Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viro juhlii 100-vuotiasta taidekäsityötä

Kulttuuri
 
Tallinna
Oskar Kallis: Käärmekuningas, 1915.
Oskar Kallis: Käärmekuningas, 1915.

Tallinnan taidehallissa Vapaudenaukiolla on helmikuun ajan esillä komea katsaus Viron tekstiilitaiteen satavuotiseen historiaan. Merkkivuoden taustalla on Tallinnan käsityökoulun perustaminen vuonna 1914. Toinen merkkipaalu on Oskar Kallisin Käärmekuningas-ryijyn valmistuminen 1915. Se edustaa virolaista kansallisromantiikkaa komeimmillaan ja on muotokieleltään sukulaissielu Akseli Gallen-Kallellan tunnetulle Liekki-ryijylle.

Sada, Viron tekstiilitaide 1915–2015 -näyttely luo laajan kaaren Viron tekstiilitaiteen kehitykseen. Osa seinävaatteista, etenkin pelkistetyt ja modernit työt, muistuttaa suomalaista taidekäsityötä, sillä vaikutteet ovat kulkeneet Suomenlahden yli.

Taidekäsityö on heijastanut myös Viron historiallisia vaiheita. 1940-luvun lopulla alkoi kausi, jolloin taidekäsityöhön tuli Neuvostovallan symboleja. 1990-luvulla uusi itsenäisyyden aika vaikutti tuomalla taiteeseen ja suunnitteluun kansallistunnetta. Tällä vuosituhannella virolaisessa taidekäsityössä on käytetty yhä enemmän teknologian suomia mahdollisuuksia.

Näyttelyssä on mukana lähes 70 suunnittelijaa. 

 

Sada-näyttely 1. maaliskuuta saakka Viron taidehallissa, Vapaudenaukio 6, Tallinna.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat