Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuinka tulla diktaattoriksi tunnissa

Kulttuuri
 
Jussi Tossavainen
Matthew Ridout
Nola Raen esittämä armeijan muonittaja saa tilaisuuden ja ryhtyy hirmuvaltiaaksi.
Nola Raen esittämä armeijan muonittaja saa tilaisuuden ja ryhtyy hirmuvaltiaaksi. Kuva: Matthew Ridout
Arvio: sirkus
Nola Rae: Exit Napoleon pursued by rabbits. Esiintyjä Nola Rae, ohjaaja John Mowat, suunnittelija Matthew Ridout, musiikki Peter West, puvustus Alannah Small. Hurjaruuthin Punainen helmi -naisklovnifestivaalin ohjelmistoa.

Saako diktaattoreille nauraa? Pitää! Naurettavaksi tekeminen on pahinta, mitä pikkuhitlereille voi tapahtua. Brittiläisen legendaarisen naisklovnin Nola Raen esityksessä Exit Napoleon pursued by rabbits nauraa saakin kyllin.

Tarinan hahmo on eksyksiin joutunut armeijan rähjäinen muonittaja, jolla nyt ei satu olemaan muonaa. Ruokaa on kehitettävä jostakin, vaikka sitten villasukista. Aika raadollisen julmaa muistaen todellista historiaa, paitsi että hauskaa. Käänne tapahtuu, kun löytyy ikoniksi muodostunut Napoleonin hattu. Siitä alkaa muodonmuutos ja diktaattorin hahmon kehittely. Ja miten!

Tilaisuus tekee varkaan, oikea hattu ja viikset diktaattorin. Raastinraudalla parranajoon, lusikat rivistöön kunniamerkeiksi rintapieleen ja hahmo alkaa kehittyä. Vaikka juttu olisi kuinka vitsiä, puistattaa, kuinka tosia monet jutut ovat. Kuinka tarkkanäköisesti analysoiden on luotu läpileikkaus diktaattorin tärkeimmistä elementeistä.

Tärkeää on tietysti otattaa itsestään kuvia pikkulasten kanssa, vaikka kuinka inhoaisi lapsia. Tämä julkisuusposeeraus ja propaganda on niin tuttua tänäkin päivänä. Seuraavaksi tarvitaan myös sopiva vallanpitäjän tervehdysele. Ai niin, natsien kädenkohotus oli jo käytössä. Joku uusi rituaali tarvitaan. Sen Nola Raen kotikutoinen natsi myös kehittää. Ja opettaa koko Hurjaruuthin yleisölle. Me olemme se kansa, jonka kohtalo on sokeasti seurata Führeriä.

Exit Napoleon on tarkkanäköistä narsistisen häiriön analyysiä ja paljon muuta. Nola Rae kyykyttää ja hyppyyttää meitä katsojia, jotka eivät voi muuta kuin lähteä mukaan. Sopivin vermein (ja viiksin) kuka tahansa voi astua rooliin, jos on tarpeeksi karismaa ja tyhjyyttä kolisevaa sanottavaa ja retoriikan osaamista. Kansallishuuman nostatusta eli populismia, jos niin tahdotaan.

Täysin sanaton esitys perustuu Nola Raen hervottomaan mimiikkaan. Kasvonilmeillä voi kertoa niin paljon enemmän kuin puheella. Gestiikasta puhumattakaan. Hitlerin eleet on tutkittu tarkkaan ja ilman sanoja ne näyttäytyvät kaikessa paatoksellisuudessaan ja samalla hullunkurisuudessaan. Ilmaisun tehokeinona käytetään liioittelua kuten vanhoissa mykkäelokuvissa.

Esitys on täynnä nerokkaita pikku yksityiskohtia. Kuten ne jäniksenraadot, joita löytyy yllättävistä paikoista. En tiedä, onko niissä sen enemmän symboliikkaa, mutta ainakin absurdia huumoria.

Diktaattoreista on tehty pilaa. Muistetaan vaikka Charlie Chaplin ja Mel Brooks. Nola Rae liittyy yhden naisen nuhjuisella show'llaan tähän jatkumoon. Ja muistuttaa, kuinka diktaattoreille ennen pitkää käy. Huonosti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat