Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pirkka-Pekka Peteliuksen haave toteutui: vihdoin pääsen näyttelemään pahaa

Pirkka-Pekka Peteliuksen unelma on vihdoin käymässä toteen. Hän saa näytellä todellista pahan ruumiillistumaa.

Kulttuuri
 
Heidi Piiroinen HS
Pirkka-Pekka Peteliuksen haluaa löytää yhä uusia puolia itsestään. Näyttelemistä hän pitää sielua puhdistavana.
Pirkka-Pekka Peteliuksen haluaa löytää yhä uusia puolia itsestään. Näyttelemistä hän pitää sielua puhdistavana. Kuva: Heidi Piiroinen HS

"Nyt tuo ukko hukkuu tuonne!"

Pirkka-Pekka Petelius vaikuttaa olevan riemuissaan. Hän viittoo kädellään kohti Espoon Laajalahden rantaa ja jäätä, johon on juuri molskahtanut epäonninen retkeilijä.

Miehen tilanne on surkea, sillä vaikka hän rämpii aivan rantavedessä, jää hänen allaan särkyy yhä uudelleen, ja kengät täyttyvät jääkylmästä vedestä.

Fakta

Peteliuksen rooleja pahan maailmassa

 Hamlet liikemaailmassa, 1987. Aki Kaurismäen elokuvassa käydään taistelua vallasta. Petelius esittää Hamletia.

 Pakanamaan kartta, 1991. Tv-sarjassa Petelius esitti Williä, hämärämiestä, jolla oli tausta Baader-Meinhof-järjestössä.

 Kymenlaakson laulu, 2008. Tv-psykologi Fabian Djupsjön roolissa Petelius tutki sukupolvia kestävää aggressioiden ketjua synnyinseudullaan.

 8-pallo, 2013. Petelius esittää rikostutkijaa, joka yrittää estää vankilasta vapautuvaa nuorta naista palaamasta rikoskierteeseen.

 Tellus, 2014. Televisiosarjassa Peteliuksen esittämä poliisi jahtaa väkivaltaisia iskuja tekevää ekoaktivistiryhmää.

 Kätilö, 2015. Petelius esittää elokuvassa päähenkilön veljeä, Jounia, joka huomaa sodan pakottavan ihmisen äärimmäisiin tekoihin.

Oikaisu 22.2. klo 11:20
Kymenlaakson laulu oli nimetty erheellisesti Koillismaan lauluksi.

Katselemme tapahtumaa yläviistosta, Luontotalo Villa Elfvikin näköalatornista käsin, ja auringonpaisteessa paistatteleva Petelius vaikuttaa aidosti huvittuneelta, vahingoniloiseltakin.

Olisiko siinä pahempi kaveri kuin päälle päin näyttää?

Pahalta mieheltä hän ei näytä. Vaikka ikä, 61, on hieman koventanut näyttelijän pyöreitä lapsenkasvoja, ei Peteliuksesta oikein saa kuviteltua sellaista vihaa tihkuvaa kovanaamaa, jollaisen esittäjänä vaikkapa Eero Aho on kunnostautunut.

Petelius näyttää kiltiltä mieheltä, ja roolit ovat olleet sen mukaisia. Vaikka hän on toki uransa aikana päässyt pohtimaan pahuutta esimerkiksi sellaisissa töissä kuin Pakanamaan kartta, 8-pallo, Kymenlaakson laulu ja Tellus, hänen roolihenkilönsä on yleensä ollut hyvän puolella pahaa vastaan.

"Ei tällä minun naamalla oikein ole sarjamurhaajatarjouksia tullut", Petelius itsekin toteaa.

Todellinen pahan ruumiillistuma Peteliuksesta kuitenkin on tulossa. Rikoskirjailija Marko Kilpi kirjoittaa Peteliukselle parhaillaan roolia Peluri-nimiseen kansainväliseen rikossarjaan, jonka tuotantovalmistelut ovat jo käynnissä.

Useammassa maassa kuvattavassa, pääosin Elisa Viihteen rahoittamassa draamassa Petelius esittää kunnollisen oloista perheenisää, ihannemiestä, jonka sisällä kuitenkin on jotain todella pimeää.

Peteliuksen sanoin kyseessä on "isosti paha ihminen".

"Minua kiinnostaa, että miten se pahuus ihmisessä ilmenee. Se kun ei välttämättä näy päälle, ja silloin siihen ei pääse puuttumaan."

"Siksihän monet tragediat tapahtuvat, kun edes läheiset eivät tunnista niitä oireita. Se on todella pelottavaa."

Petelius vetää henkeä. Hän on selvästi innoissaan.

"Tämä tyyppi on sellainen, jonka syvintä motiivia me emme millään voi tietää. Häntä ei aja pelkkä vallanhimo, raha tai seksi, vaan motiivi on hänessä niin syvällä, että hän ei tunnista sitä itsekään."

Peteliuksen kuvaama hahmo on ikävänpuoleinen narsisti, joka manipuloi läheisiään ilman että nämä itsekään huomaavat sitä. Lopulta sisäinen ristiriita pakottaa miehen aivan viimeiselle rajalle asti.

"Hänellä ei ole hyvä olla, ja siksi hän ajaa itsensä tilanteeseen, jossa vaihtoehtoina ovat selviäminen tai kuolema."

Todellinen äärimmäisyysihminen siis.

Mainitsen Peteliukselle 1970-luvulla tehdystä vankilakokeesta, joka osoitti olosuhteiden vaikutuksen ihmisten käyttäytymiseen. Joukko tavallisia ihmisiä jaettiin kahteen ryhmään: toinen puoli vangeiksi ja toinen vartijoiksi. Koe jouduttiin keskeyttämään pian, koska roolinsa omaksuneet vartijat muuttuivat vankeja nöyryyttäviksi sadisteiksi.

Näin pahuus siis ei olisi mikään erityisominaisuus vaan syntyisi pelottavan helposti kenessä tahansa.

Petelius nyökkää vakavana. Hän myöntää, että draamassa asiat, kuten pahuus, joudutaan henkilöimään muutamaan keskeiseen henkilöön.

Näin tavallisissa ihmisissä piilevää pahuutta on äärimmäisen vaikea kuvata.

"Todella vaarallista pahuus on kuitenkin silloin, kun se saa tavalliset keskiluokkaiset ihmiset puolelleen. Laajassa mittakaavassa pahimmat teot tekevät kuitenkin aina ne rauhaa ja hyvää haluavat ihmiset."

Tavallisten ihmisten manipulointia Petelius näkee parhaillaan Venäjällä, jossa valtakoneisto on taitavasti saanut kansan uskomaan ulkoa tulevaan uhkaan.

Muutenkin Putin tuntuu askarruttavan näyttelijää.

"Suuri kysymys on, miksi hän jatkaa, mikä on hänen perimmäinen tarkoituksensa? "

"Hänen koko uransa vaikuttaa olleen valmistautumista tähän hetkeen, mutta mihin se päättyy?"

"Minä käsitän asian niin, että tosi pahuus on sellaista, jolle ei rajoja löydy millään."

Toisaalta Petelius myöntää pahuuden tai hyvyyden riippuvan määrittelijästä, kuten vaikkapa ekoaktivisteista puhuttaessa.

Myös Isis-järjestön demonisointi uutisvälineissä saa hänet mietteliääksi. Maailmaa järkyttävän järjestön teot ovat toki hirvittäviä, mutta silti kuvasta vaikuttaa puuttuvan jotakin.

"En ole nähnyt ainoatakaan juttua, jossa kuultaisiin isisläisiä johtohahmoja. En yhtään juttua, joka tekisi käsittämättömältä vaikuttavan toiminnan yhtään ymmärrettävämmäksi."

"Näin emme millään pääse käsiksi siihen, mitä sen kaiken takana on, ja voiko siihen vaikuttaa."

Aurinko paistaa. Tornissa on hyvä olla. Jatkuva pahuudesta puhuminen saattaa luoda Peteliuksesta synkän kuvan, mutta totuus on päinvastainen.

Petelius sanoo voivansa paremmin kuin koskaan, ja toistuva ihanaa-sanan käyttö todentaa väitteen.

Parisuhdetta ei ole, mutta töitä riittää.

"Jotkut kysyvät, että etkö osaa sanoa ei, mutta kyllä se on niin, että olen vasta opetellut sanomaan kyllä."

Niin elokuvissa, draamasarjoissa kuin lastenohjelmissakin hiljattain nähty näyttelijä kertoo janoavansa jatkuvasti uusia töitä, jotka "polttavat karstat sielusta".

Näyttelemisestä ei vaan tunnu saavan tarpeekseen.

"Nytkin on sellainen tunne, että haluan kaivaa itsestäni esiin jotain sellaista, mitä en tiedä siellä olevankaan."

"Töiden tekeminen on ihanaa."

Pirkka-Pekka Petelius: Ihminen leimataan liian helposti narsistiksi
Pirkka-Pekka Petelius: Ihminen leimataan liian helposti narsistiksi
Näyttelijä Pirkka-Pekka Petelius pääsee lopultakin näyttelemään pahan ruumiillistumaa. Ensi vuonna kuvattavassa Peluri-draamasarjassa hän esittää narsistia, jonka pahuudelle ei löydy mittaa eikä määrää. Muuten Petelius on sitä mieltä, että narsisti-nimitystä käytetään nykyään turhan heppoisin perustein. Toimittaja: Jussi Lehmusvesi, kuvaus: Heidi Piiroinen, leikkaus: Arttu Luhtala.

Petelius jähmettyy kuuntelemaan jotain lähipuussa laulavaa lintua. Maastot ovat hänelle tuttuja, sillä hän käy luontokeskuksessa niin usein, että kuuluu melkein henkilökuntaan. Tullessaan hän tuo usein kahvia ja saattaa siivotakin.

Pakopaikkana hän ei luontoa silti pidä, sillä olisi järjetöntä kokea pakenevansa jostain, jossa viettää suurimman osan ajastaan.

"Rakastan myös kaupunkia", hän sanoo.

Petelius vakavoituu, kun keskustelu kääntyy hänen lapsuuteensa. Hän kertoo olleensa ujo lapsi, ei mitenkään erityisen koulukiusattu, mutta hieman yksinäinen.

Mieleen jäivät alueella pyörivät jengit.

"Siellä oli tyyppejä, joille millään ei ollut mitään väliä."

Synnyinseutuaan Kymenlaaksoa hän pitää karuna paikkana, jossa turvaudutaan helposti väkivaltaan. Asia näkyy jopa murteessa: murha-auto tarkoittaa Kymenlaaksossa aivan mahtavaa ajoneuvoa, murhajätkä taas loistavaa tyyppiä.

Petelius tosin korostaa, että hänen subjektiiviset havaintonsa ovat peräisin vuosikymmenten takaa.

Nykymenosta hän ei tiedä.

"Kyllä siitä ahdistuksesta ja pelosta jäi kuitenkin sellainen trauma, joka oli pitkään käsittelemättä."

"Nyt vanhempana suu ei sitten enää pysy millään kiinni."

Lapsuudenkavereista monelle kävi huonosti, osa alkoholisoitui, joku joutui vankilaan.

"Se on tosi pienestä kiinni, että kummalle puolelle kaltereita sitä päätyy", Petelius miettii.

"Ei sitä pysty kenestäkään sanomaan."

Suurin mysteeri kuitenkin liittyy 1980-luvun alkuun, jolloin nuori näyttelijä lopetteli opintoja Teatterikorkeakoulussa. Silloin Petelius sai kuulla saman kevään aikana kahdeksan kaverinsa tehneet itsemurhan.

Kaikkein kummallisinta oli, että päätökseen ei tuntunut liittyvän minkäänlaista yhteistä sopimusta.

"Sitä ei voi ymmärtää. Ne olivat minua nuorempia jannuja, joilla oli periaatteessa kaikki hyvin, pienet lapset ja muuta."

Petelius pyörittelee päätään yhä epäuskoisena.

"Se on jotain täysin selittämätöntä."

Pahuus ja hyvyys: paljon on kiinni olosuhteista; onnesta ja sattumasta.

Silti kysymys on myös valinnasta.

"Sehän tässä on hassua, että mitä vähemmän ihmisellä on elinaikaa, niin sen paremmin ymmärtää, miten elämänsä haluaisi elää."

"Sen olen päättänyt, että jos lapsiini jotain minusta jää, niin se on jotain rohkeampaa, uteliaampaa ja parempaan pyrkivää. En halua, että heissä eläisivät ne väärät valinnat, joita olen ehkä tehnyt."

Petelius hymyilee. Hän uskoo, että elämällä on hänen varalleen monta hienoa roolia, hetkeä ja työtä.

Varmaa tosin on vain muutos.

" Einsteinilta kysyttiin kerran, mikä on ehdottoman totta. Hän mietti kauan ja sanoi: 'Jokin liikkuu'. Se pitää paikkansa edelleen."

Peteliuksen ainoa sääntö itselleen onkin selvä: ole valmis muuttumaan.

"Kysymys on myös siitä, kumman puolen valitset, hyvän vai pahan?"

"Minä tiedän nyt, mihin suuntaan aion kulkea."

Avannossa näkyvät vielä onnettoman retkeilijän jalanjäljet.

Ehkä se Peteliuksen nauru kuitenkin oli sellainen hyväntahtoinen hörähdys.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat