Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun Madonnasta punkkaria tehtiin

Kulttuuri
 
Mikko Aaltonen

Otsikko kirkuu uusimman Mojo-lehden kannessa kutsuvasti: ainoa haastattelu! Madonna antaa yksittäisille toimittajille omia, pitkiä haastatteluita niin harvoin, että pudotan lehden kaupassa empimättä ostoskoriini.

Erityisesti kiinnostaa, millaisen näkökulman klassiseen kitararockiin sekä indie- ja punkrockin historiaan erikoistunut lehti on löytänyt popin kuningattareen.

Madonna kuuluu siihen pieneen joukkoon poptähtiä, jotka sanelevat itse ne mediat, joille puhuvat.

Mojo ei ole maailman trendikkäin poplehti eivätkä sen retrorockia arvostavat lukijat kuulu kaikkein fanaattisimpien Madonna-fanien joukkoon. Madonnan on siis täytynyt kokea saavansa "Mojo-kohderyhmän" huomiosta erityistä lisäarvoa itselleen ja uudelle Rebel Heart -levylleen. Levyä kuulematta mielessä käy, onko Madonna mennyt vihdoin tekemään sen, mitä monet ovat odottaneet ja pelänneet: rocklevyn?

Ei sentään. Mojon pitkässä artikkelissa Madonna asetetaan newyorkilaisen postpunkin viitekehykseen. Tässä jatkumossa punkista kehittyi vaihtoehtoista tanssi- ja klubimusiikkia – josta Madonna edelleen jalosti muutamaa vuotta myöhemmin massojen viihdettä.

Näkökulma on tarkkaan harkittu. Sen avulla Mojo perustelee kansivalintansa ja myy Madonnan punk-juurisille lukijoilleen. Mojon kanteen valikoitunut komea ja vaikuttava valokuva tukee samaa funktiota. Nenälävistyksenä suun edessä roikkuvaa krusifiksia kielellä lipova Madonna menee otoksessa täydestä punkin ylipapittarena.

Samoilla kriteereillä Mojon kannessa olisi voinut olla jo pari vuotta sitten Madonnan manttelinperijä Lady Gaga, jonka tausta on hyvin samanlaisissa New Yorkin poikkitaiteellisissa alakulttuuripiireissä kuin Madonnan.

Mutta vaikka Gaga myisi jokaista levyään sata miljoonaa kopiota, on vaikea kuvitella, että Mojo uskaltaisi laittaa Gagaa kanteensa vielä ainakaan kymmeneen vuoteen.

Vasta silloin Gagan ympärillä alkaa olla riittävän vakuuttava "vanhemman valtionaisen" aura ja Madonnan tavoin uskottavuutta kuin Mojon kotijumalalla Led Zeppelinillä konsanaan.

 

Madonnan Rebel Heart ilmestyy ensi viikolla.

Mikko Aaltonen hs.kulttuuri@hs.fi
Kirjoittaja on popkriitikko ja vapaa toimittaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat