Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Dokumentti Talvivaaran miehet on yksi vuoden tärkeimmistä elokuvista – valkokankaalla maisemat muistuttavat Mordoria

"Yhtiö osoitti minulle poikkeuksellista avoimuutta ja luottamusta. Vaikeampi oli saada työntekijöitä mukaan", ohjaaja Markku Heikkinen kertoo.

Kulttuuri
 
Zone2 Pictures
Kaivoksen alue on todella laaja. Se ulottuisi Tampereen keskustasta Ylöjärvelle, Markku Heikkinen kuvailee.
Kaivoksen alue on todella laaja. Se ulottuisi Tampereen keskustasta Ylöjärvelle, Markku Heikkinen kuvailee. Kuva: Zone2 Pictures

Valkokankaalla maisemat muistuttavat Mordoria, mutta nyt ei katsota Taru sormusten herrasta -leffojen pahan valtakuntaa. Talvivaaran miehet -dokumentin kuvissa näkyy, kuinka Kainuun luonto on kokenut mutaation.

Vihreä on elämän väri kasvikunnassa, mutta muualla luonnossa se näyttää sairaalta. Kun Talvivaaran maisemissa virtaa vihreä vesi, näky kilpailee kauheudessa Danten helvetin piirien kanssa.

"Kaivoksen ja sen saostusaltaiden alue on tosi laaja. Se ulottuisi Tampereen keskustasta Ylöjärvelle. Kaikki kemikaalit, jotka sinne on viety, ovat alueella edelleen", dokumentin ohjaaja Markku Heikkinen sanoo.

Laura Oja / HS
"Nyt Talvivaara on musta lammas, eikä muista edes keskustella. Äänekoskelle suunnitellaan uutta sellutehdasta. Sekin käyttäisi rikkihappoa ja tuottaisi sulfiitteja", Markku Heikkinen pohtii.
"Nyt Talvivaara on musta lammas, eikä muista edes keskustella. Äänekoskelle suunnitellaan uutta sellutehdasta. Sekin käyttäisi rikkihappoa ja tuottaisi sulfiitteja", Markku Heikkinen pohtii.

Talvivaaran miehet tulee elokuvateattereihin parilla kymmenellä paikkakunnalla ensi perjantaina. Hanke sai alkunsa, kun Heikkinen palasi synnyinseudulleen Kajaaniin.

Hän meni sinne vuoden 2011 lopulla auttamaan sairasta isäänsä ja tekemään toista dokumenttia, Kainuun kongolaiset, joka olisi kuvannut syrjäseudulle sysättyjä kiintiöpakolaisia.

"Ihmiset puhuivat kaduilla ja baareissa Talvivaarasta. Olen ollut monessa mielenosoituksessa, mutta en ole koskaan nähnyt yhtä isoa huolta", Heikkinen sanoo.

Vuonna 2012 aihe vaihtui Talvivaaraksi. Heikkinen yllättyi, kun silloin aiheesta ei ollut tekeillä muita dokumentteja. Nyt hän on kuullut kuudesta muustakin Talvivaara-dokumentista. Mutta Talvivaaran miehet on tästä aiheesta ensimmäinen – ja yksi vuoden tärkeimpiä elokuvia.

Pahuus ja rumuus tekevät vaikutuksen siinä missä kauneuskin. Talvivaaran miesten maisemakuvatkin säväyttävät painajaismaisuudellaan. Mutta ne ovat vain taustaa, vähän samaan tapaan kuin tietokoneella tehdyt tehosteet fantasialeffoissa.

Talvivaaran miesten pääasia ovat ihmiset, ennen kaikkea kaivosyhtiön työntekijät. Kaiken kohun keskellä Heikkinen on päässyt tekemään elokuvaansa Talvivaara-yhtiön sisälle. Hän on itsekin hieman yllättynyt siitä.

"Yhtiö osoitti minulle poikkeuksellista avoimuutta ja luottamusta. Vaikeampi oli saada työntekijöitä mukaan. Kun yhtiön maine huononi, he häpesivät eivätkä halunneet naamaansa julkisuuteen."

Kuka?

Markku Heikkinen

 Syntynyt Kajaanissa 1966. Asuu Oulussa.

 Opiskellut Tampereen yliopistossa sosiologiaa ja filosofiaa. Valmistui Taideteollisen korkeakoulun dokumenttilinjalta vuonna 2006.

 Työskennellyt toimittajana vuodesta 1986. Ohjannut dokumentteja ja tv-sarjoja vuodesta 1993. Tunnetuin työ on pornobisneksestä kertova dokumentti Poikien bisnes (2008).

 Keneltäkään muulta ei tiettävästi ole nähty kahta dokumenttia elokuvateattereissa samalla kaudella. Ensi toukokuussa tulee Olipa kerran seminaari, joka kertoo Kainuussa 113 vuotta toimineen oppilaitoksen lopettamisesta.

Jotkut kieltäytyivätkin, mutta vähitellen Heikkinen sai myös elokuvassa esiintyvien työläisten luottamuksen. Oli varmasti avuksi, että Heikkisen juuret ovat seudulla, mutta muuten hän ei osaa itsekään sanoa, kuinka se onnistui.

"Ehkä näytin vain niin säälittävältä. Minulla ei ole autoa ja usein poljin pyörällä kilometrikaupalla hiki päässä. Sitten jotkut työntekijät alkoivat ottaa minut kyytiinsä", Heikkinen sanoo ja nauraa itselleen.

Näkökulma pysyy lujasti kansalaisissa ja työntekijöissä. Heikkinen yllättyi, kuinka hyvin huolestuneet kansalaiset olivat perehtyneet asioihin. Kolmen yt-kierroksen jälkeen kaivosyhtiössäkin on jäljellä vain tosi kovia ammattilaisia, Heikkinen toteaa.

"Se on perinteinen teollisuustyöpaikka, jossa on aika miehinen työn eetos, vaikka mukana on yksi nainenkin. Isäni oli paperimies, ja laitosten valvomot ovat aika samanlaisia", hän perustelee elokuvansa nimeä.

Poliitikkoja tai yhtiön johtoa ei Talvivaaran miehiin ole kuvattu. Pekka Perä vilahtaa vain jossain uutiskuvassa.

"Perä ansaitsisi ilman muuta oman elokuvansa. Se taitaisi olla hirtehinen hybristarina. Alussa minäkin olin kiinnostunut ottamaan hänet mukaan, mutta häntä ei kiinnostanut. Isoa aihetta on haastavaa rajata."

Heikkistä kiinnostavat kysymykset tiedosta ja vallasta. Siltä kannalta aiheen rajaus on onnistunut. Dokumentissa kuvatuilla ihmisillä on tietoa, mutta valta on jossain aivan muualla kuin kansalaisaktivisteilla ja yhtiön työläisillä.

"Niin, missähän se valta on? Olen Kajaanin kaupungin valtuustossa demarien edustajana. Mutta uskoni politiikkaan on tätä elokuvaa tehdessä vain hiipunut. Talvivaaran tapaus näyttää, kuinka kapitalismi haastaa koko demokratian. Maailmaa on yhä vaikeampi ohjata politiikalla."

Talvivaara on yksi harvoista suomalaisista yhtiöistä, joka on listattu Lontoon pörssiin.

Nyt sen aiheuttamat vahingot näyttävät tipahtavan valtion syliin.

"Talvivaaraan on uponnut verovaroja jo 200 miljoonaa euroa", Heikkinen muistuttaa.

Heikkisen mielestä sama ilmiö toistuu suuremmassa mittakaavassa Kreikassa ja Espanjassa. Pääomat ohjaavat maailmaa, ja vahingot maksetaan verovaroilla.

"Koko Kainuussa on vain 80 000 asukasta ja heistä kaksi kolmasosaa on vanhuksia. Siellä on maailmanlopun meininki. Kuuden kunnan maakunta pitäisi julistaa poikkeusalueeksi. Jos joku alue halutaan uhrata kaivokselle, niin ehkä Talvivaara on sikäli oikeassa paikassa", Heikkinen huokaa.

Kaivostoiminta ja luontomatkailu eivät sovi samalle karttalehdelle. Talvivaaran saastuttamia alueita tuskin saadaan takaisin luonnontilaan. Ei edes tiedetä varmasti, kuinka laajalle tuhot ulottuvat. Kaikesta huolimatta Heikkinen vilauttaa vähän toivoa.

"Kyllä se alue olisi mahdollista puhdistaa ja suolaantuneet lähijärvet toipuisivat muutamassa kymmenessä vuodessa. Mutta vesien kanssa on aikaa toimia ehkä vuosi ennen kuin ongelma pahenee. Mutta mikä on puhtaan järven hinta? Minusta sitä ei voi mitata rahassa."

 

Talvivaaran miehet elokuvateattereissa perjantaina 20. 2.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat