänsä tapahtui ennen traagista kuolemaa.

Hänen kuolemastaan kerrottiin Etelä-Afrikassa montaa eri tarinaa. Sitkein oli versio, jonka mukaan maailmaan pettynyt Rodriguez ampui itsensä esiintymislavalle.

Mabu Vinyl -levykaupasta on tullut turistien suosikkikohde Rodriguezista kertovan elokuvan jälkeen
Mabu Vinyl -levykaupasta on tullut turistien suosikkikohde Rodriguezista kertovan elokuvan jälkeen

Kun Segerman yritti selvittää nuoruuden sankarinsa vaiheita, internetistä selvisi vain, että Rodriguez ei todellakaan ollut megatähti. Tietoa ei ollut juuri lainkaan.

Segerman törmäsi eteläafrikkalaiseen Craig Bartholomew-Strydomiin, jota myös kiinnosti Rodriguezin kohtalo. He perustivat verkkosivun nimeltä Suuri Rodriguezin metsästys (The Great Rodriguez Hunt), jonne he pyysivät vinkkejä eri puolilta maailmaa.

Puhelinsoitot Yhdysvaltoihin tuottajille, levy-yhtiöihin ja musiikkialan ihmisille eivät johtaneet mihinkään. Kukaan ei tiennyt. Kului kuukausia.

Sitten eräänä päivänä verkkosivulle tuli viesti Rodriguezin tyttäreltä. Yöllä Segerman heräsi pirinään.

Rodriguez soitti.

Stephen Segerman (oik.) keskustelee levykaupassaan harvinaisista levyistä Gideon Oliphantin kanssa.
Stephen Segerman (oik.) keskustelee levykaupassaan harvinaisista levyistä Gideon Oliphantin kanssa.

Kapkaupunkiin Rodriguez saapui vuonna 1998. Segerman riensi heti majapaikkaan.

"Siellä hän oli. Ja näytti ultracoolilta."

Levyhuoneen hyllyssä on kuva tilanteesta. Rodriguez hymyilee mustissa vaatteissaan. Muut näyttävät tärähtäneiltä.

"Sehän oli aivan järjetöntä. Tämä kuollut tyyppi tulee tänne vetämään kiertuetta!"

Segerman luuli kohtaavansa Jesúksen, sillä eteläafrikkalaiset fanit luulivat artistin nimen olevan Jesús Rodriguez. Se nimi oli kirjattu yhden laulun tekijäksi.

Oikeasti etunimi on Sixto – koska hän on sisaruksista kuudes.

Rodriguez kuunteli hämmentyneenä eteläafrikkalaisten puheita suosiostaan. Nämä puolestaan saivat kuulla, että Rodriguezilla oli kuin olikin faneja myös muualla – Australiassa. Hän oli kiertänyt siellä 1970- ja 1980-lukujen taitteessa.

Rodriguezin ensimmäistä konserttia Etelä-Afrikassa ei myyty loppuun.

"Ihmiset eivät uskoneet, he pitivät häntä huijarina. Mutta ensikeikan jälkeen sana levisi: se on todella hän."

Charlie Shoemaker
Stephen Segermanilla on kokoelmissaan alkuperäisiä eteläafrikkalaisia painoksia Rodriguezin Cold Fact -vinyylistä. Nettihuutokaupoissa hyväkuntoisista levyistä tarjotaan parikin sataa euroa. "Oma kokoelmani on minun. Bisnes on erikseen", Segerman sanoo.
Stephen Segermanilla on kokoelmissaan alkuperäisiä eteläafrikkalaisia painoksia Rodriguezin Cold Fact -vinyylistä. Nettihuutokaupoissa hyväkuntoisista levyistä tarjotaan parikin sataa euroa. "Oma kokoelmani on minun. Bisnes on erikseen", Segerman sanoo.

Rodriguez oli ollut eteläafrikkalaisilta kateissa neljännesvuosisadan. Mutta kun hän esiintyi, yleisö lauloi mukana. Se osasi sanat ulkoa.

Tarina olisi voinut päättyä siihen. Rodriguez palasi Detroitiin laitakaupungin vaatimattomaan asuntoonsa. Segerman jätti journalismin ja meni osakkaaksi pieneen levykauppaan Mabu Vinyliin. Kauppa sijaitsee Rheede Streetillä Kapkaupungin keskustassa, pienen kävelymatkan päässä Segermanin kotoa.

Muutaman vuoden päästä tuli käänne. Eräänä päivänä Mabu Vinyl -levykauppaan asteli nuori ruotsalainen ohjaaja Malik Bendjelloul.

Bendjelloul ei ollut ensimmäinen eikä viimeinen, joka ehdotti elokuvaa Rodriguezin tarinasta, Segerman paljastaa. Hän osoittautui kuitenkin oikeaksi ja paneutui hankkeeseen täysillä. Hän haastatteli Kapkaupungissa, matkusti Detroitiin ja sai pidättyväisen Rodriguezin puhumaan kameran edessä.

Bendjelloul kuitenkin tuskaili rahoituksen kanssa. Aikaa kului viisi vuotta, ja elokuva näytti jäävän kesken. Segerman muistaa monet Skype-puhelut Tukholmaan.

"Malik istui asunnossaan parta ajamatta, ilman rahaa, ilman ruokaa ja taisteli elokuvaa kasaan."

Searching for Sugar Man ilmestyi 2012, ja siitä tuli heti sensaatio. Kriitikot ylistivät, festivaalit palkitsivat.

Elokuvan soundtrack toi Rodriguezin musiikin iTunesiin ja Spotifyhin. Ja nyt maailma kuunteli. Unohdettu muusikko sai yhtäkkiä uusia faneja Suomesta Meksikoon.

Rodriguez lähti kiertueelle.

Kapkaupungissa turisteja alkoi tulla Mabu Vinyl -levykauppaan. He halusivat tavata Segermanin. Monet kävivät ajamassa autolla Chapman's Peak -maisemareitin, kuten Segerman tekee elokuvan avauskohtauksessa.

Searching for Sugar Man nimettiin Oscar-ehdokkaaksi. Kapkaupunki sai elokuvasta niin hyvää mainosta, että turismivirasto maksoi Segermanin ja Bartholomew-Strydomin lennot Los Angelesiin Oscar-gaalaan.

Siellä he juhlivat yhdessä Bendjelloulin kanssa. Palkinto tuli parhaasta dokumentista.

Arvostelua tuli Australiasta. Siellä ärsytti, ettei elokuva kertonut myös australialaisten pitäneen Rodriguezista.

"Ymmärrän kritiikin, mutta myös Malikin ratkaisun", Segerman sanoo. "Elokuva kertoo, kuinka minä ja Craig etsimme Rodriguezia. Australia ei kuulunut siihen kertomukseen."

Sitten tarina kääntyi tragediaksi. Oscar-gaalasta oli kulunut runsas vuosi, kun ohjaaja Malik Bendjelloul tappoi itsensä.

"Minulla ei ole aavistustakaan, miksi niin tapahtui", Segerman sanoo levyhuoneessaan.

Viimeiseen päivään asti Segerman uskoi tunteneensa ystävänsä. Viiden vuoden yhteistyön aikana heistä oli tullut läheisiä.

Segerman on pohtinut psykologista ilmiötä, jonka mukaan äkillistä suosiota ja huomiota voi seurata trauma. Ehkä menestyksen jälkeen tuli tyhjyys.

"En usko, että tulen koskaan pääsemään yli siitä, mitä tapahtui."

Sixto Rodriguez on nyt maailmantähti. Elokuvan jälkeen hän on kiertänyt konsertoimassa eri puolilla maailmaa. Sydneyssä hän esiintyi oopperatalossa. Ensi kesän konsertti Lontoon Royal Albert Halliin on jo loppuunmyyty. Hänestä suunnitellaan musikaalia Broadwaylle.

"On upeaa nähdä, että kaikkien vuosien jälkeen hän viimein kohtaa yleisönsä", Segerman sanoo.

Rodriguez on nyt 72-vuotias. Segerman muutti nuoruuden sankarinsa elämän. Miltä se tuntuu?

"Se on kunnia", hän sanoo. "Mutta on se myös outoa."

On sekin hieman kummaa, että juuri Segerman-niminen mies löysi "Sugar Manin". Ja se, että Segermanin lempinimi on ollut nuoruudesta asti Sugar.

"Minun on välillä vaikea tajuta kaikkea tätä."

Segerman sanoo yhä pitävänsä yhteyttä Rodrigueziin. Mutta tällä on nyt ympärillään agentit ja pr-toimistot. Keikkoja on tarjolla eri puolilla maailmaa uusissa paikoissa. Segerman ei usko, että Rodriguez enää tulee soittamaan Etelä-Afrikkaan. Ehkä he eivät enää edes tapaa.

"En murehdi sitä. Olen saanut oman aikani hänen kanssaan", Segerman sanoo. "Nyt hän kuuluu maailmalle.

Sami Sillanpää HS
Kapkaupunki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat