Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusnatseja mukiloineesta käsilaukkunaisesta outo patsaskiista Ruotsissa

Kuuluun lehtikuvaan pohjaavasta veistoksesta tuli kunnallispoliittinen ongelma Etelä-Ruotsissa

Kulttuuri
 
Hans Runesson
Puolalaissyntyinen Danuta Danielsson hyökkäsi vuonna 1985 käsilaukku aseenaan kaljupäisten mielenosoittajien kimppuun.
Puolalaissyntyinen Danuta Danielsson hyökkäsi vuonna 1985 käsilaukku aseenaan kaljupäisten mielenosoittajien kimppuun. Kuva: Hans Runesson

Ruotsissa on puhjennut kuuma patsaskiista. Keskiössä on ehdotus veistokseksi, jossa hurjistunut nainen näyttää hyökkäävän käsilaukkuineen jonkun kimppuun. Patsas ei ole mikä tahansa päähänpisto vaan pohjautuu tunnettuun uutiskuvaan, jonka Dagens Nyheter -lehden valokuvaaja Hans Runesson otti vuonna 1985.

Kuva esittää raivostunutta Danuta Danielssonia. Keski-ikäinen Danielsson hyökkää mustavalkoisessa valokuvassa käsilaukku aseenaan kaljupäisten mielenosoittajien kimppuun.

Susanna Arwinin veistos Siviilirohkeuden äiti.
Susanna Arwinin veistos Siviilirohkeuden äiti.

Vuoden lehtikuvaksikin valittu kuva on nyttemmin inspiroinut taiteilija Susanna Arwinia. Hän loi 2013–2014 pienoisveistoksen aiheesta. Tämä Civilkuragets moder -veistos (suom. Siviilirohkeuden äiti) oli esillä Tantfullness-näyttelyssä Edsviksin taidehallissa Sollentunassa keväällä 2014.

Växjön kunta Etelä-Ruotsissa Smoolannissa päätti tuolloin tilata teoksen keskustaansa.

Nyt osa Växjön kunnallispoliitikoista on kuitenkin alkanut epäillä veistoksen sopivuutta. Epäilijöiden puhemiehenä julkisuuteen pongahti kuluvalla viikolla keskustapuolueen Eva Johansson.

"En voi ottaa kontolleni sitä, että tämä nainen kohtaa eri tavalla ajattelevat ihmiset lyömäaseella, kättä pidemmällä", paikallisen kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Johansson totesi.

Lausunto on herättänyt laajaa huomiota, sillä Eva Johansson tuntuu täysin sivuuttaneen kontekstin, jossa kuva on otettu.

Mielenosoittajat kuuluivat Nordiska rikspartiet -puolueeseen. Se oli vuonna 1956 nimellä Sveriges nationalsocialistiska kampförbund perustettu natsipuolue, joka lakkautettiin vuonna 2009.

Mielenosoituksessa, josta valokuva otettiin, pieni joukko puolueen jäseniä osoitti mieltään kuolemanleirien puolesta.

Mielenosoitus sai puolalaissyntyisen Danuta Danielssonin (1948–1988) pois tolaltaan osittain epäilemättä siksi, että hänen äitinsä kärsi keskitysleireillä vuosia toisen maailmansodan aikana.

Tätä taustaa vasten ajatus siitä, että Danuta Danielsson olisi kohtaamassa "eri tavalla ajattelevat ihmiset" lyömäase kädessään tuntuu vähintäänkin oudolta. Ruotsin television Rapport-ohjelmassa tiistaina taiteilija Susanna Arwin totesi juuri päinvastoin: käsilaukun voi nähdä väkivallan vastaisena symbolina.

Keskiviikkoiltanana Svt:n paikallis-tv-ohjelmassa Arwin saattoi kertoa, että hänelle oli tulvinut yhteydenottoja sekä muilta kunnilta että yksityisiltä. Muun muassa Ruotsin vanhin kaupunki Sigtuna Tukholman läänissä ilmoittautui halukkaaksi laittamaan veistoksen esille.

Kaikki Växjön kunnallispoliitikotkaan eivät jaa Eva Johanssonin ajattelutapaa.

Sosiaalidemokraatteihin kuuluvan Pontus Samuelssonin organisoimalla patsashanketta puolustavalla nimilistalla on Dagens Nyheter -lehden mukaan jo 2 259 allekirjoitusta.

Käsilaukkupatsaasta päätetään Växjössä ensi keskiviikkona.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat