Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Äidille yksiö ja lasipöytä

Kulttuuri
 
Keijo Leväaho
Ilahduttava näky: Maljakossa punainen lilja – tai edes tulppaaneja.
Ilahduttava näky: Maljakossa punainen lilja – tai edes tulppaaneja. Kuva: Keijo Leväaho

Kaivoin ruoantähteitä keittiön tiskialtaasta. Väsytti, tietenkin, mutta ennen kaikkea hermostutti kaiken keskeneräisyys: kunhan allas olisi puhdas, olisi vielä tasojen raivaus. Edes sinnepäin. Tuo sinne, tämä tänne. Rätillä ees taas.

Lapset eivät juuri sillä sekunnilla vaatineet mitään, eivät kiljuneet, eivät tapelleet keskenään. Aikaa saattoi olla kaksi minuuttia, tai kahdeksan.

Heitin roippeet biojätteeseen. Ajattelin, taas, Tuuliaa. Tuuliakin kaivoi ruoantähteitä tiskialtaasta.

Tuuliakin "raivasi taas keittiötä, sen eri sektoreita, istui ajatustensa bobcatissa, kääntyi ja tyhjensi, kippasi ja kuormasi."

Tuulia on fiktiota, Riina Katajavuoren Lahjat-romaanin (2004) päähenkilö. Läheisimmän äitiystäväni jälkeen hän on se, jonka tunnen koskaan eniten ymmärtäneen.

Ai että mitä ihme äitinyyhkintää täällä taas tarjoillaan?

No kuulkaas, ihan sitä pahinta uupumus- ja tunnejollotusta. Yhteiskunta ja kestäyysvaje kurkkivat korkeintaan postiluukusta. Kotona ollaan.

Olin hakenut Katajavuoren romaanin kirjastosta, alkanut lukea. Luojan kiitos en ollut lukenut sitä aiemmin! Vuosi sitten olisin voinut sivuuttaa romaanin oikein hyvänä, mutta nyt romaani asettui asumaan.

Tuulia on kotiäiti, tutkija, joka hoitaa kahta lastaan Patea ja Kanervaa kotona. Tuulia elää "parasta aikaa", mutta on usein varsin epätoivoinen. "Jokaisena päivänä hän vertasi itseään muihin äiteihin. Oliko kenelläkään muulla tällaista? Hän yritti kaikkensa ja parhaansa, miksi muut selvisivät tästä kunnialla?"

Ahmin kirjaa ja olin niin ilahtunut. Katajavuori on ajatellut näin kymmenen vuotta sitten. Joku on todistettavasti ajatellut näin! En ole hullu!

Suosittelin kirjaa muutamille ystäville ja kaduin aina vähän jälkeenpäin. Jos ne lukevat ja ajattelevat sitten, että on se hullu. Eihän kukaan ole oikeasti tällainen kuin Tuulia.

Paitsi että on.

Ai että pitäisi vähän skarpata, olla ahkerampi? Tai vaihtoehtoisesti relata, ottaa vähän iisimmin? Kuumentuneessa äitikeskustelussa löytyy ehdotuksia.

Oikeastaan kyse ei ole siitä.

Etenkään kyse ei ole "ongelmanratkaisusta, ei myönteisestä ajattelusta, ei piristymisestä. Ei tämä ollut mikään hankala olosuhde, josta piti päästä eroon mitä pikimmin. Ei hän halunnut että tämä olisi ohi. Tämä oli parasta aikaa."

On kyse siitä, miten on samaan aikaan kamalaa ja ihan mukavaa. On kyse siitä, miten tärkeältä tuntuu lukea romaania, joka on kaunis, syvä, hyvä ja hauska, ja joka kertoo tismalleen omasta elämästä. Mutta ei hauku, ei neuvo, ei vertaa, ei kannusta. On vain.

Edellisen sitaatin jälkeen teksti jatkuu:

"Mitä tarkoittaa pataluha? Pate kysyi."

Naurattaa.

Ja sitten kun omassa kodissa hetken harmonia ja ilo taas kariutuu johonkin älyttömään konfliktiin, ajattelen romaanin lausetta:

"Lehdessä luki, että tutkimusten mukaan perheenäidit haaveilivat yksiöstä, jonka tyhjällä matalalla lasipöydällä oli maljakossa punainen lilja."

Naurattaa.

Sanna Kangasniemi
Kulttuuritoimittaja herkistyy.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat