Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tampereen Nabucco ei sooloile, mutta kuulostaa hyvältä

Musiikillisesti hieno esitys tavoittaa Verdin pinnanalaiset syvyysvaikutelmat

Kulttuuri
 
Jussi Ratilainen
Tommi Hakala teki hienon roolityön suuruudenhulluna kuninkaana.
Tommi Hakala teki hienon roolityön suuruudenhulluna kuninkaana. Kuva: Jussi Ratilainen
Arvio: ooppera
Giuseppe Verdin Nabucco Tampere-talossa. Tampereen oopperan tuotanto.
Ohjaus Vilppu Kiljunen, lavastus Antti Mattila, puvustus Piia Rinne, valosuunnittelu Jussi Kamunen, kuorokapellimestari Heikki Liimola. Tampere Filharmonia ja Tampereen oopperan kuoro, joht. Alberto Hold-Garrido. Rooleissa mm. Tommi Hakala, Mlada Khudoley, Tuomas Pursio, Tiina Penttinen, Mati Turi, Jouni Kokora, Tero Harjuniemi ja Suvi Väyrynen.

Giuseppe VerdinNabucco kuuluu Tampereen oopperan viime vuosien parhaisiin oopperatuotantoihin. Musiikiltaan ja tulkinnoiltaan se on laadukas ja esillepanokin näyttää hyvältä.

Ohjaaja Vilppu Kiljunen ei ole tehnyt raamatullisiin tarinoihin perustuvasta oopperasta historiallista epookkiohjausta, mutta ei myöskään erityisen raflaavaa modernisointia. Libreton sisältämät uskonsodat tarjoaisivat mahdollisuuksia sensaatioohjaukselle, mutta Kiljunen pitää päänsä kylmänä eikä lähde sooloilemaan libreton kustannuksella. Antti Mattilan lavastus pitäytyy aavikkokuvastossa ja kuvittaa elegantisti tarinan käänteitä.

Piia Rinteen suunnittelemassa puvustuksessa heprealaisorjien asut ovat lähimpänä historiallista epookkia, kun taas heidät vanginneet babylonialaiset sonnustautuvat valta-asemassaan tyylitellysti mustiin pukuihin ja univormuihin.

Osapuolet erottuvat selvästi toisistaan, mutta on vaikea ymmärtää, mitä Kiljunen ja Rinne haluavat sanoa pukiessaan babylonialaisten ylipapin ( Jouni Kokora ) Conchita Wurstiksi partoineen ja iltapukuineen.

Musiikillisesti esitys on hieno. Alberto Hold-Garridon johtama Tampere Filharmonia soittaa Verdiä hyvin. Orkesteri tavoittaa verdimäisen soinnin, jossa musiikin usein suoraviivaisen pinnan alta hahmottuu syvyysvaikutelmia. Nabuccossa kuoro on erityisen tärkeässä osassa. Heikki Liimolan valmentamassa Tampereen oopperan kuoron soinnissa on ytyä ja suuren kokoonpanon huminaa, joka huipentui Va pensiero -kohtauksessa. Varsinkin naisäänet lauloivat ensi-illassa tarkasti, miehet suhtautuivat rytmiin rennommin.

Nimiroolissa Nabuccona lauloi Tommi Hakala, jonka baritoni soi komeasti ja vahvasti. Hän teki hienon roolityön suuruudenhulluna kuninkaana, joka menettää valtapyrkimyksissään järkensä ja lopulta paranee.

Teoksen vaikein rooli on epäilemättä Nabuccon tytär Abigaille, jonka esitti Tampereella väkivahva venäläissopraano Mlada Khudoley. Hänellä on pitkä kokemus Abigaillen roolista, mikä kuului täysipainoisena äänenhallintana vokaalilinjan tiukimmissakin mutkissa.

Muutkin solistit esiintyivät tasaisen hyvin. Mezzosopraano Tiina Penttinen hahmotteli luontevasti Abigaillen sisaren Fenenan, joka toimii tämän juonittelujen vastapoolina. Komeasti soi myös Mati Turin tenori Ismaelen roolissa. Bassot Tuomas Pursio ja Jouni Kokora esiintyivät edukseen vastakkaisten uskontokuntien ylipappeina, samoin pienemmissä rooleissa laulaneet tenori Tero Harjuniemi ja sopraano Suvi Väyrynen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat