Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Flow-festivaali kansainvälistyy: Sisarfestivaali Slovenian pääkaupunkiin Ljubljanaan

Uuden festivaalin uskotaan houkuttelevan kävijöitä Keski- ja Itä-Euroopasta

Kulttuuri
 
Flow Festival Ljubljana
Tobačna mesto on vanha 1800-luvun tupakkatehdasalue. Se muistuttaa paljon Suvilahtea, jossa Helsingin Flow on järjestetty vuodesta 2007.
Tobačna mesto on vanha 1800-luvun tupakkatehdasalue. Se muistuttaa paljon Suvilahtea, jossa Helsingin Flow on järjestetty vuodesta 2007. Kuva: Flow Festival Ljubljana

Flow-festivaali laajenee Suomen rajojen ulkopuolelle.

Helsingissä vuodesta 2004 järjestetty Flow järjestetään tänä kesänä myös Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa.

Ljubljanan Flow pidetään kesäkuun lopulla, Helsingin Flow perinteiseen tapaan elokuussa.

Laajentuminen ulkomaille on suoraa jatkumoa Flow'n kansainväliselle pr-toiminnalle, sanoo festivaalin taiteellinen johtaja Tuomas Kallio.

"Flow on luonteeltaan kansainvälinen sisältökokonaisuus, joka ei ole kiinnittynyt tietyille markkinoille. Siksi ulkomaisen sisarfestivaalin perustaminen tuntui luontevalta", Kallio sanoo.

Flow on pyrkinyt viime vuosina kasvattamaan kansainvälisten kävijöiden määrää muun muassa pr-toimistoyhteistyöllä Lontooseen, Berliiniin ja Pietariin.

Sisarfestivaalin perustaminen miljoonakaupunkiin ei olisi kuitenkaan ollut Kallion mukaan järkevää. 300 000 asukkaan Ljubljanassa uudelle kaupunkifestivaalille sen sijaan on tilaa.

"Kaupunki on pienehkö, mutta kovassa nosteessa. Yliopistot vetävät vaihto-opiskelijoita eri puolilta Eurooppaa, ja turistikohteena paikka on yhä suositumpi", Kallio perustelee.

Varsinainen linkki Sloveniaan löytyi Kallion vanhan tutun, mainoselokuvaohjaaja Mikko Lehtisen kautta, joka asuu Ljubljanassa ja tuntee siellä paikalliset toimijat.

Lehtisen kontaktien kautta festivaalipaikaksi valikoitui vanha tupakkatehdasalue Tobačna mesto. Se on 1800-luvun tehdasmiljöö, ja muistuttaa Helsingin Suvilahtea, jossa Flow on järjestetty vuodesta 2007 lähtien. Alueella pyritään samanlaiseen kehitykseen kuin Suvilahdessa: tyhjillään olevasta teollisuusalueesta pyritään tekemään elävä kulttuurikeskittymä.

"Tässä kehityksessä meidän kokemuksemme voi olla avuksi", Kallio sanoo.

Ljubljanan festivaalin ohjelmistosta vastaavat Helsingin Flow'n taiteelliset johtajat Tuomas Kallio ja Toni Rantanen yhdessä slovenialaisten toimijoiden kanssa. Varmistuneita esiintyjiä ovat muun muassa Pet Shop Boys, Róisín Murphy, Metronomy, Run The Jewels, Caribou ja José González.

Festivaalilla nähdään paljon myös paikallisia artisteja.

Helsingin Flow'n tavoin Ljubljanan Flow panostaa musiikin lisäksi muun muassa visuaaliseen taiteeseen ja ruokaan, ja pyrkii nostamaan esiin paikallisia ruohonjuuritason toimijoita kuten pienpanimoita ja viinintuottajia.

Tapahtumaan odotetaan kävijöitä Slovenian lisäksi Itävallasta, Italiasta, Unkarista ja Kroatiasta sekä koko saksankielisen Euroopan alueelta.

"Yksi Ljubljanan parhaista puolista on sen sijainti keskellä Eurooppaa. Sieltä ajaa tunnissa Italiaan kahville", Kallio kertoo.

Kallio pitää mahdollisena, että Flow laajenee joskus tulevaisuudessa muihinkin maihin.

Onko riskinä, ettei Flow'n brändiä enää jatkossa enää yhdistetä Suomeen ja Helsinkiin?

Kallion mukaan vaaraa ei ole. Ljubljanan festivaali on aivan eri mittaluokan tapahtuma kuin Helsingin Flow.

Ljubljanan Flow'hun odotetaan viikonlopun aikana noin kahtakymmentätuhatta kävijää, kun Helsingin Flow'ssa kävijöitä oli vuonna 2014 yhteensä 57 500.

"Ljubljanan Flow on Helsingin Flow'n pikkusisar. Helsingin Flow tulee myös olemaan esillä joka kulmassa Ljubljanan festivaalilla", Kallio lupaa.

Ulkomaille laajentumisesta on ilmoittanut myös Weekend-festivaali, joka järjestetään elokuussa Helsingin lisäksi Tukholmassa.

Aikaisemmin Suomen rajojen ulkopuolelle on laajentunut myös Faces-etnofestivaali. Festivaalin sivufestivaalia Carelian Faces-tapahtumaa on järjestetty useana vuonna Petroskoissa.

 

Ljubljanan Flow-festivaali 26.–28. 6.
Helsingin Flow-festivaali 14.–16. 8.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat