Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saudi-Arabian Jeddaan nousee kilometrin korkuinen torni 2019

Kulttuuri
 
Paula Holmila

Korkealle pyrkiminen ja gigantismi on aina kuulunut ihmiskunnan merkkirakennuksiin pyramideista katedraaleihin, huomauttaa italialainen tutkija Antonino Terranova. Tornien symbolimerkitys on ihmisen kaikkivoipaisuus, mutta myös rappion, pahuuden ja ahneuden vertauskuva kuten Baabelin torni.

Ranskalaisen insinöörim Alexandre Gustave Eiffelin (1832–1923) keksimä teräsrakenne mahdollisti Eiffelin tornin rakentamisen vuonna 1889. Kolme vuotta aiemmin paljastettua Vapaudenpatsasta ja Eiffelin tornia pidetään ensimmäisinä korkeina rakenteina. Eiffel oli mukana Vapaudenpatsaan tekemisessä.

Elisha Graves Otis keksi hissin 1854, mikä oli toinen edellytys pilvenpiirtäjille.

Frank J. Sprague kehitti sähköllä toimivan hissin 1880-luvulla.

Chicagon koulu, jonka keskeinen hahmo oli Louis Sullivan (1856–1924), hoiti pilvenpiirtäjien "tuotekehittelyn" ja koekentän Yhdysvalloissa, mutta New York oli toteuttaja.

Tribune Toweria Chicagossa vuodelta 1925 pidetään ensimmäisenä oikeana pilvenpiirtäjänä.

New Yorkin Chrysler Building vuodelta 1930 ylitti Eiffelin tornin 300 metrin korkeuden.

Myös Suomessa haaveiltiin 1900-luvun alussa torneista, perusteena Helsingin kansainvälistäminen. Erkki Karun johtama Suomi-filmi ehdotti 1928 arkkitehti Väinö Vähäkallion kanssa 17–18-kerroksista Kinopalatsia Keskuskadun ja Pohjoisesplanadin kulmaan. Bertel Jung vastusti ehdotusta jyrkästi:

"Pilvenpiirtäjä-huuto voidaan lukea kuuluvaksi niihin sodanjälkeishurmioihin, jotka toinen toisensa jälkeen ovat levittäneet tuhoaan vanhaan Eurooppaan. Pysykööt pilvenraapijat dollarien maassa: täällä ne vaikuttaisivat kerskuvilta nousukkailta! Eurooppa eurooppalaisille!"

Muuallakin Euroopassa pilvenpiirtäjiä vastustettiin.

Montparnassen tornia keskellä Pariisin historiallista keskustaa vuodelta 1973 pidetään epäonnistuneena esimerkkinä. Pilvenpiirtäjiä alkoi vähitellen nousta Frankfurtiin, Pariisiin, Moskovaan, Lontoon Docklandsiin ja Berliinin Alexanderplatzille jne.

Postmodernismi toi taiteen teknologiaan pilvenpiirtäjärakentamisessa. Tietotekniikan kehitys mahdollisti 1900-luvun lopulla muotojen runsauden.

WTC-tornien rakentaminen New Yorkiin 1966–73 oli myös tekninen innovaatio. Arkkitehti oli Minoru Yamasaki. Tornien tuhon terrori-iskussa vuonna 2001 luultiin hetken lopettavan pilvenpiirtäjien rakentamisen. Toisin kävi.

Aasiaan ja Lähi-itään alettiin 1990-luvulta alkaen rakentaa pilvenpiirtäjiä vaurastumisen merkkeinä. Kuala Lumpurin kaksoistornit 1997 löivät aikaisemmat korkeusennätykset.

Viime vuosisadan vaihde oli koko maailmassa pilvenpiirtäjähurmoksen aikaa. Renzo Pianon suunnittelema 310-metrinen The Shard Lontoossa on Euroopan korkein rakennus.

Maailman korkeusennätyksen tekee Saudi-Arabian Jeddaan vuonna 2019 valmistuva kilometrin korkuinen Kingdom Tower .

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat