Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ida-elokuvan taustalla kuuluu jazzin murros

Kulttuuri
 
Harri Uusitorppa
Ida-elokuvassa nunnakokelas ihastuu jazzmuusikkoon.
Ida-elokuvassa nunnakokelas ihastuu jazzmuusikkoon.

Nuori puolalainen nunnakokelas laskeutuu kierreportaat yömyöhäiseen ravintolaan ja jää kuuntelemaan lumoutuneena saksofonistia, joka eläytyy John Coltranen säveltämään Naimaan, jazzballadiin.

Viattoman viettelevällä hetkellä on pidempiaikainen vaikutus, kuten myöhemmin ymmärrämme. Romanttisia mielikuvia herättävä Naima avaa menneisyyttään selvittävälle ja saksofonistiin ihastuvalle kokelaalle oven toiseen, tuntemattomaan todellisuuteen.

Pawel Pawlikowskin ohjaaman Ida-elokuvan kuvaamana aikana, 1960-luvun alussa, afroamerikkalainen jazz oli Puolassa lupaus myös paljosta muusta. Se edusti vapaampaa, monimielisempää ja uudenaikaisempaa maailmaa ja oli siksi vähintään epäilyttävää. Ellei kommunistisen järjestelmän vastaista, kuten vielä 1950-luvun puolivälissä pääteltiin.

Tammikuussa Oscar-ehdokkaaksi nousseen Idan (2013) jazzkohtaukset näyttäytyvätkin tarina-aikansa mustavalkoisessa valossa nykyistä merkittävimmiltä, vaikka vieroksutulle jazzille omistautuneet maanalaiset muusikot eivät olleet Puolassa enää vainottuja. Samalla Pawlikowski viittaa tyyliteltyjen kuvien välissä poikkeukselliseen, ainutlaatuiseen yhteensattumaan.

Puolassa uusi elokuva ja uusi jazz kietoutuivat noin kymmeneksi vuodeksi tavalla, joka hakee Euroopassa vertaistaan – ja jonka kaiut kuuluvat yhä. Nämä elokuviin säveltäneet muusikot pohjustivat samalla sitä jazzin viileää ja mietiskelevää tyyliä, jota kutsutaan nyt eurooppalaiseksi.

Merkittävin heistä oli kuutisenkymmentä elokuvaa säveltänyt pianisti Krzysztof Komeda, jonka omintakeinen "optimistinen melankolia" osui usein yksiin ohjaajien tavoitteiden kanssa.

Roman Polanskin kanssa uransa aloittanut ja lopettanut Komeda aloittaa ja lopettaa myös neljän levyn tuoreen kansion Jazz in Polish Cinema –Out of the Underground, joka sisältää kymmenen kultakauden elokuvan musiikit.

Tunnetuin niistä on Polanskin kolmiodraama Veitsi vedessä (1962). Mutta yhtä lailla omillaan toimivat Jerzy Skolimowskin Lähtö (1967) ja Andrzej Wajdan Yön leikit (1960), jonka boheemin ja jazzia "isolla hoolla" harrastavan lääkärin esikuva oli Komeda.

Idaa katsoessa voikin kuvitella – totuutta vähän venyttämällä – että pianon ääressä istuu ujo ja hiljainen Komeda, koulutukseltaan korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri.

 

Ida tuli teatterilevitykseen viime perjantaina.

Harri Uusitorppa hs.kulttuuri@hs.fi
Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat