Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Karin Erlandssonin turkistarha­romaanissa riittää minkinhajua, seteleitä ja pettymyksiä

Karin Erlandsson kirjoitti romaanin pohjalaisesta turkistarhauksesta ja siitä, miten kiistelty elinkeino muuttaa ihmisiä

Kulttuuri
 
Johannes Tervo
"Monta turkistarhaa on mennyt täällä nurin", Karin Erlandsson kertoo hylättyjen minkkihäkkien keskellä.
"Monta turkistarhaa on mennyt täällä nurin", Karin Erlandsson kertoo hylättyjen minkkihäkkien keskellä. Kuva: Johannes Tervo

Ettrig eli ärjy, ärhäkkä, kipakka. "Sellainen, ettei sitä voi paeta. Se hautaa kaikki muut tuoksut alleen."

Näin kuvaa minkinhajua kirjailija Karin Erlandsson. Ollaan hänen kotiseudullaan Uudessakaarlepyyssä, joka on suomalaisen turkistarhauksen ydinaluetta. Alle kahdeksantuhannen asukkaan kaupungissa on tarhoja toistasataa, ja vuonna 2013 minkin- ja ketunnahkoja tuotettiin 700 000.

Kuka?

Karin Erlandsson

 Toimittaja ja kirjailija, s. 1978 Uudessakaarlepyyssä.

 Nya Åland -lehden kulttuuritoimittaja.

 Voitti runoillaan Solveig von Schoultz -kilpailun 2012.

 Esikoisromaani Minkkitarha (2014) on tänä vuonna Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon Ahvenanmaan ehdokas.

 Kirjoittaa toista romaania, jonka aiheena on lapsen kuolema syöpään.

 Asuu Maarianhaminassa, on naimisissa ja kahden pojan äiti.

Erlandssonin viime syksynä ilmestynyt esikoisromaani Minkkitarha kertoo turkistarhaajaperheen tarinan, 1950-luvulta 1990-luvulle asti. Torstaina kerrottiin, että se kilpailee tänä vuonna Pohjoismaisen ministerineuvoston kirjallisuuspalkinnosta.

Erlandsson on Ahvenanmaan ehdokas; Suomea edustavat Hannu Raittila ja Peter Sandström ja saamelaisia Utsjoelta kotoisin oleva Niillas Holmberg.

Vaikka kirjailija kasvoi varjotalojen – eli minkkien ja kettujen kasvatushäkkien – keskellä, hänen oli kuljettava kauas ja koettava kovia ennen kuin tarina oli valmis kerrottavaksi.

"Kun lähdin Turkuun opiskelemaan, tajusin, että muualla ei suhtauduta turkistarhaukseen niin kuin ruotsinkielisellä Pohjanmaalla", Erlandsson (s. 1978) sanoo.

"Minulle elinkeino oli itsestäänselvyys. Sitä on harjoitettu täällä 1930-luvulta asti, turkiksista saaduilla verotuloilla on kustannettu koulunkäyntini, ja varmaan niillä maksetaan joskus vanhempieni vanhainhoito. Muualla minkkeihin suhtauduttiin kuitenkin ihan toisin."

Tämä konflikti oli aihe, joka suorastaan huusi tulla käsiteltäväksi: "Kirjoittaminen on aina ollut minulle tapa selvittää ajatuksia. Kun maailma on tuntunut hankalalta tai pelottavalta, kirjoittamalla siihen on saanut järjestystä."

Erlandsson ehti silti valmistua, mennä naimisiin kirkkomuusikon kanssa, muuttaa Maarianhaminaan Nya Åland -lehden kulttuuritoimittajaksi ja saada kaksi poikaa ennen kuin Minkkitarha alkoi muotoutua. Ja ehti hän palaa vielä loppuunkin.

"Tein liikaa töitä, väsyin ja masennuin. Muistan istuneeni ravintolassa kesällä 2012, enkä jaksanut syödä. Kun menin lääkäriin, sain puoli vuotta sairauslomaa."

Sen lopulla Erlandsson kaivoi käsikirjoituksen esiin. "Töihin palattuani istuin joka ilta keittiöpöydän ääressä ja kirjoitin tuhat sanaa. Se oli virkistävää ja parantavaa."

Vanhasta tarinasta jäivät jäljelle romaanin loppu ja kaksi päähenkilöä, turkistarhaajaisä ja hänen tyttärensä.

He edustavat kahta eri aikakautta, kahta erilaista näkökulmaa. Heidän kauttaan kerrotaan, miten turkistarhaus on vuosien kuluessa kehittynyt ja muuttunut, miten se on muovannut paikkakunnan elämää, mutta myös, miten muu maailma on vähitellen ulottanut sinne omat asenteensa.

Lars-Mikael kasvaa 1960-luvulla perheessä, jolle minkit ovat jännittävä innovaatio. Koulunkäynnin voi jättää, kun perhetila elättää. Antamalla minkeille kaikkensa saa vastikkeeksi enemmän rahaa kuin jaksaa kuluttaa. Keväästä syksyyn paiskitaan töitä kädet lannassa ja veressä, sitten lähdetään etelään lomailemaan.

Tanja-tyttären lapsuus on toisenlainen: siihen kuuluvat surullinen äiti, joka ei aivan sopeudu minkkitarhan kalenteriin, ja tietoisuus siitä, että yhä teollisemmaksi käyvässä turkisten tuottamisessa on myös jotain tuhoavaa. Lopulta minkkitarhoille ehtivät myös eläinaktivistit.

Vaikka aineksia olisi ehkä löytynytkin, Erlandsson ei työnnä perhetarinaansa melodraamaa tai tuomioita.

"Se sopii pohjalaiseen mentaliteettiin", hän pohtii. "Pyrin tiiviyteen ja lakonisuuteen, jäävuoridramaturgiaan. Isot asiat ovat pinnan alla."

Siksi kirjasta on häivytetty tarkka miljöö, samoin aikakausi. Pienet vinkit opastavat, ollaanko 1960- vai 1980-luvulla: Mallorca, vesisänky, vegetarismi.

Parhaina turkisvuosina huutokaupoista tullaan kotiin taskut sadan markan seteleitä pursuten. Silti Minkkitarhan henkilöiden elämä takkuaa: jopa vaimolle kauneimmista nahoista teetetty arvoturkki voi ruveta tuntumaan kuumalta ja kutisevalta.

"Omasta mielestäni kirjoitin romaanin pettymyksistä", Erlandsson sanoo. "Eri sukupolvien kuvaaminen oli tärkeää, samoin se, että ihmiset muuttuvat läpi elämänsä, iästä ja roolista riippumatta."

Turkistarhaus on eittämättä asia, joka muuttaa ihmistä. Sekin kerrotaan vähäeleisesti, toisaalta groteskein kuvin.

Jokasyksyinen minkkien teurastus saa kädet liukkaiksi verestä. Koska nyljetyt ruhot näyttävät kammottavilta, niitä saa kuljettaa taajamassa vain öisin – jauhettaviksi, uusille minkeille syötettäviksi. Seudun lokitkin ovat lihavia ja verenhimoisia.

"Onko tuo groteskia?" Erlandsson kysyy. "Minähän vain kerron, miten asiat ovat."

Romaania kirjoittaessaan hän piti kiinni siitä perusasenteesta, että turkistarhaus on yksi maatalouselinkeino toisten joukossa, kuin viljankasvatus tai karjanhoito. Oliko asenne yhä sama, kun kirja oli tehty?

"Minulla ei ole edelleenkään selvää mielipidettä", Erlandsson sanoo.

"Tiedän, että turkikset ovat tuoneet vaurautta. Uusikaarlepyy on esimerkiksi ottanut aina vastaan pakolaisia: 1980-luvulla tulivat vietnamilaiset, vastikään perheitä Syyriasta. Jos pitää valita turkistarhauksen lopettamisen ja pakolaisten välillä, valitsen pakolaiset."

"Mutta tietenkin tiedän myös, etteivät minkit ole kuin lehmät. Lihaa ja maitoa tarvitaan, turkiksia ei."

 

Karin Erlandsson: Minkkitarha (Minkriket). Suom. Taija Mård. Schildts & Söderströms. 321 s.

Suvi Ahola HS
Uusikaarlepyy

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat