Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pilapiirros on esseetä vaarallisempi

Kulttuuri
 
Arto Virtanen

Kirjailija Arto Virtanen kommentoi Matti Mäkelän arviota Timo Hännikäisen Kunnia-esseekokoelmasta (HS 20. 2. 2015).

Matti Mäkelän tarkoitus oli ilmeisen hyvä hänen kirjoittaessaan Timo Hännikäisen esseekokoelmasta Kunnia (HS 20. 2. 2015), mutta hänen argumentaationsa kaipaa mielestäni lähempää tarkastelua.

Timo Hännikäisen esseekokoelma ei ole voinut aiheuttaa "pientä loiskiehuntaa jo ennen kirjan ilmestymistä". Kirja ei ole voinut sitä saada aikaan, vaan ennakkoluulot ja asenteet, joita Hännikäinen on ehkä saanut aikaan aiemmalla kirjoittamisellaan.

Kun Mäkelä sanoo, että kirjailijan kodin rappukäytävään on liimattu lappu, jossa kerrotaan, että naapurissa asuu "natsi", silläkään ei ole mitään tekemistä kirjan vaan korkeintaan henkilön ja häneen reagoivien muiden henkilöiden kanssa.

Mäkelä väittää, että reaktioiden takana on "jo pitkään tiedostusvaltaa Suomessa hallinnut punavihreä vasemmisto". Kysyisin, väittääkö hän tosissaan, että natsi-leimasimen käyttäjät ovat juuri tuota punavihreää vasemmistoa vai vain joitakin heidän läheisyydestään aktivoituneita yksilöitä.

Olisin myös halukas tietämään, mitä Mäkelä "Suomessa pitkään hallinneella tiedostusvallalla" tarkoittaa.

Minusta tiedostusvalta – jos sanan ikävä loppuosa sallitaan – ajautuu väistämättä niiden käsiin, jotka jotakin tiedostavat: manipulaatio, indoktrinaatio, propaganda ja demagogia jäävät niiden käsiin, jotka eivät muuten pärjää.

Kun Mäkelä vielä mainitsee marttisimojoet yhtenä kimppuna ja väittää samojen ihmisten vaativan Hännikäisen vaientamista, jotka "esiintyivät muutama viikko sitten hartaina sananvapauden puolustajina Charlie Hebdon tapauksessa", kysyisin, keitä nämä samat ihmiset mahtavat olla, muuta kuin jotain koostumukseltaan hyvin epämääräistä joukkoa, joka Mäkelän pupilleissa näyttää homogeeniselta massalta.

Matti Mäkelä sanoo Hännikäisen esseekokoelmasta aivan olemattoman vähän. Hän ohittaa sen ilmiönä keskittyessään kirjan ja sen kirjoittajan ympärille kehittyneeseen ilmiöön. Muutamalla rivillä Mäkelä toteaa, että Hännikäisen kirja on usein argumenteissaan ohut, aiemman kirjansa asenteita toisteleva ja sukupuolten vastakkainasettelua korostava.

Vaikka en ole kirjaa lukenut, olen täysin eri mieltä, Hännikäisen mahdollisista perusteluista huolimatta, että "miehet voivat hyvinvointiyhteiskunnassa huonosti". Sen sijaan ymmärrän, että meidänkin hyvinvointiyhteiskunnassamme voivat huonosti hyvin monenlaiset ihmiset ja ihmisryhmät, joilla on hiukan normaalia vakavampia ongelmia.

Mäkelä on kuitenkin iloinen esseen puolesta ja sanoo, että se on vaarallinen laji. Mielestäni hän on väärässä: pilapiirros on paljon vaarallisempi.

Arto Virtanen
Kirjoittaja on kirjailija ja kriitikko.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat