Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Satellite Stories lentää Oulusta suoraan maailmalle – omassa maassaan yhtye on yhä vieras nimi

Kulttuuri
 
Soliti
Oululaisessa Satellite Storiesissa soittavat Marko Heikkinen (vas.), Esa Mankinen, Olli-Pekka Ervasti ja Jyri Pesonen.
Oululaisessa Satellite Storiesissa soittavat Marko Heikkinen (vas.), Esa Mankinen, Olli-Pekka Ervasti ja Jyri Pesonen. Kuva: Soliti

Maailmalla tunnettujen suomalaisten rockyhtyeiden nimilista on tullut vuosien mittaan kaikille tutuksi nightwisheineen ja himeineen.

Harvalle tulee mieleen oululainen Satellite Stories, vaikka yhtye on ollut parin viime vuoden ajan kiistatta tunnetuin suomalainen indierockbändi Euroopassa.

Neljästä alle kolmekymppisestä oululaisesta koostuva yhtye on keikkaillut tiiviisti pitkin Eurooppaa ja Japania. Sillä on skotlantilainen, Tukholmasta käsin toimiva manageri ja saksalainen keikkamyyjä ja levy-yhtiö.

Helmikuun lopussa Satellite Stories julkaisee jo kolmannen albuminsa. Vagabonds-levyn tuotti brittiläinen Barny Barnicott, joka on ollut äänittäjänä Coldplayn, Arctic Monkeysin, Kasabianin ja monen muun suuren brittiyhtyeen levyillä.

Kun bändi lähtee keikoille, se lentää yleensä ensin Britanniaan tai Saksaan, jossa odottaa keikkabussi. Helmikuun lopussa alkavalla kiertueella se soittaa ensin Jyväskylässä ja Oulussa ja häipyy sitten viikkokausiksi Eurooppaan. Paluumatkalla yhtye poikkeaa sentään Helsingissä ja soittaa huhtikuun alussa Tavastialla.

Ei ole ihme, että Helsingissä työskentelevistä musiikkialan ammattilaisistakaan kaikki eivät tunne yhtyettä.

Satellite Storiesin laulaja Esa Mankinen, 25, ja kitaristi Marko Heikkinen, 29, eivät vaikuta ensisilmäyksellä kansainvälisesti menestyvien rockmuusikoiden perikuvilta. Lupsakkaat, vahvaa Oulun murretta puhuvat miehet suhtautuvat menestykseensä mutkattomasti.

"Ensimmäinen ulkomaan keikka meillä oli syyskuussa 2011 Berliinissä. Oltiin aika innoissamme silloin", Mankinen muistelee. "Seuraavana keväänä tehtiin jo Euroopan-kiertue ja vielä samana vuonna käytiin Japanissa. Oli aika silmät avaava kokemus, kun siellä ihmiset lauloivat mukana."

Viime keväänä yhtye huomasi Euroopan-kiertueella, että keikkapaikat tuntuivat olevan kaikkialla täynnä väkeä, ja kesällä yhtye oli jo päälavalla usealla suurella eurooppalaisella festivaalilla.

Suosio on kasvanut kotimaassakin, sillä uuden albumin ensimmäinen single The Trap on saanut Spotifyssä jo puoli miljoonaa kuuntelukertaa. Ulkomailla kuunteluja on yli kolme miljoonaa.

Mankinen ja Heikkinen puhuvat hartaasti ja vakuuttavasti siitä, kuinka menestys on seurausta vahvasta yhteisestä motivaatiosta ja kovasta työnteosta.

"Ehkä noin puolen vuoden välein on tullut aina joku tulos, esimerkiksi hyvä festarikeikka. Siinä välissä ollaan aina treenikämpällä ja tuntuu, että mitään ei tapahdu. Ihmetellään, että onko tässä mitään järkeä", Heikkinen sanoo ja kuulostaa jo hieman vanhan koulukunnan oululaiselta rockmuusikolta.

Oulu tunnetaan Suomen rockkartalla raskaan rockin ja ääripunkin keskuksena, mutta kaupungista on tullut aina välillä myös kitarapopyhtyeitä. Satellite Storiesin soinnissakin kuuluu brittiläisen indien vaikutus, mutta oululaisuus merkitsee Mankiselle ja Heikkiselle ennen kaikkea vapautta tehdä musiikkia rauhassa.

"Nuorempana oli kauhea kohkaus päällä ja piti päästä heti jonnekin pois, mutta nykyään tajuaa, kuinka hyvä paikka Oulu ja Suomi on tehdä musiikkia. Olin vastikään Oulussa hiihtämässä, kun kännykkään tuli tieto, että meidän Lontoon keikka on myyty loppuun", Mankinen kertoo.

Kotikaupungin vapaudesta huolimatta Satellite Storiesin on ollut pakko pohtia kansainvälisen musiikkielämän tosiasioita. Kiertueelle lähteminen olisi nopeampaa ja paljon halvempaa, jos yhtye asuisi edes 1 500 kilometriä etelämpänä.

"Kesällä, kun asuttiin levyn tekemisen ajan Britanniassa, festareille oli helppo lähteä", Heikkinen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat