Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ylen maineikkaat studiot aiotaan purkaa

Kulttuuri
 
Seppo Sarkkinen Yle
Musiikkitarkkailija Pentti Männikkö ja viulisti Pekka Kuusisto Ylen musiikkistudio M2:lla vuonna 2005.
Musiikkitarkkailija Pentti Männikkö ja viulisti Pekka Kuusisto Ylen musiikkistudio M2:lla vuonna 2005. Kuva: Seppo Sarkkinen Yle

Yleisradion Pasilassa sijaitsevan Radiotalon suurtuotantosiipi puretaan mahdollisesti jo ensi vuonna asuntojen tieltä.

Helsingin kaupunki kaavoitti alueen 10 vuotta sitten asuinrakentamiseen, mistä johtuen Yle on joutunut maksamaan sakkona kolminkertaista kiinteistöveroa useiden vuosien ajan.

Fakta

Ylen M1-studiossa taltioituja levytyksiä

  Carola ja UMO: Your Feet's Too Big (1984/Warner)

  Pekka ja Jaakko Kuusisto: Double Bow: Violin Sonatas by Prokofiev (1999/Finlandia)

  Timo Lassy: Round Two (2009/Ricky Tick Records)

 Eero Koivistoinen Quartet: Hati hati (2015/Swart Records)

Arvotontin omistaa Yleisradion eläkerahasto, joka suunnittelee nyt sen myyntiä.

"Ylessä halutaan kohdentaa resurssit tulevaisuudessa seinien sijasta toimintaan. Kyseessä on 35 vuotta vanha rakennus, jonka saneeraaminen tulisi kalliiksi. Suurtuotantosiivessä on toki ollut monenlaista toimintaa, kuten musiikki- ja kuunnelmastudioita. Vaihtoehtoisia sijoituspaikkoja pohditaan, mutta lopullista päätöstä näistä ei vielä ole", Yle tuotannon johtaja Janne Yli-Äyhö valottaa.

1979 rakennetussa Suurtuotantosiivessä sijaitsevat maineikkaat M1 ja M2 -studiot, jotka ovat ainoat sinfoniaorkesterin äänittämiseen soveltuvat äänitysstudiot Helsingissä. Studioiden rakentaminen liittyi Ylen omaan musiikkituotantoon ja sen kasvattamiseen levytarjonnan ollessa sen ajan johdon mielestä liian kapeaa.

Useat nimekkäät musiikkivaikuttajat kapellimestari Jaakko Kuusistosta Sielun Veljet -kitaristi Jukka Ormaan kritisoivat sosiaalisessa mediassa kulttuurihistoriallisesti merkittäviksi kuvailemiensa studioiden alasajoa.

"Kyllä se hämmästystä herättää ja aika vaikeaa on hahmottaa, miten näin ainutlaatuiset studiot voivat käydä Ylelle tarpeettomiksi", Jaakko Kuusisto tivaa.

"On myös vaikeaa niellä, että Yle tekee näin isoja muutoksia infrastruktuuriinsa aivan puskista, ilman enempää julkista keskustelua. Kyseessä on kuitenkin verovaroin rahoitettu julkisen palvelun mediatalo. Missähän akustisen musiikin taltiointi tehdään tulevaisuudessa ja missä määrin Ylen uudet tilat vastaavat M1- ja M2 -studioiden akustiikka ja käyttötarkoitusta?"

Satunnaisista äänityksistä ja live-taltioinneista huolimatta M1 ja M2 -studiot ovat olleet Ylen johdon mukaan vajaakäytössä viime vuosina. Myöskään sopivaa kaupallista toimijaa ei ole löytynyt studioiden ylläpitäjäksi.

Vähäinen käyttöaste on johtanut siihen, ettei studioiden tekniikkaa ole päivitetty. Studiot eivät nykyisellään esimerkiksi sovellu samanaikaisesti sekä musiikin äänittämiseen että miksaamiseen.

Klassisesta musiikista poiketen kevyen musiikin tuotannot säilyvät todennäköisesti Pasilassa vastaisuudessakin. Jaakko Yli-Äyhön mukaan Ylen Studiotalon vanhaa tv-studiota suunnitellaan korvaavaksi tilaksi popmusiikkituotannoille. Luovien sisältöjen toimitukset siirtynevät nykyiseen Toimitustaloon.

Suurtuotantosiivessä sijaitsevat myös Ylen kuunnelmastudiot, jotka ovat ainoat laatuaan Helsingissä tällä hetkellä.

"Kuunnelmastudioiden korvaaminen taitaa itse asiassa olla haastavampaa kuin musiikkistudioiden konsanaan, mutta eiköhän niillekin löydy sopiva tila", Yli-Äyhö uskoo.

Studioiden purkamisen pelätään aiheuttavan taloudellisia haasteita varsinkin klassisen musiikin tuotannoille. Ylen omista studioista poiketen esimerkiksi Musiikkitalossa akustiseen musiikkiin soveltuvista korvaavista äänitystiloista jouduttaisiin maksamaan selvästi nykyistä korkeampia vuokria. Kohonneet tuotantokustannukset kaavaillaan Ylessä rahoitettaviksi tonttikaupoista vapautuvalla rahalla.

"Vaikka luovat sisällöt ovat tiivistymässä seuraavien vuosien aikana, niin sisältöjohtajana lähden siitä, etteivät suunnitelmat saa muuttaa Ylessä sisällön tekemisen suunnitelmia", Ylen luovien sisältöjen johtaja Ville Vilén painottaa.

Jyrän alle jäävien studioiden merkitys Suomen jazzpiireille on huomattava, koska missään muualla ei olla taltioitu yhtä paljon kotimaista jazzmusiikkia. Käytännössä kaikki Suomen eturivin jazzmuusikot Edward Vesalasta ja Eero Koivistoisesta Timo Lassyyn ovat levyttäneet uransa varrella M1-studiossa. Myös liuta nimekkäitä ulkomaisia jazzmuusikoita Tim Harrelistä Dave Liebmaniin ovat vierailleet Pasilan studioilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat