Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sota vei suomalaiset taas Ruotsiin

Kulttuuri
 
Sabrina Bqain HS
Birgitta Ulfsson, 86, ja Alma Pöysti, 33, ovat sukua, mutta myös ystäviä ja kollegoita.
Birgitta Ulfsson, 86, ja Alma Pöysti, 33, ovat sukua, mutta myös ystäviä ja kollegoita. Kuva: Sabrina Bqain HS

Elsa Laho, syntynyt 1917 eli samana vuonna kuin Suomi, viruu sairaalavuoteessa ja muistelee. Sotavuosia, leskeksi jäämistä, sitä miten lähetti toisen poikansa turvaan. Kuolevan, suomea puhuvan karjalaisvanhuksen ympärillä häärii hoitaja.

Göteborgin kaupunginteatterin näyttämöllä eletään vuotta 2007 – mutta myös vuotta 1985 sekä monia varhaisempia aikoja, muistoja ja unia limittäin.

Fosterlandet eli Isänmaa on Lucas Svenssonin tilaustyönä kirjoittama näytelmä Suomesta Ruotsiin lähetetyistä sotalapsista. Näytelmä saa helmikuussa kantaesityksensä Göteborgissa ja tulee huhtikuussa Helsinkiin, Svenska teaterniin.

Mukana esityksessä on monta suomalaista, muun muassa näyttelijät Birgitta Ulfsson (s. 1928) ja hänen pojantyttärensä Alma Pöysti (s. 1981), jotka esittävät kumpikin Elsaa eri-ikäisenä. Ulfssonin mies Iwar Wiklander näyttelee Elsan poikaa Juhania.

Produktioon osallistuu muitakin suomalaisia ja ruotsalaisia freelancereita, näyttelijöitä Svenskanista ja Göteborgin kaupunginteatterista, samoin Göteborgin suomenkielisen koulun oppilaita sekä kaksi opiskelijaa Teatterikorkeakoulusta. Säveltäjä Matti Ollikainen ja koreografi Reija Wärekin ovat Suomesta.

Lähes viisituntisessa esityksessä kuullaan sekä ruotsia että suomea, suomenruotsia ja ruotsinsuomea.

Ulfssonin mukaan ruotsalaiset ihailevat suomalaisia: "Kielemme on mehevämpää. Me uskalletaan kiroillakin ja ilmaista mielipiteitämme aika suoraan. Kan du göra så. . .? kuuluu aina välillä harjoituksissa. Mutta eihän kaikkia mustelmia pidä peittää."

Esityksen ohjaa Göteborgin kaupunginteatteria vuodesta 2006 johtanut Anna Takanen (s. 1968), joka Fosterlandetin ensi-illan jälkeen aloittaa Tukholman kaupunginteatterin johdossa.

Näytelmä on itse asiassa Anna Takasen Suomessa syntyneen isän tarina. Tämä sijoitettiin sodan aikana, suomalaisen isän kaaduttua, lapsettomaan ruotsalaisperheeseen, josta hän ei enää koskaan palannut. Äidin jäätyä toisen poikansa kanssa Suomeen eivät perheenjäsenet enää myöhemmin tavatessaan osanneet puhua keskenään. Yhteinen kieli vie mennessään yhteiset kokemukset.

Fosterlandetin taiteellinen työryhmä – lähemmäs 30 henkeä – on tehnyt kuukausien ajan taustatutkimusta haastattelemalla entisiä sotalapsia sekä alan tutkijoita ja perehtymällä myös omaan menneisyyteensä. Lähes kaikki ovat löytäneet aiheeseen omakohtaisen kontaktin.

Ruotsiin, Tanskaan ja Norjaan otetuista 80 000 suomalaisesta sotalapsesta pysyvästi uusiin kotimaihinsa jäi yli 15 000 lasta.

Sotalasten muistot ovat pirstaleisia, koska useimmat heistä ovat tapahtumahetkellä olleet pieniä, hämmentyneitä ja peloissaan. Yksi vaikeimmista asioista kotoaan pois lähetetyille lapsille oli se, että heidän kieltään ei uudessa ympäristössä ymmärretty eivätkä he ymmärtäneet, mitä heille puhuttiin. Kaikki eivät edes tienneet, minne olivat tulleet ja miksi.

"Monet sisarukset sijoitettiin eri perheisiin, joskus niinkin, että vaikka lapset asuivat samassa kylässä, heidän ei annettu tavata toisiaan. Piti oppia ruotsia ja unohtaa kaikki mennyt", Alma Pöysti kertoo.

"Lähtö Suomesta saattoi tapahtua jopa niin, että eron hetkellä äiti sanoi lapsilleen käyvänsä ostamassa jotain ja tulevansa pian takaisin, ja sillä aikaa lapset laitettiin junaan, joka lähti. Tai pienimmät kannettiin junaan nukkuvina, ja herätessään he olivatkin laivassa ilman äitiä tai ketään tuttua."

"Ei heikkoa ihmistä pidä tuomita siitä, että hän on heikko", Ulfsson sanoo. "Suojelun tarpeestahan siinä useimmiten oli kyse, lasten lähettämisestä turvaan tai köyhyyttä pakoon. Tämän päivän perspektiivistä on vaikea eläytyä sotaan, tilanteeseen, jollaista ei kukaan ollut aiemmin kokenut."

Birgitta Ulfssonilla kuitenkin on aiheesta omakohtaistakin kokemusta.

Hän naurahtaa saaneensa harjoituksissa oraakkelin aseman, koska on työryhmästä ainoa, joka on elänyt sodan aikana.

Ulfsson muistaa, miten hänen isänsä pääsi armeijasta lomalle ja tuli kotiin Helsingin Kruununhakaan. Makuuhuoneen ovi oli raollaan, ja 11-vuotias Birgitta kuuli vanhempiensa keskustelevan hiljaisella äänellä.

"Äiti kertoi isälle kuulleensa mahdollisuudesta lähettää minut Ruotsiin. Ruokapula oli paha, tunnen vieläkin vatsalaukussani, millaista oli olla pitkään nälissään – mutta isä sanoi, että hänestä olisi parempi pitää Birgitta kotona pikkuveljen kanssa. 'Tulee mitä tulee, mutta me olemme yhdessä', isä sanoi. 'Jätetään se väliin, kyllä me pärjätään'."

"Minulla oli onni saada niin upea isä. Hän puhui minulle kuin ihmiselle ja ehdotti usein, että lähtisimme iltakävelylle filosofoimaan. Olin laiha ja vähän yliherkkä lapsi ja näin ennalta erilaisia asioita – inhottava piirre, jota vastaan taistelin. Isä ymmärsi sen."

Ulfsson muistaa sota-aikoja silti melkeinpä onnellisina.

"Oli paljon vapaata, kun kouluun ei menty pommitusten takia, ja monet opettajatkin olivat rintamalla. Sai ajatella ajatuksensa melkein loppuun. Meillä lapsilla kestokykyä, elinvoimaa ja iloa oli enemmän kuin huolta tai pelkoa. Pommituksiinkin tottui. Kun oman kotitalon lähelle osui, ikkunat menivät kyllä rikki, mutta kukaan ei kuollut."

"Luulen, että minusta on tullut näin onnellinen ihminen siksi, että elämäni on ollut rikasta, on tapahtunut niin paljon, mustaa ja valkoista. Ja vihreää ja punaista ja kaikkea."

Birgitta Ulfsson harhautuu haastattelun edetessä tuon tuostakin puhumaan perheestään ja suvustaan, mutta Alma Pöysti palauttaa hänet ruotuun.

Näyttelijät eivät ole antaneet yhteishaastatteluja eivätkä myöskään esiintyneet samassa teatteriesityksessä koskaan aikaisemmin. Nyt he näyttelevät vieläpä samaa henkilöä, mitä kumpikaan ei tiennyt sitoutuessaan produktioon.

"Anna Takasen juoni", Pöysti mutisee.

"Me ollaan kyllä aika hyviä ystäviä. Olisimme varmaan, vaikka emme olisi sukuakaan", Ulfsson sanoo. "Olemme meri-ihmisiä. Ja metsäihmisiä. Aina tavatessamme puhumme paljon työstä, mutta myös muusta. Olemme olleet aika hienotunteisia."

Fosterlandetin harjoitukset taas ovat olleet paitsi monikielisiä myös monenikäisten ihmisten sekä monenlaisten tapojen ja kulttuurien kohtaamisia. Törmäysten ja tragedian rinnalla heilimöi huumori, sekä näytelmässä että näyttämön takana.

Alma Pöystin mukaan kliseet pitävät osittain paikkansa: "Ruotsalaiset keskustelevat, suomalaiset tekevät. He analysoivat, me heittäydymme. Ja ruotsalaiset itkevät paljon herkemmin. Se, mitä tunteista näyttämöllä näytetään ja mitä ei, on erilaista. Ja siihen on historialliset syyt."

Pöystin mukaan Suomessa on vallalla kova ja kylmä pärjäämisen eetos. Sota näkyy vielä hänenkin sukupolvessaan, vaikenemisen jäljet ovat pitkät.

Yli 30 vuotta Ruotsissa asuneen Ulfssonin mukaan ruotsalaisia kasvatetaan käsittelemään ja ilmaisemaan tunteitaan, ymmärtämään itseään ja varsinkin toisia.

"Siinäkin voidaan tosin mennä äärimmäisyyksiin. Psykologiasta on tullut bisnes. Ruotsi on joka tapauksessa sosiaalinen, vastuuta ottava maa, ihan pesutupatasollakin. Maa, joka on muokannut sosialidemokratiansa pelastusliiviksi paitsi itselleen myös tuhansille muille."

Sotalasten asiaa ei ole koskaan kovin näkyvästi käsitelty Ruotsissa, jos kohta ei Suomessakaan.

Kun Dramatenin ensembleen kuuluva, Fosterlandetissa esiintyvä Tanja Lorenzon vuonna 2010 teki muun muassa suomalaisesta isoäidistään kertovan monologin Mormors svarta ögon, esitys sai runsaasti huomiota mediassa. Se vieraili myös Helsingissä.

"Naisten, lasten ja muiden hiljaisten historiaa on aina käsitelty vähemmän kuin miesten", Alma Pöysti toteaa. "Nyt kotirintamilla tehty työ ja salassa kannetut häpeät tulevat päivänvaloon. Arkoihin asioihin pitää suhtautua suurella kunnioituksella."

"Miten monet lapset nykymaailmassa joutuvatkaan pakenemaan kotoaan, samalla kun me syvennymme tähän omaan vanhaan haavaamme", Ulfsson pohtii.

"Sekin on tärkeää, koska meillä ihmisillä on niin huono muisti", Pöysti sanoo.

"Maailmassa on tällä hetkellä 50 miljoonaa pakolaista, ja näyttää vähän siltä että Suomi sijoittaa heistä alkaneena vuonna saman verran kuin Ruotsi yhdessä viikossa. Se on häpeällistä. Kyse ei ole hyväntekeväisyydestä vaan politiikasta, siitä miten näemme maailman."

 

Fosterlandet Helsingin Svenska teaternissa 9. huhtikuuta alkaen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat