Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Veijo Baltzar on ostamassa Minna Canthin kotitalon

Kirjailija aikoo remontoida Kuopion Kanttilan ja perustaa sinne kulttuurikeskuksen

Kulttuuri
 
Akseli Muraja
Tuomiokirkon ja Snellmaninpuiston naapurissa sijaitseva Kanttila on ollut viime vuodet tyhjillään ja NCC:n varastona.
Tuomiokirkon ja Snellmaninpuiston naapurissa sijaitseva Kanttila on ollut viime vuodet tyhjillään ja NCC:n varastona. Kuva: Akseli Muraja

Kanttilan eli kirjailija Minna Canthin koti- ja liiketalon kohtalo Kuopiossa saattaa vihdoin nytkähtää eteenpäin.

Kirjailija Veijo Baltzar on ostamassa Kanttilaa rakennusyhtiö NCC:lta.

Fakta

Canthin koti ja kauppatalo

 1800-luvun puolivälissä rakennetussa Kanttilassa oli sekatavarakauppa, lankapuoti ja Minna Canthin koti. Paikalla olleet kaksi taloa yhdistettiin 1930-luvulla, jolta on peräisin nykyinen ulkoasu.

 Canthin perilliset pitivät siinä kauppaa 1970-luvulle asti, jolloin he myivät talon valtiolle. Valtio remontoi sisätilat toimistokäyttöön.

 Noin tuhannen neliön rakennus on päässyt huonoon kuntoon. Se on ollut vuosia tyhjillään ja NCC:n varastona. Remonttia tehtiin toissa kesänä.

Hän suunnittelee rakentavansa Kanttilaan kulttuurikeskuksen, johon tulisi tiloja teatterille, gallerialle, ravintolalle ja erilaisille kulttuuritoimijoille.

"Siitä saadaan eri alojen taiteilijoiden olohuone", hän sanoo.

NCC on saanut Kanttilasta useita ostotarjouksia, mutta vie kauppaa eteenpäin Baltzarin kanssa. Aluejohtaja Janne Mönkkösen mukaan esisopimus tehdään todennäköisesti lähiviikkoina. Baltzar maksaa käsirahan, mutta lopullinen kauppa on tarkoitus tehdä kesäkuussa.

Osapuolet eivät kerro kauppahintaa.

Kuopion keskustassa, Tuomiokirkon vieressä sijaitseva Kanttila on suojelukohde, jonka kohtalosta on kiistelty pitkään. NCC suunnitteli siihen asuntoja. Kulttuuriväki vaati talon säilyttämistä kulttuurikäytössä.

Kuopiossa syntynyt Baltzar kertoo etsineensä kulttuurikeskukselle tiloja Savosta.

"Halusin pelastaa nimenomaan naiskirjailijan perinnön ja lähteä viemään sitä eteenpäin. Koen, että naisiin on suhtauduttu historiassa samalla tavalla kuin mustalaisiin ja vähemmistöihin", Baltzar kertoo. Hän on itse romani.

Hankkeesta nousi kohu, kun Yle Savo kertoi tiistaina, että Baltzarin apujoukkojen perustamaan tukiadressiin oli väärennetty nimiä samasta IP-osoitteesta. Esimerkiksi Jenni Haukion nimi oli väärennetty. Nyt samasta IP-osoitteesta lähetetyt nimet on poistettu.

Baltzar pitää väärennöksiä sabotaasina. Hän on eduskuntavaaliehdokkaana Uudellamaalla.

Kesällä Baltzar aikoo siivota Kanttilasta huoneen ja muuttaa sinne hetkeksi suunnittelemaan. Taiteilijalla ei ole tarkkaa kustannusarviota hankkeesta.

"Siihen menee useita satoja tuhansia euroja. Merkittävä osa tulee minulta itseltä, myös työpanoksesta. Olen entisöinyt monta vanhaa paikkaa."

Kirjailijaliiton johtokunnan kokouksessa loppuvuodesta Kanttilaan visioitiin Itä-Suomen kirjailijoiden residenssiä. Vuodenvaihteessa liiton puheenjohtajana aloittanut Jyrki Vainonen pitää kulttuurikeskusideaa hyvänä.

"Baltzar ymmärtää rakennuksen arvon. Olemme iloisia, jos talo säilyy."

Kanttilan kulttuurikeskuksen kannatusyhdistyksen puheenjohtaja Atte von Wright suhtautuu suunnitelmiin varauksella, koska talo on huonokuntoinen.

"Tietääkö ostaja, millaiseen urakkaan ryhtyy. Toki toiveemme on, että talolle löytyy vastuullinen käyttäjä, jolla on resursseja kunnostaa se ja käyttää sitä arvoisellaan tavalla."

Rahoitus mietityttää myös kuopiolaiskirjailija Jouni Tossavaista, mutta silti hän pitää uutta käännettä askeleena kulttuurin suuntaan.

"On parempi, että siellä on kirjailija ja taiteilija kuin että se on NCC:n työmaakoppi."

Minna Pölkki HS
Kuopio

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat