Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juhlaviikot pursuaa tänä vuonna Kiinan kulttuuria

Kulttuuri
 
Kiinalaisen Yan Jain teos Charge (2012) on esillä näyttelyssä.
Kiinalaisen Yan Jain teos Charge (2012) on esillä näyttelyssä.

Helsingin juhlaviikkojen ohjelma täyttyy ensi kesänä kiinalaisesta kulttuurista, sillä festivaalin teemamaaksi on valittu Kiina.

Juhlaviikkojen mukaan kyseessä on laajimpia kiinalaisen kulttuurin ja taiteen katselmuksia, mitä Euroopassa on nähty.

"Kiinan rooli maailmassa on muuttunut ja muuttuu nopeasti, sen me olemme kaikki huomaamassa. Ja miksi ei muuttuisi: joka viides ihminen maan päällä on kiinalainen", perustelee valintaa Juhlaviikkojen toiminnanjohtaja Erik Söderblom.

Kiinalaisen uuden vuoden kunniaksi Juhlaviikot on julkistanut jo ennakkoon viisi taidetapahtumaa.

Klassisen musiikin ohjelmassa esitellään Kiinan kansainvälisesti tunnetuin nykysäveltäjä ja kapellimestari Tan Dun. Hän työskentelee maailman huippuorkesterien kanssa, mutta on tehnyt myös paljon elokuvamusiikkia. Hän esimerkiksi voitti Oscar-palkinnon musiikistaan elokuvaan Hiipivä tiikeri, piilotettu lohikäärme.

Tan Dun on Helsingissä mukana The Secret Songs of Women -hankkeessa, jonka ytimessä on ikivanha, vain naisten käyttämä salainen kieli nüshu. Tan Dun on tallentanut nüshu-laulua ja säveltänyt sen ympärille harppukonserton.

Konsertissa nähdään aitoja laulunäytteitä sisältäviä lyhytelokuvia, joita Tan Dunin itsensä johtama orkesteri säestää.

Juhlaviikoilla nähdään orkesterivieraana myös Hong Kong Chinese Orchestra. Kyseessä on länsimaisen mittapuun mukainen sinfoniaorkesteri, joka soittaa kiinalaisia perinnesoittimia, esimerkiksi viulun kiinalaista vastinetta erhua.

Juhlaviikkojen konsertissa kuullaan kiinalaista nykymusiikkia sekä kantaesitetään Juhlaviikkojen ja orkesterin yhteinen tilausteos säveltäjä Jukka Tiensuulta.

Esittävän taiteen saralla Kiina-teeman alla esittäytyy Wusheng Company. Kyseessä on kahden Kiinassa taitonsa oppineen suomalaisen näyttelijän, Antti Silvennoisen ja Elias Edströmin, perustama perinteisen kiinalaisen teatterin ryhmä. Se on laatuaan ensimmäinen Euroopassa.

Wusheng Companyn teos Viimeinen taistelija on Peking-oopperaa, mutta se toteutetaan suomeksi. Taistelunäytelmän rooleissa nähdään huippuvierailijoita. Esimerkiksi Tero Saarinen esittää teoksessa suurta sotasankaria.

Kiinan merkittävin tanssin tekijä TAO Dance Theatre esittäytyy kahden tuplaillan voimin. Ryhmän teoksissa nähdään äärimmäisen pelkistettyä liikettä ja vahvoja kontrasteja.

Jo helmikuun lopussa avautuu Amos Andersonin taidemuseossa näyttely Kiinan muuttuvat maisemat – Kiinalainen tussimaalaus tänään. Näyttelyssä esittäytyy yksitoista kansainvälisesti tunnettua kiinalaistaiteilijaa. He käyttävät nykyaikaisia tekotapoja ja medioita, mutta lähtökohdat ovat perinteisessä tussimaalauksessa. Näyttelyssä nähdään myös kalligrafiaa.

Nyt julkistetut hankkeet nähdään Juhlaviikoilla elokuussa, lukuun ottamatta Amos Andersonin taidemuseon näyttelyä, joka on avoinna jo helmi–toukokuussa.

Koko Juhlaviikkojen teemakokonaisuus julkistetaan huhtikuussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat