Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viulisti Esko Järvelä halusi rikkoa soittimensa julkisuuskuvaa – rokkibändin keulilla soikin nyt viulu

Kulttuuri
 
Antti Kokkola
Jani Kivelä (vas.), Juho Kivivuori, Esko Järvelä, Janne Mathlin ja Anssi Salminen soittavat eeppistä musiikkia.
Jani Kivelä (vas.), Juho Kivivuori, Esko Järvelä, Janne Mathlin ja Anssi Salminen soittavat eeppistä musiikkia. Kuva: Antti Kokkola

Mitä jos countrymuusikko Bill Monroe matkaisi Pohjolaan ja kohtaisi täällä AC/DC:n? Siitä syntyisi jotain sen kuuloista musiikkia, mitä tekee kaustislais-keravalaisen viulistin Esko Järvelän johtama viisihenkinen instrumentaaliyhtye Epic Male Band.

Vuonna 2012 perustettu yhtye julkaisee tällä viikolla toisen levynsä.

Esko Järvelä, mistä tulee nimi Esko Järvelä Epic Male Band?
"Somessa kulki joskus sanapari 'epic fail'. Me väänsimme siitä oman, sopivasti rimmaavan nimen. Se kuvastaa bändin huumoria. Tarkoitus ei ole korostaa, että ollaan jokin äijäbändi."

Mistä sait idean bändiin?
"Halusin aloittaa sooloprojektin, enkä ollut ikinä soittanut rokkibändissä. Halusin myös proggiksen, joka asettuu genrerajojen päälle ja sitä kautta saisimme väkeä kuuntelemaan eri musiikkityylejä. Toivottavasti tämä olisi ihmisille väylä kuuntelemaan kansanmusiikkia."

Miten kuvailet musiikillista tyyliänne?
"Tämä on kysymys, johon en ole vieläkään keksinyt järkevää vastausta! Nyt me puhumme progressiivisesta hard-folkista. Aiemmin tätä on kutsuttu myös trash-folkiksi ja ihan vain folk-rockiksi. Mutta aina joku tulee sanomaan, että ei se ole sinne päinkään."

Keitä muita bändissä on?
"Sähkökitaristi Jani Kivelä, akustista kitaraa soittava Anssi Salminen, basisti Juho Kivivuori ja rumpali Janne Mathlin."

Mitä haluat tuoda musiikillasi esiin?
"Viululla on kömpelö julkisuuskuva. Monilla ihmisillä edelleen sellainen käsitys, että viululla soitetaan vain klassista musiikkia tai sitten kansanmusiikkia mahdollisimman kitisevällä saundilla. Halusin tuoda esille, että viululla pystyy tekemään paljon muutakin. Lisäksi halusin bändin, jonka voisi periaatteessa viedä minne tahansa, oli se sitten pubin nurkka tai 20 000 ihmisen festari. Musiikki on sellaista, joka voisi toimia missä vain."

Mitä kaikkea muuta soitat viululla?
"Kävin klassisen tunneilla melkein parikymmentä vuotta. Siinä rinnan on ollut koko ajan kansanmusiikkia. Suomalaista olen soittanut paljon: Kaustisen pelimannimusiikkia, suomenruotsalaista perinnettä ja monia muita. Ruotsalainen on ollut aina iso palanen, samoin norjalainen ja tanskalainen tyyli. Viime aikoina olen ollut tosi innostunut kelttityylistä ja quebeciläisestä musiikista. Jossain vaiheessa soitin paljon myös amerikkalaista old timea ja bluegrassia. Nämä tyylit kun yhdistetään ja lisätään bluesmaustetta, niin se on minun oma tyylini."

Miten viulu toimii sähköisen bändin solistina?
"Hyvin. Olen pitänyt viulua aina rytmikkäänä soittimena. Sillä pystyy luomaan valtavasti pieniä rytmisiä juttuja. Ja kun viulun saundia muokkaa efekteillä, pystyy soittamaan vaikka kitarasoolon kaltaista kamaa – jos sellaista haluaa."

Miksi soitat viisikielistä viulua?
"Soitin aikoinaan myös alttoviulua ja jouduin aina raahaamaan molempia viuluja keikoille. Nyt riittää yksi. Viisikielinen on monipuolisempi, saundiltaan tummempi."

Kappaleillasi on usein hauskoja nimiä ja taustatarinoita. Mainitse jokin uudelta levyltä.
"Vähän itämaiselta kuulostava sävellys Kabob Ostrobotnia. Se on tasan niin itämaista kuin mitä olisi, jos ostaisit kebabin Kaustiselta. Itämaista, mutta ei oikeasti sinne päinkään."

Mistä elementeistä löytyy folk-muusikolle rock-uskottavuus?
"Siinä on ihan riittävästi rock-uskottavuutta, kun näkee keikalla, kuinka paljon me siitä hommasta tykätään. Salmisen Anssi hyppii siitä ilosta harjoituksissakin pöydillä ja tuoleilla."

Missä muissa bändeissä soitat?
"Frigg on ollut pitkään ykkösbändi, Baltic Crossing on myös tärkeä. Viime aikoina mukaan on tullut myös JPP. Mielenkiintoinen uusi duo-projekti on ruotsalaisen mandolansoittajan Ale Carrin kanssa. Soitamme pohjoismaista pelimannimusiikkia."

Mikä on parasta tällaisen musiikin soittamisessa, jota itse soitat?
"Viime kesänä kanssamme Kaustisen lavalla soitti maailmankuulu viulisti Casey Driessen. Jos fanittaisin esimerkiksi Stingiä, en saisi häntä fiittaamaan meidän keikalle. Mutta tässäpä genressä voin saada sen suurimman idolini maailman huipulta soittamaan kanssani. Itse säveltämääni musiikkia."

Esko Järvelä Epic Male Bandin levynjulkaisukeikka Semifinalissa (Urho Kekkosen katu 4–6) to 19. 2. klo 20. Illan aloittaa Tero Hyväluoma Frost V.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat