Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyvä vai paha tornitalo?

Pilvenpiirtäjähurmio näyttää laantuneen maailmalla, mutta Suomi vasta aloittelee

Kulttuuri
 
Paula Holmila
Keilaniemen talot kalpenevat sheikkien tornille
Keilaniemen talot kalpenevat sheikkien tornille
Espoon Keilaniemeen suunnitellaan korkeita asuintorneja, jotka olisivat Suomen mittakaavassa jättimäisiä. HSTV:n vertailusta kuitenkin ilmenee, miten pieniä ne ovat verrattuna Saudi-Arabian tornisuunnitelmiin. Toimittajat: Jaakko Lyytinen, Janne Toivonen, grafiikka: Boris Stefanov HS.

Jos korkeat tornit kertovat kaupunkien dynaamisuudesta tai kansainvälisyydestä, on Tampere voittanut kilpailun Suomessa. Tampereen veturitallien vieressä avattiin viime lokakuussa Sampo Valjuksen suunnittelema 27-kerroksinen, 88 metriä korkea Sokos-hotelli Torni. Helsingissä vasta aloitellaan.

Helsingin Kalasatamassa on alkamassa kauppakeskus Redin ja kahden tornin rakentaminen. Toisesta asuintornista tulee 35-kerroksinen, toisesta 32-kerroksinen ja niiden pitäisi valmistua vuonna 2018. Loput Kalasataman tornit, joista yksi olisi hotelli, yksi toimistotalo, valmistuvat ensi vuosikymmenellä, jos valmistuvat. Kalasataman kaikki kahdeksan tornia suunnitellaan Pekka Helinin arkkitehtitoimistossa, ja ne urakoi SRV. Keski-Pasilaan on tulossa vielä suurempi tornirykelmä ensi vuosikymmenellä.

Myös Espoossa kurotellaan korkealle, etenkin metroasemien tuntumassa. Keilaniemeen on suunnitteilla neljä pyöreää asuintornia, joista korkein olisi 40-kerroksinen. Ne on suunnitellut SARC, Sanomatalon suunnitellut arkkitehtitoimisto. Jos tornit rakennetaan, Espoo pääsee voitolle korkeuskilpailussa.

Korkeasta rakentamisesta puhutaan, jos talossa on yli 16 kerrosta. Pilvenpiirtäjäksi luokitellaan yleensä yli sata metriä korkea rakennus. Tampereen tornihotelli tai Helsingin toistaiseksi korkein, 24-kerroksinen Vuosaaren Cirrus eivät siis ole vielä pilvenpiirtäjiä, mutta Kalasataman aloitustornit ovat.

Eikä tornibuumi rajoitu pääkaupunkiseudulle. Asemakaavat ovat menneet uusiksi pikavauhtia, kun eri puolilla maata on raivattu tilaa torneille. Niitä on haaveiltu viime vuosina Suomessa jokaiseen suurempaan kaupunkiin, jopa Järvenpäähän ja Rovaniemelle, joissa hankkeet tosin hiipuivat. Muutosta on verrattu jopa 1960-luvun purkuvimmaan.

Pääkaupunkiseudun miljoona tyhjää toimistoneliötä hillinnevät intoa rakentaa toimistotorneja, pääpaino onkin asunnoissa. Ovatko Keski-Pasilan, Keilaniemen ja Kalasataman jättiläisprojektit ylimitoitettuja? Toteutuvatko ne lopulta kaavaillussa koossa vai tuleeko raja jossain vastaan? Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston (KSV) vuonna 2013 aloittanut uusi päällikkö Mikko Aho ei myönnä ylimitoitusta, mutta vakuuttaa, ettei Helsingin ydinkeskustaan tule torneja.

"Korkea rakentaminen ei ole välttämättömyys eikä mikään pakko Helsingissä. Täällä ei rakennusmaa lopu, siitä syystä ei tarvitse lähteä ylöspäin", Aho sanoo.

Aalto-yliopiston yhdyskuntasuunnittelun professori Kimmo Lapintie ei myöskään näe tarvetta pilvenpiirtäjille. "Tornit ovat sen verran tavanomainen ilmiö maailman metropoleissa, että mitään imagohyötyä niistä ei varmaankaan saa."

Samaa mieltä on Oulun yliopiston julkisen rakentamisen professorina toiminut Jyrki Tasa, joka oli tuomaroimassa sekä Cirrusta että Kalasataman tontinluovutuskilpailua.

"Suomessa siinä on enemmän uutuudenviehätystä kuin taloudellista painetta", Tasa arvioi.

"Torni on laadukkaasti tehtynä kallis rakennustyyppi, sitä ei saada käyttöön nopeasti eikä rakentaminen ole helppoa. Kalasatama toteutunee vaiheittain melko hitaasti."

Kalasataman tornien suunnittelun jakamista useammalle arkkitehdille hän piti vaikeana, koska kyseessä oli kiinteä kokonaisuus. Mistä tornibuumi sitten johtuu?

"Korkean rakentamisen tarve liittyy aina korkeaan maan arvoon siellä, missä on hyvät liikenneyhteydet", selvittää kaupunkitutkija Kaarin Taipale.

Hän huomauttaa kuitenkin, että korkeus on aina suhteellista. Ei siis voida kysyä, onko torni sinänsä hyvä vai paha. Pitää kysyä, minne ja miten torni tulee. "Sinne tänne sirotellut tornit kertovat kaupunkikehittämisen nousukasmaisesta virhetulkinnasta," arvioi Taipale.

Pilvenpiirtäjien symboliarvo on ollut tärkeä koko niiden yli satavuotisen historian ajan. Sadan vuoden ajan torneja on aina perusteltu juuri kansainvälistymisellä ja nykyaikaisuudella. Samat väittelyt ovat putkahtaneet esiin muutaman kymmenen vuoden välein myös Suomessa. Tornihuuman takana on usein jokin tekninen innovaatio.

Nykyään pilvenpiirtäjiä puolustetaan pitkälti kaupungin tiivistämisen argumentilla. Jotkut väittävät tornien olevan ekologisesti järkeviä ja ratkaisevan asuntopulan jopa Helsingissä, mutta tämä väite ei pidä paikkaansa. Mitä korkeammalle mennään, sitä kalliimmaksi neliöt tulevat.

Tornien energiatehokkuuden kehittämisessä on otettu suuria askelia. Myös tornien haitallisuudesta ympäristölle kuten tuulisuudesta, varjostamisesta ja epäviihtyisyydestä on yhä enemmän tutkimuksia. Siellä missä rakennusmaata on vähän kuten Manhattanilla tai Aasian suurkaupungeissa, tornit ovat maankäytöllisesti järkeviä.

Helsingin yleiskaavaluonnokseen liittyvässä selvityksessä korkeasta rakentamisesta huomautetaan, että tiivistämisessä saavutetaan suurempia etuja matalalla umpikorttelirakenteella. Mitä korkeammalle mennään, sitä suuremmaksi nousee neliöhinta muun muassa paloturvamääräysten takia.

Pitkälle viime vuosisadalle pilvenpiirtäjiä oli lähinnä Yhdysvalloissa. Nyt suurin osa rakennetaan Aasiassa tai Lähi-idässä. Euroopassa on oltu pidättyväisempiä vuosituhannen vaihteeseen saakka. Viime vuosina tietokonemallinnuksen ja -laskennan mahdollistama muotojen rajattomuus sai aikaan maailmanlaajuisen tornivillityksen ja korkeusennätysten kilpailun.

Council of Tall Buildings and Urban Habitat -neuvoston tuoreen raportin mukaan vuonna 2014 maailmassa rakennettiin enemmän pilvenpiirtäjiä kuin koskaan ennen, lähinnä Aasiaan ja Lähi-itään. Yli 200 metriä korkeita rakennuksia valmistui 97 kappaletta, joista 58 oli Kiinassa. Yli 300-metrisiä torneja nousi ennätysmäiset 11 kappaletta. Sen sijaan Euroopassa into näyttää raportin mukaan laantuneen.

Suuruuden estetiikka on sekoittanut jopa tähtiarkkitehtien päät, kun ennen useimmat pilvenpiirtäjät olivat lähinnä insinööritaidetta. Buumista huolimatta voimissaan on myös maailmanlaajuinen vastaliike, joka arvostaa pientä, paikallisista materiaaleista tehtyä, ihmisen mittaista arkkitehtuuria. Tällä ajattelulla on vahva jalansija etenkin Skandinaviassa.

Mitä suuremmasta on kysymys, sitä tärkeämpää olisi korkeatasoinen arkkitehtuuri. Tästä on hyviä esimerkkejä eri puolilla maailmaa. Ketäpä ei kiehtoisi esimerkiksi Norman Fosterin Swiss Re -tornin pehmeä pyöreys Lontoossa. Tai Helmut Jahnin Sony Center Berliinissä. Brititkin ovat lähteneet mukaan korkeusennätyskilpailuun. Renzo Pianon yli 300-metristä, 87-kerroksista Shardia Lontoossa mainostetaan Euroopan korkeimpana rakennuksena.

Helsinki aikoo jatkaa tornirakentamista Keski-Pasilassa. Cino Zucchin vuonna 2009 lanseeratuille tornisuunnitelmille ei löytynyt toteuttajaa, mutta nyt yritetään toisin päin. Tänä keväänä järjestetään kansainvälinen kilpailu, jossa suunnitelmaa esittävän työryhmän on sitouduttava hankkeen toteuttamiseen.

Arkkitehtien, rakennusliikkeiden ja investoijien on löydettävä toisensa ja tehtävä yhteinen esitys. Keski-Pasilaan suunnitellut vähintään 15-kerroksiset rakennukset ovat sekoitettuja toimisto- ja asuintorneja, ja niitä tulisi kymmenen. Niitä kutsutaan hybriditorneiksi. Ensimmäiset tornit Keski-Pasilaan valmistuisivat 2020-luvulla.

Huoli uhkaavasta hallitsemattomasta kehityksestä sai Helsingin laatimaan ohjeistuksen vuonna 2011. Sitä voisi sanoa perusteelliseksi ja hillitseväksi. Juuri käsittelyssä olevan uuden yleiskaavaluonnoksen liite korkeasta rakentamisesta esikaupunki–alueilla on myös hillitsevä, mutta poliitikot ovat poistaneet yleiskaavaluonnoksesta tehokkuusrajat, mikä mahdollistaisi rajattoman korkean rakentamisen.

Kaupunkibulevardien alut Kehä I:n tuntumassa olisivat Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston (KSV) selvityksen mukaan sopiva paikka maamerkkitorneille. Muita sopivia paikkoja torneille olisivat liikenteen solmukohtien keskukset.

Tornit muuttavat joka tapauksessa Helsingin maisemia huomattavasti. Kalasataman tornit näkyvät kauas merelle rikkoen Helsingin horisontaalisen taivaslinjan. Jos torni-intoilijat olisivat saaneet tahtonsa lävitse, olisi muillekin rannoille noussut pilvenpiirtäjiä, mutta jarruja painettiin tyrmäämällä Jätkäsaaren tornihotelli. Sen sijaan Espoon rajalle, Koivusaareen, kaavaillaan tehokasta korkeaa rakentamista.

Kalasataman tornit jyrättiin pikavauhtia, sillä alueen palveluista oli jo valmis hyväksytty kaava. Palveluiden viivästymisen syntipukiksi laitettiin tuuliolosuhteista valittanut VTT:n tutkija, vaikka valmiin kaavan uusiminen lienee todellisempi syy viivästymiseen.

Kalasataman tuuliolosuhteista käytiin arkkitehtipiireissä kova kiista, jossa vaadittiin jopa Arkkitehtilehden päätoimittajan erottamista, koska tämä oli sallinut arvostelun lehdessään. Ulkopuolisena ihmetyttää, miksei tuuliolosuhteista ja myös matalan auringon kaupungin etäälle suuntautuvista varjoista saisi puhua varsinkaan aloituskohteen yhteydessä. Kuka uskaltaa enää valittaa, jos leimataan syylliseksi kokonaisen kaupunginosan palveluiden viivästymisestä?

Ympäristöministeriö on 1994 nimennyt Helsingin horisontaalisen merinäkymän kansallismaisemaksi. Sitä ovat rikkoneet vain korkealle nousevat kirkkojen ja Stadionin tornit.

Empirekeskustaa on haluttu varjella Helsingin näkyvimpänä osana. Tästä on ollut yli sata vuotta täysi yksimielisyys, mutta ei ole enää. Mikä aiheutti ajattelutavan täyskäännöksen, ja seuraako siitä Kalasatamaa laajempi rannoille ulottuva korkeiden asuin- ja toimistotalojen rakentaminen? Kaupunkisuunnitteluviraston päällikkö Mikko Aho vakuuttaa, ettei seuraa.

Arkkitehtikunta on syvästi erimielinen korkean rakentamisen tarpeellisuudesta ja eduista. Onko kyseessä sukupolviristiriita? Kun katsoo kilpailuja, ei siltä näytä. Korkeiden rakennusten suunnittelijoiksi on valittu vakiintuneita, suuria arkkitehtitoimistoja. Olisiko jako teknokraattien ja esteetikkojen eikä ikäpolvien välinen?

Osin kysymys on trendien seuraamisesta, tosin jälkijunassa. Maailman arkkitehtilehdissä torneja ei enää juuri näy. Toki Aasiaan kuten muuallekin tiheästi asutuille alueille tehdään pilvenpiirtäjiä.

Taipale ja Lapintie ovat sitä mieltä, ettei Keilaniemi parane eikä pahene muutamasta tornista. Mikko Aho taas heittää, että Keilaniemi kyllä vaikuttaa kansallismaisemaksi nimettyyn merinäkymään.

"Haluan varjella Helsingin historiallista silhuettia. Se on minun sielunmaisemassani niin tärkeä suojeltava asia, että kyllä siitä pidetään kiinni", Aho sanoo.

Hänen mukaansa eri suunnista tulee nyt paineita sallia korkeampaa rakentamista.

"Jos sitä tulee, niin hallitusti mietityissä paikoissa", Aho linjaa. "Perusperiaate on, että Helsingin ydinkeskustan horisontaalisuus säilytetään. Tämä periaate on ollut jo sata vuotta voimassa."

Mohammed Salem
Maailman toistaiseksi korkein torni, 828-metrinen Burj Khalifa, sijaitsee Dubaissa.
Maailman toistaiseksi korkein torni, 828-metrinen Burj Khalifa, sijaitsee Dubaissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat