Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Filmitähti Keira Knightley: Normaalius on kamalaa

Filmitähti Keira Knightley on feministi, jolle ei ole ongelma esiintyä yläosattomissa. Nuoria hän kehottaa tekemään töitä ja välttämään normaaliutta. HS tapasi näyttelijän Lontoossa.

Kulttuuri
 
Alberto E. Rodriguez / AFP
Kuva: Alberto E. Rodriguez / AFP
Kuka?

Keira Knightley

 Syntynyt Lontoossa 1985.

 Britannian tunnetuimpia elokuvatähtiä. Näyttelijävanhempien tytär aloitti työt jo alakoululaisena.

 Avioitui keväällä 2013 muusikko James Rightonin kanssa. Häät herättivät huomiota muun muassa siksi, että Knightley valitsi hääpuvukseen vanhan mekon omasta vaatekaapista – tosin Chanelia. Pariskunta odottaa parhaillaan esikoistaan.

 Läpimurtoelokuvia olivat Parempi kuin Beckham (2002) ja Pirates of the Caribbean (2003).

 Rakkautta vain -elokuva (Love Actually, 2003) ei ollut välitön menestys, mutta siitä on kasvanut suosittu jouluelokuva Britanniassa ja Yhdysvalloissa.

 Muita kuuluisia Knightley-elokuvia ovat muun muassa Jane Austen -filmatisointi Ylpeys ja ennakkoluulo (2005), Ian McEwanin romaanin pohjalta tehty Sovitus (Atonement, 2007) sekä Kazuo Ishiguron tieteisromaaniin perustuva Ole aina luonani (Never Let Me Go, 2010).

Brittiläinen Keira Knightley, 29, on yksi ikäpolvensa menestyksekkäimmistä filmitähdistä.

Kehottaako hän nuoria tyttöjä ottamaa mallia itsestään? Usuttaako hän nuorisoa kurkottamaan Hollywoodiin? Ei todellakaan.

"Tytöt, ryhtykää lääkäreiksi ja juristeiksi! Heitä me tarvitsemme", Knightley kertoi HS:n ja pienen kansainvälisen toimittajajoukon haastattelussa Lontoossa viime vuoden puolella.

Sama viesti menee pojillekin:

"Tytöt ja pojat, tehkää kovasti töitä, mutta älkää yrittäkö olla liian 'normaaleja'."

Perjantaina Suomen-ensi-iltansa saa The Imitation Game -elokuva, jossa Knightley näyttelee matemaatikko Joan Clarkea (1917–1996). Clarke oli yksi niistä älyköistä, joiden avulla Britannia mursi natsi-Saksan Enigma-salauslaitteen koodin.

Knightley on roolistaan ehdolla parhaan naissivuosa-Oscarin saajaksi. Pääosan esittäjä Benedict Cumberbatch kärkkyy puolestaan Oscaria parhaasta miespääosasta.

The Imitation Game on – paitsi historiallinen trilleri – myös tarina erilaisuudesta normaaliuden paineessa. Cumberbatchin näyttelemä sotasankari Alan Turing (1912–1954) kuoli kemiallisesti kastroituna hylkiönä homoutensa takia.

"Elokuvan sanoma on, että inhimillisyyttä edistävät juuri ne, jotka eivät ole 'normaaleja'. Kenenkään ei pitäisi olla huolissaan siitä, onko normaali. Normaalius on kamala asia", Knightley sanoo.

The Winstein Company
Keira Knightley, Mark Strong ja Benedict Cumberbatch esiintyvät The Imitation Game -elokuvan pääosissa.
Keira Knightley, Mark Strong ja Benedict Cumberbatch esiintyvät The Imitation Game -elokuvan pääosissa.

Knightleyn valinta Joan Clarken rooliin on herättänyt arvostelua siitä, että brittinäyttelijä olisi osaansa liian kaunis. Clarke ei ollut filmitähtiainesta.

Knightley puolestaan on tottunut siihen, että naiset – ja heidän ruumiinosansa – ovat aina liian jotakin: liian kauniita tai liian rumia, liian pieniä tai liian suuria.

Poiminta

Äiti, älä mene kauneusleikkaukseen

Keira Knightleyn mukaan jo yli 45-vuotiaiden naisnäyttelijöiden on vaikea löytää hyviä rooleja.

Ulkonäköpaineista Knightley on puhunut äitinsä, näyttelijä-käsikirjoittaja Sharman Macdonaldin, 64, kanssa. Macdonald on kuulemma alkanut tuntea itsensä ikääntymisen myötä näkymättömäksi.

"Äitini on kaunis. Hänelle ei ole koskaan tehty kauneusleikkausta, ja hänellä on paljon ryppyjä", Knightley kertoo.

Macdonald-äiti on sanonut tyttärelleen puolileikillään, että rypyille pitää ehkä tehdä jotain.

"Minä sanoin, että et tietenkään tee, mitä helvettiä puhut!"

"Naisen keho on ollut taistelukenttä jo vuosisatojen ajan."

Siinä missä matemaatikko Clarken oli aikoinaan vaikea saada tunnustusta miesvaltaisella alalla, kohtaa Knightleykin työssään miesten hallitseman filmialan haasteet.

Knightleyn mukaan ei ole lainkaan epätavallista, että hän on elokuvan ainoa naishahmo, tai ainakin yksi harvoista. Naisnäyttelijän voi olla myös vaikea saada ääntään kuuluviin, jos ohjaaja, tuottaja ja muut näyttelijät ovat miehiä.

"En silti usko, että mielipidettäni on koskaan ohitettu täysin."

Loistohotellin tarjoilija on tuonut näyttelijän eteen hulppean teetarjottimen, josta Knightley sekoittaa itselleen kupin kuumaa. Yleensä hän on kyllä kahvinjuoja, mutta nyt maistuu tee liian kahvinkittaamisen jälkeen.

Knightley on luonnossa hyvin kaunis, hyvin hoikka ja hyvin ystävällinen – jopa ulkomaisille toimittajille. Tekisi mieli tietää, mistä hänen punaisenkirjava röyhelömekkonsa on. Onneksi kysymys tulee mieleen liian myöhään. Naisnäyttelijöitä voi ärsyttää, jos heiltä udellaan vain vaatteista.

Knightleyltä tosin udellaan usein vaatteettomuudesta. Näyttelijä on poseerannut pariinkin otteeseen yläosattomissa.

"Näyttelijöille ja malleille keho on työkalu. Minulle ei ole koskaan ollut mikään ongelma heittää puseroa pois. Tärkeintä on olla sinut itsensä kanssa."

Se mikä hänelle on ongelma, on kuvankäsittely. Erityisesti ärsyttää se, jos hänen rinnoistaan on muokattu suuremmat.

"Muistan yhdenkin – se oli Kuningas Arthur -elokuvan juliste – johon minulle oli laitettu massiiviset riippurinnat. Sen vielä ymmärrän, että rinnat muokataan suuremmiksi, mutta miksi ne pannaan riippumaan nilkoissa?"

Knightley on iloinen siitä, että "feminismi ei ole enää ruma sana". Hän painottaa, että feminismi ei ole vain naisten etujen ajamista. Myös miehet hyötyvät tasa-arvoajattelusta.

"Pari miespuolista ystävääni on jäänyt kotiin hoitamaan lapsia, ja on he saavat siitä yhä niskaansa uskomatonta likaryöpyn. Se on todella shokeeraavaa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat