Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Unohdettu mies kostaa ruotsalaisdekkarissa

Kulttuuri
 
Stefan Ahnhem
Stefan Ahnhem
Arvio: kirjat
Stefan Ahnhem: Pimeään jäänyt (Offer utan ansikte), suom. Laura Beck. WSOY, 534 s.

Pohjoismaisten dekkarien kansainvälinen menestys on jo alkanut tuottaa liikatarjontaa. Etenkin Ruotsissa dekkaristeja alkaa olla niin paljon, että kirjoja ei kohta erota toisistaan.

Asiaa pahentaa se, että monet ovat luopuneet Sjöwall & Wahlöön ja jopa Henning Mankellin perinnöstä ja alkaneet ottaa oppia amerikkalaisista trillereistä. Niinpä ruotsalaiset dekkarit vilisevät nykyään toinen toistaan kammottavimpia murhia ja yliälykkäitä, pirullisia sarjamurhaajia.

Tuoreimpia ruotsalaisdekkaristeja on 1966 syntynyt Stefan Ahnhem, joka aiemmin on laatinut elokuvakäsikirjoituksia sekä kirjoittanut meilläkin nähtyjä tv-sarjoja Wallander, Irene Huss ja Syyttömänä tuomittu.

Pimeään jäänyt on Ahnhemin esikoisromaani, ja sen voi sanoa seuraavan oppikirjamaisesti pohjoismaisen dekkarin nykytrendiä. Kirja ei ole huono; se on sujuvasti ja vauhdikkaasti kirjoitettu ja paikoin oikein jännittävä. Mutta se on myös kuin elementtitalo: valmiit palaset on koottu ja, kas, pytinki on pystyssä, vaikka näyttääkin ihan samalta kuin kaikki viereiset rakennukset.

Rikostutkija Fabian Risk palaa perheineen Tukholmasta kotikaupunkiinsa Helsingborgiin. Heti aluksi kaksi hänen vanhaa luokkatoveriaan murhataan hirvittävällä tavalla.

Murhat tuntuvat liittyvän koulukiusaamiseen, mutta ennen pitkää Risk ja hänen uudet työtoverinsa joutuvat huomaamaan, että kyse on jostain laajemmasta. Kasvoton murhaaja jatkaa hirmutekojaan, eivätkä poliisit tunnu pääsevän hänen jäljilleen.

Uuteen dekkarityyliin kuuluu se, ettei päähenkilö enää ole sivullinen tutkija, vaan itsekin vaaraan joutuva aktiivinen toimija. Ahnhem yhdistää toiminnallista jännäriä, arvoitusdekkaria ja psykologista trilleriä aika pinnallisesti, ikään kuin ainoana tarkoituksena olisi pitää kuvio mahdollisimman kiinnostavassa liikkeessä. Kuten toki onkin, sillä myyntiinhän näitä kirjoja tehdään – ja myyntiä houkuttelevat elementit pyritään maksimoimaan.

Ahnhem on rutinoitunut kirjoittaja, joten paketti pysyy täydellisestä epäuskottavuudestaan huolimatta kasassa. Fabian Risk ei ole kovin kiinnostava tai poikkeuksellinen hahmo, mutta kuitenkin perheenisä ja aviomies, eikä taas kerran se klassinen eronnut ja alkoholisoitunut poliisimies.

Virkistävää on myös se, ettei Pimeään jääneen tapahtumapaikka ole Tukholma, Göteborg tai Malmö, vaan Skånen Helsingborg, jonka kuvaukset tuovat romaaniin tietynlaista raikkautta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat