Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jorma Panula perusti kapellimestarikoulun

Opetusta tarjotaan myös kamariyhtyeiden ja harrastajaorkestereiden kanssa työskenteleville

Kulttuuri
 
Jorma Panula
Jorma Panula

Kapellimestari Jorma Panula, 84, on perustanut nuorille kapellimestareille tarkoitetun kansainvälisen koulutusohjelman, Panula-Akatemian. Ohjelmassa on tällä hetkellä mukana kymmenkunta 14–50-vuotiasta opiskelijaa, kertoo hankkeen sihteeri Ville Mankkinen.

Vieraileviksi opettajiksi ovat lupautuneet muun muassa Mikko Franck ja Jukka Iisakkila.

Tausta

Panula koulutti useita kansainvälisiä tähtiä

Jorma Panula on kansainvälisesti arvostettu kapellimestarien kouluttaja.

Hänen opissaan ovat uransa luoneet muun muassa Esa-Pekka Salonen, Jukka-Pekka Saraste, Osmo Vänskä, Sakari Oramo, Susanna Mälkki, Mikko Franck, Eva Ollikainen, Pietari Inkinen, Santtu-Matias Rouvali, Valtteri Rauhalammi ja Dalia Stasevska.

Kapukoulullaan Panula haluaa jatkaa ja laajentaa sitä koulutusta, jota hän on viime syksyyn saakka antanut yhteistyössä Sibelius-Akatemian kanssa.

"Kokonaisuus merkitsee huomattavaa lisäystä siihen, mikä nykyisin Suomessa on mahdollista", Panula toteaa.

Tavoitteena on Panulan mukaan "varmistaa, että Suomen menestyksekäs perinne nuorten kykyjen löytämiselle, innostamiselle ja kouluttamiselle kapellimestaritaiteeseen ei katkeaisi."

Kapukoulun on hänen mukaansa mahdollista tarjota koulutusta myös kamariyhtyeiden ja harrastajaorkestereiden kanssa työskenteleville muusikoille.

Opetusta annetaan pääsääntöisesti viikonloppuisin ja se on oppilaille maksullista. Menetelmä on sama, jota Panula on käyttänyt ennenkin: oppilaat soittavat orkesterissa ja johtavat sitä kukin vuorollaan. Johtaminen tallennetaan videolle ja suoritusta arvioidaan yhdessä kurssin vetäjän johdolla jälkikäteen.

Panula-Akatemia toimii yhteistyössä muun muassa Kirkkonummen Kamariorkesterin sekä periodiluonteisen ammattiorkesterin Turku Festival Orchestran kanssa. Vastaavalla periaatteella toimivaa orkesteriyhteistyötä aiotaan Mankkisen mukaan perustaa myös Helsinkiin.

Kursseja tullaan pitämään Turussa, Helsingissä ja Bulgarian Pazardzhikissä, jossa yhteistyökumppanina on paikallinen sinfoniaorkesteri.

Joulukuussa 2015 akatemiaan on tulossa brasilialainen kapellimestarikouluttaja oman luokkansa kanssa.

Panula-Akatemian taustajärjestöksi on perustettu yhdistys Orkesterijohdon Akatemia, kapukoulu ry., joka on rekisteröity tammikuussa 2015.

Jorma Panula toimi Sibelius-Akatemian orkesterinjohdon professorina vuosina 1973–1993.

Jäätyään eläkkeelle hän perusti akatemiaan nuorille lahjakkaille kapellimestarioppilaille tarkoitetun luokan.

Syksyllä 2014 tämä yhteistyö kuitenkin päättyi. "Syyslukukaudella 2014 edellä kuvattu toiminnan organisointi ja apu Sibelius-Akatemian puolelta ei toteutunut. Päätin lopettaa ohjelman tarjoamisen", Panula sanoo.

Sibelius-Akatemian orkesterinjohdon ja orkesterikoulutuksen professori Atso Almila kertoo, että nuoriso-osaston kapellimestarikoulutuksesta kiinnostuneiden oppilaiden määrä vaihtelee vuosittain. Viime syksynä heitä ei Almilan mukaan ollut riittävästi luokan aikaansaamiseksi.

"Toivon, että Panula löytää jonkin muun tavan tarjota koulutuksesta kiinnostuneille mahdollisuutta opiskella hienon opettajan johdolla. Toivotan onnea hänen projektilleen", Almila sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat