Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paul Thomas Anderson on oudon pettynyt Oscar-ehdokas

Ensi yönä Paul Thomas Anderson voi voittaa ensimmäisen Oscarinsa elokuvasta Inherent Vice. Nyt ohjaaja-käsikirjoittaja on kuitenkin vähän väsynyt.

Kulttuuri
 
Warner Bros
Boogie Nights (1997) oli Paul Thomas Andersonin uran läpimurto.
Boogie Nights (1997) oli Paul Thomas Andersonin uran läpimurto. Kuva: Warner Bros
titziana fabi afp
Paul Thomas Anderson
Paul Thomas Anderson

Taiteilija on silmin nähden väsynyt. Paul Thomas Anderson on kiertänyt pitkään maailmaa mainostamassa uutta elokuvaansa Inherent Vice– ja taas ohjaaja-käsikirjoittajan edessä on uusi ryhmä toimittajia kysymyksineen.

Ja mitä Anderson ensimmäiseksi sanoo.

"En osaa sanoa tähän mitään."

Anderson painaa päätään alas. Tarttuu kahviin.

Ilmassa on luovuttamisen tuntua. Andersonilta on juuri kysytty, miltä tuntuu olla se ensimmäinen, joka on saanut tehdä romaanikirjailija Thomas Pynchonin kirjan elokuvaksi.

"En tiedä, onko sitä edes kysytty aiemmin. Tai ehkä muut ovat olleet niin fiksuja, etteivät ole kysyneetkään", Anderson sanoo alistuneen oloisena.

Pynchon on amerikkalaisessa kirjallisuudessa iso nimi – vaikeaselkoisuudestaan huolimatta.

Ei Anderson aina ole ollut näin vetämättömissä.

Päinvastoin.

Vuonna 1970 syntynyttä ohjaaja-käsikirjoittajaa on usein pidetty sukupolvensa lahjakkaimpiin kuuluvana elokuvantekijänä. Hänen vuonna 2007 valmistunutta There Will Be Bloodiaan on pidetty yhtenä koko 2000-luvun alun kaikkein parhaista elokuvista. Se perustuu Upton Sinclairin kirjaan ja kuvaa Yhdysvaltoja maana, jossa uskonto, kapitalismi ja öljybisnes kietoutuvat tiukasti yhteen.

Muita arvostettuja Andersonin elokuvia ovat 1990-luvun lopussa valmistunut pornoelokuvateollisuutta kuvannut Boogie Nights sekä episodielokuva Magnolia, jossa Tom Cruise tekee yhden suurista rooleistaan.

Eikä onni ole Andersonia mitenkään hylännyt vieläkään.

Ensi yönä Anderson nimittäin kilpailee Inherent Vicellä Oscarista käsikirjoitussovitusten sarjassa. Oscar-ehdokkuus on jo Andersonin uran kuudes. "Kiitos", Anderson sanoo, kun häntä onnittelee ehdokkuudesta.

Haastatteluakin tehdään onnekkuutta huokuvissa puitteissa pariisilaisessa loistohotellissa. On tammikuun loppu ja valoverhojen läpi huoneeseen tihkuu Pariisin talven harmaa valo.

Warner Bros
Joaquin Phoenix on Inherent Vicen päähenkilö, pilveä polttava yksityisetsivä.
Joaquin Phoenix on Inherent Vicen päähenkilö, pilveä polttava yksityisetsivä.

Inherent Vice on elokuva aurinkoisesta Kaliforniasta, hipeistä ja Richard Nixonista, 1970-luvun alun Yhdysvalloista ja vainoharhaisuudesta. Joaquin Phoenixin näyttelemä keskushenkilö, paljasjaloin usein oleva yksityisetsivä Doc Sportello polttaa ruohoa ja on rähjäisempi kuin vaikka Columbo. Aluksi hän saa vieraakseen entisen tyttöystävänsä. Doc saa tehtävän, hänen pitää etsiä ex-tyttönsä nykyinen mies, vaaraan joutunut liikemiespohatta.

Vastapeluriksi kohoaa Josh Brolinin näyttelemä poliisi, siilitukkainen patakonservatiivi, jolla on isot luulot itsestään kuin John Waynella.

Elokuva on kuin yhdistelmä Robert Altmanin vuoden 1973 elokuvaa Pitkät jäähyväiset, seuraavana vuonna valmistunutta Roman Polanskin ohjaamaa Chinatownia sekä Gilbert Sheltonin hippiaikaa kuvannutta sarjakuvaa Friikkilän veljekset.

Pynchonin tekstit olivat tehneet vaikutuksen Andersoniin, joka monien muiden auteur-leimaa kantavien ohjaajien tapaan kirjoittaa itse elokuvansa.

Pynchonia (s. 1937) koskevat kysymykset ärsyttävät Andersonia. Niitä on kuitenkin kysyttävä, sillä kirjailija itse välttelee julkisuutta.

"En ole missään tapauksessa tavannut häntä koskaan", Anderson sanoo ja liioittelee erityisesti sanoja "missään tapauksessa".

Jää vaikutelma, että Pynchon on kyllä tavattu – ja useasti.

"Nämä Pynchon-kysymykset ovat niin tylsiä", Anderson parahtaa ja nauraa päälle.

Inherent Vice on Andersonin seitsemäs elokuva.

Muille kuin Andersonin tosifaneille elokuva saattaa olla pettymys. Inherent Vice jää nimittäin kirjalliseksi. Elokuva on tyylillisesti väliinputoaja, ei oikein rikosdraama, mutta ei liioin aivan posketon komediakaan. Kun Andersonin uraa myöhemmin tarkastellaan, Inherent Vice saatetaan nähdä jonkinlaisena rohkeana tai vähemmän rohkeana välityönä isompien ja tärkeämpien elokuvien välissä.

Ehkä lopputuloksessa näkyy se, että Anderson tarttui Pynchonin romaaniin ajauduttuaan taiteelliseen umpikujaan ihaillun There Will Be Bloodin jälkeen.

Toinen käsikirjoitus, josta valmistui myöhemmin vuonna 2012 elokuva Mestari, takkusi pahasti. Anderson vaihtoi aihetta ja alkoi sovittaa Pynchonia elokuvaksi.

Nyt Anderson sanoo, että Inherent Vicessä kaikkein raskainta oli kuvausvaihe.

"Kuvauksiin meni 60 päivää ja vaimoni oli samaan aikaan raskaana. Tehtiin pitkää päivää, rahaa oli vähän. Oltiin hyvin väsyneitä", Anderson kertoo.

Raskasta näyttää olevan yhä, sillä Anderson peittelee huonolla menestyksellä haukotustaan.

Hän sanoo, että hän pyrki kunnioittamaan elokuvaversiossa Pynchonia. "Oltiin jopa liian uskollisia", hän myöntää. Se on taas vihje siihen suuntaan, että elokuvasta ei ehkä tullut sellaista kuin tekijä odotti.

Jotakin Anderson myös muutti. Kuuluvin muutos kirjaan nähden on elokuvaan luotu kertoja, jota esittää Joanna Newsom.

"Tajusin kuvausten puolivälissä, että haluan tähän naisen äänen. Kertojalle saattoi myös upottaa Pynchonia."

"Tajusin senkin, että on virhe pysyä liian uskollisena Pynchonille. Se teki jokaikinen kerta kohtaukselle hyvää, kun tekstistä irtauduttiin kauemmas."

Anderson kavahtaa ajatusta, että hänet nähtäisiin Inherent Vicen myötä jonkinlaisena vastakulttuurin edustajana.

"Minähän olen todella syvällä establishmentissa", Anderson huomauttaa.

"Minähän otan heiltä rahat, ja maksan niillä laskuni."

Pitääkö edes huomauttaa, että istumme yhä pariisilaisessa hotellissa kristallikruunujen alla.

Moni olisi ikionnellinen Oscar-ehdokkuudesta. Tuntuu kuin Anderson olisi jo hyvän aikaa sitten ymmärtänyt, että Inherent Vicestä ei tullutkaan sitä elokuvaa, josta hän haaveili.

Anderson itse vakuuttaa tyytyväisyyttään. "Tein parhaani", kuten hän itse asian muotoilee.

Pian hän alkaa kuitenkin kertoa kohtauksesta, joka kuvattiin, mutta jota ei elokuvassa kuitenkaan nähdä. Kohtauksessa Joaquin Phoenixin näyttelemä päähenkilö käyttää lsd:tä.

"Ei kukaan halua sellaista nähdä, vaikka sen miten hienosti kuvaisi."

Kieleen perustuvaa kirjallisuutta on usein vaikea sovittaa yksi yhteen elokuvaksi, joka perustuu paljon kuvaan ja musiikkiin.

Anderson kertookin yhtäkkiä unestaan, jonka hän on nähnyt edeltävänä yönä.

Unessa Anderson näki kohtauksen, joka olisi hänen mielestään pitänyt olla elokuvassa.

Unessa yksi Pynchonin hippihahmoista tarjoaa lsd:tä koiralle ja seuraa mitä tapahtuu.

"Se olisi ollut täydellinen tapa kertoa, miten älyttömän sekaisin kaikki oli sinä aikana. Hippien kokeilut huumeiden ja rakkauden kanssa, ja sitten joku päätyy tällaiseen. Ihan kamalaa. Miksen laittanut sitä elokuvaan", Anderson sanoo itseään soimaten.

"Nyt se on myöhäistä. Mokasin."

Inherent Vice Suomen elokuvateattereissa 27. maaliskuuta.

Veli-Pekka Lehtonen HS
Pariisi

Walt Disney Studios
Daniel Day-Lewis näytteli There Will Be Bloodin (2007) pääroolin.
Daniel Day-Lewis näytteli There Will Be Bloodin (2007) pääroolin.

FS Film
Punch-Drunk Loven (2002) pääosassa oli Adam Sandler.
Punch-Drunk Loven (2002) pääosassa oli Adam Sandler.

Future Film
Philip Seymour Hoffman näytteli Mestarissa vuonna 2012.
Philip Seymour Hoffman näytteli Mestarissa vuonna 2012.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat