Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nokkela näyttely Espoon Emmassa esittelee pop-taiteen ja muotoilun symbioosia

Kulttuuri
 
Studio 65:n Leonardo-sohva (1969) on Vitra Design Museumin johtaja Marc Zehntnerille näyttelyn avainteoksia.
Studio 65:n Leonardo-sohva (1969) on Vitra Design Museumin johtaja Marc Zehntnerille näyttelyn avainteoksia.

Värikäs, nokkela, paikoin törkeä: Espoon modernin taiteen museo Emmassa avautuu tänään keskiviikkona näyttely Pop Art Design, joka esittelee pop-taiteen ja muotoilun suhdetta 1950-luvulta 1970-luvulle.

Näyttelyn avaa pop-taiteen isäksi kutsutun Richard Hamiltonin kollaasi vuodelta 1956, ja näyttelykierroksella selviää, miten Hamiltonin ideat levisivät esimerkiksi kuopiolaistaiteilija Risto Vilhusen teoksiin lähes kymmenen vuotta myöhemmin.

Italialaisen Studio 65 -ryhmän pehmeään punahuulisohva Boccaan haluaisi tökätä sormensa, mutta 45-vuotiaaseen design-esineeseen ei saa kajota. Harro Koskisen Sikaperhe istuu katsomassa televisiota brittitaiteilija Allen Jonesin tuoliksi taitellun lasikuitunaisen vieressä samalla, kun Andy Warholin Marilyn-kuvat hymyilevät seinältä.

Pop Art Design -näyttely on saksalaisen Vitra Design Museumin tuottama, ja se on kiertänyt ennen Emmaa Kööpenhaminan Louisiana-museossa, Tukholman Moderna Museetissa sekä Lontoon Barbican-keskuksessa. Näyttely on uudistunut jokaisella esityskerrallaan: Vitran design-esineistö kiertää näyttelystä toiseen, mutta pop-taiteen osuus on pitkälti maakohtainen. Emman pinta-ala on lisäksi mahdollistanut huomattavasti laajemman näyttelyn kuin Vitran oma museo Weil am Rheinissä.

Alkunsa näyttely sai Vitran kuraattorin unelmasta, kertoo Vitra Design Museumin johtaja Marc Zehntner.

"Hänen mielestään pop-taiteen näyttelyistä aina puuttui jotakin", Zehntner sanoo.

Muotoilu, nimittäin.

1950–1970-luvuilla kuvataide lainasi muotoilun uutuuksista, massatuotannosta ja kaupallisesta kuvastosta, kun taas muotoilijat hakivat innoitusta taiteen puolelta. Pop Art Design -näyttely toteuttaa vihdoin unelman esittelemällä pop-taiteen ja muotoilun symbioottista suhdetta.

 

Pop Art Design Espoon modernin taiteen museo Emmassa (Ahertajantie 5) 18.2.–10.5. ti, to, pe klo 11–18, ke klo 11–20, la–su klo 11–17. Liput 12 euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat