Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britanniassa nousi kohu poliittisesta tv-sarjasta

Kuvitteellinen sarja itsenäisyyspuolue Ukipista saa valituksia katsojilta

Kulttuuri
 
Ukip-puolueen puheenjohtaja Nigel Farage on tuominnut ohjelman jyrkän puolueellisena ja uskoo sen kostautuvan kanavalle.
Ukip-puolueen puheenjohtaja Nigel Farage on tuominnut ohjelman jyrkän puolueellisena ja uskoo sen kostautuvan kanavalle.

Britanniassa on noussut valtava kohu Channel 4 -kanavan sarjasta The First 100 Days, joka kuvaa kuvitteellista sadan päivän jaksoa Yhdistyneen kuningaskunnan itsenäisyyspuolue Ukip-puolueen valtaannousun jälkeen.

Brittilehti The Guardianin mukaan sarja on poikinut katselijoilta yli 730 valitusta televalvontavirasto Ofcomiin. Kanavalle valituksia on tullut noin 250.

Ukip on libertaristinen, konservatiivinen maahanmuuttokriittinen ja populistinen puolue, jolla on yhteyksiä perussuomalaisiin. Esimerkiksi perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on käynyt usein esiintymässä sisarpuolueen vuosikokouksessa.

Puolueen pyrkimys on erottaa Britannia Euroopan unionin jäsenyydestä.

Channel 4:n sarjassa Britannia ajautuu kaaokseen Ukipin vaalivoiton jälkeen. Dokumenttiestetiikkaa käyttävissä fiktiivisissä jaksoissa näytetään iskuja maahanmuuttajia vastaan, mellakoita sekä tehtaan sulkeminen maan erottua Euroopan unionista.

Puolueen puheenjohtaja Nigel Farage on tuominnut ohjelman jyrkän puolueellisena ja uskoo sen kostautuvan kanavalle. Puolueen europarlamentaarikko Gerald Batten vaatii Ofcomilta tutkintaa siitä, rikkoiko kanava ohjelmatoiminnan sääntöjä.

Channel 4:n mukaan sääntöjä ei ole rikottu. Kanava ilmoittaa sarjan tapahtumien perustuvan tarkkoihin tutkimuksiin, ja ohjelman tarkoituksena olleen poliittisen keskustelun herättäminen. Se sanoo myös tarjonneensa puheenjohtaja Faragelle mahdollisuutta katsoa ohjelma etukäteen ja kommentoida sitä, mutta tämä kieltäytyi.

Ukip ja Channel 4 ovat olleet keskenään selkkauksessa aiemminkin.

Kanavan toimittajan Michael Crickin kysyessä vuonna 2013 europarlamentaarikko Godfrey Bloomilta, miksi puolueen esitteestä ei löydy tummaihoisia lainkaan, tämä haukkui toimittajaa rasistiksi ja lopulta löi tätä esitteellä päähän. Välikohtaus tallentui luonnollisestikin kameralle.

Bloom on myös muun muassa nimitellyt naisia lutkiksi.

Uusi sarja ei kuitenkaan ole aiheuttanut närää pelkästään Ukipin jäsenissä. Myös monet tavalliset katsojat ja tv-kriitikot ovat katsoneet sen menneen liian pitkälle kuvitteellisten tapahtumien esittelyssä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat