Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ajankohtaisen kakkosen lopettaminen johtuu ilmiöstä, joka näkyy pian myös sinun tv-ruudussasi

Yle lopetti Ajankohtaisen kakkosen, koska ohjelma ei tuota pöhinää

Kulttuuri
 
Nelonenmedia
Kansakunta kyynelehtii, kun Vesku laulaa Armoa. Herkässä mielentilassa ovat myös Toni Wirtanen, Jenni Vartiainen, Samuli Edelmann, Paula Vesala ja Elastinen. Kuvat ovat ruutukaappauksia.
Kansakunta kyynelehtii, kun Vesku laulaa Armoa. Herkässä mielentilassa ovat myös Toni Wirtanen, Jenni Vartiainen, Samuli Edelmann, Paula Vesala ja Elastinen. Kuvat ovat ruutukaappauksia. Kuva: Nelonenmedia

Yhtenäiskulttuuri on kuollut. Viimeksi kulunut väite esitettiin sen jälkeen, kun HS maanantaina kertoi Yleisradion päätöksestä lopettaa Ajankohtainen kakkonen, vuodesta 1969 suomalaista todellisuutta heijastanut ajankohtaisohjelma.

Tohlopin lippulaivan uhraaminen kun tuntui viimeiseltä naulalta kollektiivisen tajunnan arkkuun.

Paljon toki onkin tapahtunut. Kirkko on jo vuosia menettänyt jäseniään, puolueet ovat helisemässä eikä valtamedia luo kansakunnan agendaa vastaavalla yksinoikeudella kuin aiemmin.

Ja käsi pystyyn: kuka muistaa edes yhden kirjan, joka yhdistää oman kaveripiirin, kansakunnasta nyt puhumattakaan?

Jossain suomalaisten yhteiset kokemukset kuitenkin vielä hengittävät.

Nimittäin second screenissä.

Jo useampi vuosi sitten lanseerattu termi tarkoittaa nimensä mukaisesti kakkosruutua eli sitä kommentointia, jota harrastetaan televisio-ohjelman aikana kännykän, tietokoneen tai tabletin näytöllä.

Suomeenkin rantautunut ilmiö näkyy erityisesti suurten viihdeohjelmien aiheuttamana piikkinä Twitter- ja Facebook-virrassa. Sellaisten kuin Putous, Voice of Finland, Kingi ja Vain elämää.

Listaan voi lisätä myös merkittävät urheilutapahtumat, euroviisut ja Tuntemattoman sotilaan.

Yhtenä päivänä vuodessa siis.

Samaan ilmiöön perustuu Ylen päätös haudata kunniakas makasiiniohjelma ja tuoda tilalle runsaasti somepöhinää tuottavia teemailtoja. Pasilassa kun on huomattu, että katsojat aktivoituvat voimakkaimmin suorien, mielipiteitä voimakkaasti jakavien ja tunteita kuohuttavien ohjelmien aikana.

Juuri sellaisten kuin esimerkiksi A2:n kannabis-, homo-, pakkoruotsi- ja maahanmuuttajaillat.

Muutos siis on käynnissä, ja se näkyy jokaisen omassa tv-ruudussa.

Ennakoitavissa on, että perinteisten suomalaiskanavien paras katseluaika koostuu tulevaisuudessa suorista tai suoraa muistuttavista kotimaisista ohjelmista, joita suunniteltaessa kakkosruutu-ulottuvuus on otettu huolellisesti huomioon. Kaupallisilla kanavilla second screen -sovelluksia on ehditty jo kokeilla ja nyt samalla astialla on myös Yle.

Se ei ole ihme, perustuuhan Yleisradion koko olemassaolon oikeutus – nimeä myöten – jossain määrin yhden kansakunnan ajatukseen.

Pelastaako second screen siis yhtenäiskulttuurin?

Ei pelasta. Vaikka suosituimpien ohjelmien aikana twiitit nousevat parhaimmillaan pariin sataan minuutissa, se on vielä mitättömän pieni luku ohjelman saavuttamaan miljoonaan katsojaan verrattuna.

Lisäksi eri väestöryhmät seuraavat ohjelmia niin eri näkökulmasta, että pienessä piirissä tapahtuva kommentointi voi pikemminkin loitontaa kuin lähentää niitä toisiinsa.

Silti suomalaiset vaikuttavat yhä kaipaavan jaettavia kokemuksia, vaikka sitten kahden ruudun välityksellä.

Suuri kyynel valuu pitkin kansakunnan yhteistä poskea, kun Vesa-Matti Loiri tulkitsee Toni Wirtasen kappaleen Armo.

Ja taas some soi.

Ehkä yhtenäiskulttuurin tiivistymä onkin yhä Vesku.

Ja hänkin vain pari minuuttia kerrallaan.

Jussi Lehmusvesi HS
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat