Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puuttuuko Design Forumin toiminnasta fokus?

Kulttuuri
 

Design Forumin ulkomaille suuntautuvien näyttely- ja vientihankkeiden linja vaikuttaa poukkoilevalta. Kun vielä muutama vuosi sitten painopisteinä olivat New York ja Japani, nyt on keskitytty yhteistyöhön muun muassa islantilaisten kanssa.

Osin poukkoilu selittyy sillä, mihin toimintaa varten saatu raha on kohdistettu rahoittajan puolelta, mutta samalla herää kysymys, puuttuuko Design Forumin toiminnasta fokus? Tätä mieltä on teollinen muotoilija Hannu Kähönen. Hän toimii parhaillaan osan ajastaan professorina Quangdongin teknologiayliopistossa Kiinassa.

Kähönen teki selvityksen Helsingin designpääkaupunkivuoden 2012 päätteeksi valmistunutta kansallista muotoilupoliittista ohjelmaa varten. Siinä hahmoteltiin muotoilun ja sen viennin tulevaisuutta.

Kähkösen mukaan Design Forumin toiminta on näivettynyt pienten asioiden tekemiseen. Signaali suomalaisesta muotoilusta on nyt aika heikko ulkomailla, ja se on huolestuttavaa. "Meillä on muotoiluperinteen kautta hyvä maine, ja suomalainen muotoilu tunnetaan ympäri maailmaa. Toimintaa pitäisi resursoida kunnolla, mutta ensin fokusoida uudelleen riittävän suuriin ja näyttäviin asioihin. New Yorkissa ja Japanissa järjestetyt näyttelyt olivat hyviä tilaisuuksia, mutta jatkuvuus on tärkeää. Vie vuosia ennen kuin syntyy hyviä suhteita", Kähönen sanoo.

Suomalaista muotoilua kansainvälistävät muun muassa Aalto-yliopisto ja Finpro. Design Forum on hoitanut sitä keskitetymmin kansainvälisellä viestinnällä sekä muotoilijoiden ja alan yritysten yhteishankkeilla. Kansainvälisen viestinnän osuutta on jouduttu vähentämään, eikä takavuosien suurnäyttelyiden kaltaisia ponnistuksia ole järjestetty rahan puutteen vuoksi.

Voi kysyä, ovatko suuret näyttelyvetoiset hankkeet tehokkaimpia tapoja edistää muotoilun vientiä. Näyttelyjen vaikutusta on vaikea selvittää. Menestykseksi katsotaan usein medianäkyvyys, joka palvelee Suomi-kuvan luomista, mutta ei välttämättä muotoilijoiden työtilaisuuksia. Muotoilijan näkyminen ulkomaisessa mediassa voi olla hyvä asia, mutta se on vasta työn alku.

Helsingin designpääkaupunkivuoden jälkeen hehkutettiin, miten suomalainen muotoilu sai kansainvälistä nostetta. Sen jälkeen on ollut hiljaista. Muotoilupoliittisessa ohjelmassa Suomeen hahmoteltiin Design Center -toimintamallia, jossa muun muassa Design Forum, Grafia ja teollisuustaiteen liitto Ornamo edistäisivät muotoilua kansainvälisesti ja hoitaisivat viestinnän keskitetysti. Toimintamallia ei ole vielä otettu käyttöön.

Hannu Pöppönen hs.kulttuuri@hs.fi
Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat