Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailman arvostetuin elokuvalehti Sight & Sound muistaa Peter von Baghia sarjakuvalla

Historioitsija saa oman sarjakuvansa lehden maaliskuun numerossa

Kulttuuri
 
Sight & Sound -lehden sarjakuvassa on Peter von Bagh.
Sight & Sound -lehden sarjakuvassa on Peter von Bagh.

Maailman arvostetuin elokuvalehti Sight & Sound on teettänyt joukon sarjakuvia viime vuonna kuolleiden elokuvatähtien kunniaksi. Tähtien joukossa on myös suomalainen elokuvan suurmies Peter von Bagh, jolle on omistettu kokonaan oma sarjakuvansa.

Kyseessä on melkoinen kunnia, sillä esimerkiksi sellaiset elokuvatähdet kuin Mickey Rooney ja Shirley Temple sekä Philip Seymour Hofmann ja Robin Williams on yhdistetty samaan sarjakuvaan.

Elokuvahistorioitsija, ohjaaja, Filmihullu-lehden päätoimittaja, tietokirjailija ja festivaalijohtaja von Bagh kuoli viime syyskuussa 71-vuotiaana.

Naiel Ibarrolan piirtämä ja Ehsan Khoshbakhtin kirjoittama sarjakuva tuo esille kauniilla tavalla von Baghille tärkeitä asioita.

Ylhäällä näkyy von Baghin viimeiseksi jäänyt elokuva, dokumentti Sosialismi. Se sai ensi-iltansa viime kesänä Sodankylän elokuvajuhlilla.

Sarjakuvassa on myös teksti "kunpa voisin esittää The Other Side of the Wind -elokuvan". Teksti viittaa Orson Wellesin elokuvaan, jota hän teki 1970-luvulla. Elokuvan materiaali on koossa, mutta sitä ei ole tehty valmiiksi. Welles kuoli 1985.

Lisäksi mukana on lainaus, joka viittaa elokuvaan metaforana elämästä filminäytöksenä eli valon ja varjojen leikkinä. Kaiken taustalla on kaksi kaunista maisemaa. Keskellä on suuri kuva von Baghista itsestään.

Sight & Soundin maaliskuun numerossa kunnioitetaan sarjakuvin myös tšekkiläistä elokuvaohjaajaa Vera Chytilováa ja amerikkalaisohjaaja Mike Nicholsia sekä ranskalaisohjaaja Alan Resnaisia ja amerikkalaisen elokuvan ikonina pidettyä Lauren Bacallia.

Myös Bob Hoskins, Eli Wallach, Virna Lisi, Richard Attenborough, James Garner ja Run Run Shaw ovat saaneet stripin.

Von Baghin ohella kokonaan oman sarjakuvansa on saanut Unkarin kansainvälisesti tunnetuin elokuvaohjaaja Miklós Jancsó.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat