Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjästä tulee erilainen teemamaa

Kulttuuri
 
Suvi Ahola Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Suomen menestyksekästä osallistumista Frankfurtin kirjamessuille viime syksynä ei varmaan epäile kukaan.

Jo nyt tiedetään, että Suomea ja sen kirjallisuutta huomioitiin mediassa enemmän kuin yhtäkään edellistä teemamaata.

Messuvuonna Saksassa käännettiin 130 suomalaiskirjaa, ja tämä on johtanut myös englanninnoksiin: niitäkin on ilmestynyt 2014–15 kolmekymmentäneljä nimekettä.

Juuri tähän Finnland. Cool. -tempauksella pyrittiin.

Suomalaiset ja virolaiset kirjaviejät vertailivat kokemuksiaan alkuviikosta Helsingissä, ja kummatkin sanoivat, ettei messuosallistumisilla ja teemamaaksi pyrkimisellä ole muuta agendaa kuin kirjallisuuden levittäminen.

Kun Viro oli pääosassa Helsingin messuilla vuonna 2011, suomennosten määrä nousi pysyvästi. Suomalaiset taas uskovat Frankfurtin jälkeen lisääntyneiden englanninnosten johtavan Aasian-markkinoille.

Miten mahtaa olla Helsingin lokakuisilla kirjamessuilla, kun teemamaana on Venäjä? Onko senkin pyrkimyksenä pelkkä kirjavienti?

Siltä näyttää – ainakin tässä vaiheessa. Ohjelmajohtaja Stig-Björn Nybergin mukaan venäläinen messuosapuoli eli maan lehdistö- ja joukkotiedotusvirasto järjestää kymmenen tuntia ohjelmaa, ja se käsittelee pelkästään kaunokirjallisuutta, sekä venäläistä että suomalais-ugrilaista.

Suomennoksiin teemamaana olo ei kuitenkaan ole innostanut, toisin kuin perinteisesti. WSOY sentään käännättää antologian nykykirjallisuutta, senkin venäläisten aloitteesta ja tuella.

Venäjän kokemus teemamaana tulee olemaan erilainen myös siinä suhteessa, että eniten siitä puhuvat messuilla aivan muut. Nybergin mukaan Venäjä-aiheisia ohjelmaehdotuksia on tullut enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Jo nyt tapahtumista on sovittu muun muassa sananvapausjärjestö PENin, Helsingin yliopiston, Aleksanteri-instituutin, Venäläisen kirjallisuuden seuran, Venäjä-seuran, Suomessa asuvien venäläiskirjailijoiden ja suomalais-ugrilaisia suhteita vaalivan M. A. Castrénin seuran kanssa.

Mediaosumia on siis tulossa, kuin Suomelle Frankfurtissa.

Sävy vain voi olla hyvin toisenlainen. Ei ehkä aivan niin Cool.

Suvi Ahola suvi.ahola@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n kulttuuritoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat