Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Design Forum teki viime vuonna rajusti tappiota: Muotoilua viedään nyt lähialueille Aasian ja USA:n sijasta

Kulttuuri
 
Markku Ulander Lehtikuva
Design Forum on lopettanut tappiollisen myymälätoimintansa.
Design Forum on lopettanut tappiollisen myymälätoimintansa. Kuva: Markku Ulander Lehtikuva

Suomalaista muotoilua edistävä Design Forum teki viime vuonna yli 200 000 euron tappiot. Viime vuoden lopulla se lomautti koko henkilöstönsä eripituisiksi ajanjaksoiksi. Lomautukset jatkuvat maaliskuulle, ja pisimmät niistä ovat 18 viikkoa.

Viime kesänä Design Forum lopetti tappiollisen myymälätoimintansa.

Päätökset kaupan lopettamisesta ja lomautuksista hyväksyi Design Forumin hallitus. Sen puheenjohtaja Ulla Uimonen ei halunnut kommentoida Helsingin Sanomille Design Forumin tilannetta. "Shopista johtuvat syyt ja kustannukset aiheuttivat vakavan kassavajeen, jota yritimme tervehdyttää muulla tulonmuodostuksella. Se on kuitenkin vaikeaa, ja säästöjä tehtiin lomautuksilla", Design Forumin toimitusjohtaja Mikko Kalhama sanoo.

Design Forum sai vuonna 2014 työ- ja elinkeinoministeriöltä toimintaansa 500 000 euroa, mikä oli 22 prosenttia kokonaisliikevaihdosta. Rahoituksen käyttö raportoidaan ministeriöön huhtikuussa, jolloin päätetään tämän vuoden valtionosuudesta.

Design Forumin kokonaisbudjetti tänä vuonna on 750 000:n ja miljoonan euron välillä, Kalhama arvioi. Työ- ja elinkeinoministeriön tuen lisäksi hankkeisiin hankitaan rahaa opetus- ja kulttuuriministeriöltä, ulkoministeriöltä, säätiöiltä ja yksityiseltä sektorilta.

Design Forumin tehtävinä ovat suomalaisen muotoiluosaamisen kansainvälistäminen ja pk-yritysten innostaminen muotoilun käyttöön tuotekehityksessä. Yleisölle on järjestetty muotoilunäyttelyitä. Design Forum lopetti pysyvän oman näyttelytoiminnan vuonna 2010.

Vuonna 2013 Design Forum perusti Erottajalle Suomen kulttuurirahaston avustuksella showroomin pienemmille näyttelyille. Kaksivuotinen hanke on kuitenkin katkolla kesällä.

Kalhama pitää Design Forumin tärkeimpänä tehtävänä suomalaisen muotoilun kansainvälistämistä. Vuonna 2010 järjestettiin suurimmaksi suomalaisen muotoilun vientihankkeeksi kutsuttu Hirameki-näyttely, jonka budjetti oli peräti 650 000 euroa.

Design Forum oli mukana järjestämässä New Yorkiin neljän näyttelyn vientihanketta New Yorkin kulttuuri-instituutin, pääkonsulaatin ja Meat Packing Districtin kanssa muutama vuosi sitten.

Viime vuonna Design Forumin hankkeet olivat pienempiä. Se osallistui muun muassa Frankfurtin kirjamessuille, kun Suomi oli teemamaana. Parhaillaan käynnissä olevilla Tukholman huonekalumessuilla on esillä Design Forumin, Islannin muotoilukeskuksen ja Ruotsin Design Forumia vastaavan Svensk Form -yhdistyksen järjestämä muotoilunäyttely. Mukana on viitisenkymmentä muotoilijaa ja yritystä Suomesta, Islannista ja Ruotsista. Hankkeen budjetti on 140 000 euroa.

Design Forum aloitti yhteistyön Islannin muotoilukeskuksen kanssa muutama vuosi sitten. Islanti on vasta nouseva muotoilumaa, joten mitä hyötyä Design Forumille on sen kanssa tehtävästä yhteistyöstä, ja miksi Aasian tai Pohjois-Amerikan sijasta keskitytään nyt Tukholmaan?

"Islannin muotoilukeskuksen kanssa tehdyt hankkeet on tehty Pohjoismaisen ministerineuvoston rahoituksen varassa. Rahoitusta annetaan pohjoismaisille yhteistyöhankkeille. Tukholman messut ovat perusteltu kokonaisuus, alan toimijat ovat pyytäneet lähialueille suuntautuvia hankkeita. Ruotsi on myös tärkeä vientimaa suomalaisille yrityksille", Kalhama sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat