Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Otto Tolonen sai kontrabasistin unelmapestin vain 21-vuotiaana: "Soitamme huikeita mestariteoksia"

Otto Tolonen sai huippupaikan Berliinin valtionoopperasta vain 21-vuotiaana

Kulttuuri
 
Tolonen! Näin soittaa Barenboimin suomalainen ykkösbasisti Berliinissä
Tolonen! Näin soittaa Barenboimin suomalainen ykkösbasisti Berliinissä
Otto Tolonen sai vain 21-vuotiaana Daniel Barenboimin johtaman Berliinin valtionoopperan soolokontrabasistin paikan. Kuuntele kuinka Tolonen harjoittelee Bottesinia harpisti Viktor Hartobanun kanssa Valtionoopperan Bode-museossa 22. helmikuuta pidettävää kamarimusiikkikonserttiin. Toimittaja: Vesa Sirén, kuvaus: Kaveh Rostamkhani, leikkaus: Arttu Luhtala.

Berliinin valtionoopperan pienessä harjoitushuoneessa kontrabasso soi huomattavasti tavallista notkeammin.

Valtionoopperan orkesterin eli Staatskapelle Berlinin soolokontrabasisti Otto Tolonen, 24, harjoittelee työnantajansa järjestämää solistikonserttia varten.

Kuka?

Otto Tolonen

 Syntyi Helsingissä 1990.

 Opintoja Sibelius-Akatemian nuoriso-osastolla ja Hochschule für Musik Hanns Eislerissa Berliinissä.

 Valittiin 21-vuotiaana Daniel Barenboimin johtaman Berliinin valtionoopperan soolokontrabasistiksi.

 Soittaa valtionoopperan kamarimusiikkikonsertin solistina Bode-museossa 22. helmikuuta klo 11 harpisti Viktor Hartobanun kanssa.

"Tämä on Bottesinia kontrabassolle ja pianolle, nyt harpun säestyksellä", hän kertoo.

Harjoitusten jälkeen hän jatkaa oopperatalon orkesterimonttuun. Haastattelupäivänä soi Taika-ampuja, parin päivän kuluttua valtionoopperan ylikapellimestarin Daniel Barenboimin johtama Macbeth.

Viime syksynä moni hämmästyi Staatskapelle Berlinin konsertissa Musiikkitalossa, kun Barenboim kävi kiittämässä paitsi soolosellisti Sennu Lainetta myös lapsenkasvoista soolokontrabasistia ja osoitti häntä ja yleisöä vuorotellen: hän on yksi teistä!

Ohjelmalehtisestä selattiin hänen nimensä. Suomalainen tuokin! Ja noin nuori!

Tolonen on tosiaan saanut kontrabasistin unelmapaikan hämmästyttävän nuorena.

"Paikka oli ollut useamman vuoden ajan auki, kun kukaan ei kelvannut heille. Olin 21-vuotias ja opiskelin Berliinissä. Ajattelin, että jos pääsen pitkälle koesoitossa, pääsen soittamaan Barenboimille. Paineita ei ollut, koska ei ollut odotuksia. En uskonut voivani saada sellaista paikkaa."

Barenboim pyysi tekemään tiettyjä kohtia eri tavalla ja nyökkäsi. Tolonen sai paikan.

"Kyllä minä silti soittotunneilla käyn. Saan opintoni päätökseen luultavasti toukokuussa."

Otto Tolonen harjoittelee solistitehtävää varten Berliinin valtionoopperan kellarissa harpisti Viktor Hartobanun kanssa.
Otto Tolonen harjoittelee solistitehtävää varten Berliinin valtionoopperan kellarissa harpisti Viktor Hartobanun kanssa.

Tolonen ei ole sukua kitaristi Jukka Toloselle eikä kitaristi Otto Toloselle, vaikka piti täyskaiman kanssa yhteiskonsertin pikkupoikana. Tämän Oton isä on kanttori ja isoisä oli Kansallisoopperan pääjohtaja.

"Soitin ensin pianoa, mutta 10-vuotiaana sain kuulla Jiri Parviaisen esittelevän kontrabassoa musiikkioppilaitoksessamme, ja se poisti pianokiinnostuksen. Sain ahaa-elämyksen siitä, kuinka soundin syttyminen on niin yhteydessä omaan ruumiiseen. Piano tuntui vain koneelta, jossa painellaan nappuloita."

Tolonen edistyi nopeasti. Ylioppilaskeväänä Parviainen usutti häntä hakemaan Berliiniin.

"Jiri itsekin opiskeli Berliinissä ja patisti jo 20 vuotta sitten sinne oppilaansa Janne Saksalan, josta tuli Berliinin filharmonikkojen ensimmäinen soolokontrabastisti."

Kaveh Rostamkhani
"Piano tuntui vain koneelta, jossa painettiin nappuloita", kontrabasisti Otto Tolonen perustelee instrumentinvaihdosta.
"Piano tuntui vain koneelta, jossa painettiin nappuloita", kontrabasisti Otto Tolonen perustelee instrumentinvaihdosta.

Saksalasta tuli Tolosen seuraava opettaja. Samassa musiikkikorkeakoulussa opettaa myös Berliinin filharmonikkojen soolokontrabastisti Esko Laine. Teillähän on täällä suomalainen kontrabassomafia!

"Kyllä siitä puhutaan. Suomalaisen jousisoiton taso on korkealla, ja ehkä kontrabasso sopii suomalaiseen luonteeseen."

Perinteitäkin on. Oiva Nummelin kouli Helsingin kaupunginorkesterin kontrabassosektiosta unelmajoukkueen jo puoli vuosisataa sitten, ja esimerkiksi vuonna 1995 Clevelandin orkesterin nykyinen musiikillinen johtaja Franz Welser-Möst sanoi HS:lle, että haluaisi viedä Helsingistä mukanaan nimenomaan HKO:n kontrabassoryhmän.

"Se on yhä erinomaisen yhtenäinen ryhmä, jolla on hieno sointi. Kun opiskelin Sibelius-Akatemian nuoriso-osastolla, sain soittaa heidänkin riveissään ja opin paljon."

Mitä mieltä Berliinin filharmonikkojen suomalaisveteraanit ovat Tolosesta? Onko poikkeuksellista saada moinen huippupaikka 21-vuotiaana?

"Ei, jos on Janne Saksalan oppilas", Esko Laine leukailee arvostavasti.

"Jiri Parviaisen oppilaana perusasiat olivat kunnossa jo Berliinin saapuessa ja saimme hioa ja jalostaa musikaalista puolta", Saksala muistelee.

Heidän mukaansa nuorena voi saada huippupaikan, kun oikeat asiat ovat kohdallaan.

"Otto on hyvä poika. Hän on rauhallinen, ei vavahda ihan pienestä eikä hätäile turhista. Barenboim mieltyi siihenkin."

Onko huippupaikan saamisessa nuorena mitään riskejä?

"Kun itse sain ensimmäisen soolokontrabasistin paikan Berliinin filharmonikoissa olin liian nuori – soitto kulki, mutta en ollut kypsä johtamaan sektiota", Saksala muistelee.

Hän palasi muusikkojen äänestyksessä riviin vuoden koeajan jälkeen, mutta nousi myöhemmin uudelleen ensimmäiseksi soolokontrabasistiksi. Ja Tolosellakin on tuo tärkeä koeaika jo ylitetty.

Kun sai jo huippupaikan, mitä vielä odottaa?

"Soitamme huikeita mestariteoksia ja odotan oppivani joka päivä lisää. Oopperaorkesterissa saa myös perehtyä aivan fantastisiin laulajiin. Eihän tästä vaihtaisi pois kuin ne hankalimmat työ- ja harjoitusajat varhain aamulla ja joskus myöhään lauantai-iltana", Tolonen pohtii.

Missä haluat olla kahdenkymmenen vuoden kuluttua?

"Haluan soittaa kontrabassoa joko tässä orkesterissa tai muualla. Siinä voi ratkaista sekin haluaako asua jossakin vaiheessa toisaalla. Ja orkesterityön lisäksi haluan tehdä paljon omia kamarimusiikki- ja muita projekteja."

Vesa Sirén HS
Berliini

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat