Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Santtu Mustonen loi Oscar-gaalalle ilmeen

Kuvitukset näkyvät sadoille miljoonille tv-katsojille

Kulttuuri
 
Santtu Mustonen
Santtu Mustonen

Elokuvat sekä muotisuunnittelijoiden uusimmat luomukset ovat pääosassa jälleen sunnuntaiyönä, kun Oscar-palkinnot jaetaan Los Angelesin Dolby-teatterissa suorassa tv-lähetyksessä. Suuressa roolissa ovat myös suomalaisen Santtu Mustosen työt.

Mustonen, 32, on yksi viidestätoista taiteilijasta, jotka Yhdysvaltojen elokuva-akatemia kutsui toteuttamaan tämän vuoden Oscareiden visuaalisen ilmeen.

"Olen todella imarreltu, että he haluavat käyttää työtäni", Mustonen kertoo työhuoneeltaan New Yorkin Brooklynistä.

Hän saapui maahan kaksi vuotta sitten ja sai Oscar-työn kuten muutkin, yhdysvaltalaisen agenttinsa välityksellä. Mustosen kuvituksia ovat julkaisseet New York Times sekä Wired-lehti ja hän on ollut tekemässä Helsingissä järjestettävän Flow-festivaalin visuaalista ilmettä vuosina 2011–2013.

"Tiesin kyllä koko ajan, minkä asiakkaan kanssa olen tekemisissä, mutta en tiennyt, että työni nostettaisiin näin hyvin esille."

Valmiista viidestätoista työstä valittiin vielä yllättäen kaksi, joita käytetään gaalan ulospanossa hyödyksi laajoina julistepintoina. Mustosen kuvitus on niistä toinen.

Abstrakteja siveltimenvetoja hyödyntyvä työ näkyy siis potentiaalisesti monelle sadalle miljoonalle tv-katsojalle ympäri maailmaa.

Rautalammilta kotoisin oleva Mustonen on piirtänyt ja rakentanut pienestä asti.

Kolmilapsisen perheen keskimmäinen opiskeli lukion jälkeen ensin vuoden Lahden muotoiluinstituutissa graafista suunnittelua ennen kuin haki nykyiseen Aalto-yliopistoon teollisen muotoilun linjalle.

"Se oli vähän sellaista hapuilua. Tuntui, että en oikein sovi yhteenkään kouluun."

Valmistumisensa jälkeen Mustonen päätyi opiskelemaan ja työskentelemään Amsterdamiin, jossa hän oli ollut opiskelijavaihdossa, mutta maa poltteli edelleen jalkojen alla.

Kaksi vuotta sitten hän saapui New Yorkiin, tutustui ihmisiin, haki kolmen vuoden taiteilijaviisumia ja sai sen.

Juuri samoihin aikoihin Mustosen omimmasta tyylistä tuli haluttua. Abstrakteja, kolmiulotteisia kuvituksia tekevä Mustonen oli aiemmin joutunut tekemään töitä visioidensa kustannuksella.

"Yhtäkkiä ihmiset halusivat ainoastaan, että mä teen sitä, mitä mä teen. Duunia olisi enemmän kuin ehdin tehdä."

Oscareiden tämän vuotinen teema on nimeltään "Imagine What's Possible" (suom. Kuvittele mikä on mahdollista). Mustonen sai työhönsä muuten täydellisen taiteellisen vapauden, mutta Oscar-akatemia halusi, että kaikissa kuvituksissa käytetään väreinä mustaa, harmaata ja punaista.

"Työni toimii vähän kuin mustetahratesti, jätin mukaan viitteitä valtavirtaelokuviin", Mustonen kertoo.

Santtu Mustosen suunnittelema juliste.
Santtu Mustosen suunnittelema juliste.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat