Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lehtimiesten ihanteista syntyy näytelmä

HS:n edeltäjän Päivälehden perustamisesta kertova näytelmä saa ensi-iltansa maaliskuussa

Kulttuuri
 
Näin tehtiin Ihanteiden aika, osa 1: Hämärä möykky
Näin tehtiin Ihanteiden aika, osa 1: Hämärä möykky
Näin tehtiin Ihanteiden aika -videosarjassa toimittaja Jussi Lehmusvesi seuraa näytelmäharjoituksia kuuden viikon aikana. Ensimmäisessä jaksossa Juhani Aho paljastuu naistenmieheksi ja Carl-Kristian Rundmanilla on vaikeuksia muistaa vuorosanoja. Toimittaja: Jussi Lehmusvesi, kuvaus: Esa Syväkuru, leikkaus: Terhi Liimu ja Kristiina Marttinen

Lasit kilisevät, nyrkit nousevat ja äänet kohoavat, kun Päivälehden synnystä kertovaa Ihanteiden aika -näytelmää harjoitellaan Aleksanterin teatterin lavalla Helsingissä.

Kyseessä on kohtaus, jossa kolme intohimoista miestä, Eero Erkko, Juhani Aho ja Arvid Järnefelt, ovat päättäneet perustaa lehden, joka kertoisi lukijoille valtakunnan asioista riippumattomasti ja selvällä suomen kielellä.

Uhkayritykseen ryhdytään siitäkin huolimatta, että kolmikolla ei ole sen enempää rahaa, tilaajia, mainostajia kuin kokemustakaan päivittäisen sanomalehden tekemisestä.

Loppu on suomalaista mediahistoriaa.

Näytelmä on osa HS:n 125-vuotisjuhlavuotta, ja sen on kirjoittanut Gunilla Hemming.

"Kiinnostavinta oli löytää sieltä historian joukosta se ihmisen tarina, kirjoittaa heidän kohtaloistaan", Hemming sanoo.

Hemming on aiemminkin pureutunut töissään medianvapauteen, sillä Helsingin kaupunginteatterin kiitetty Wikileaks-näytelmä Verkossa on hänen kirjoittamansa.

Myös uuden näytelmän käsittelemät kysymykset tulivat kirjoitusprosessin aikana pelottavan ajankohtaisiksi.

"Olin juuri kirjoittanut viimeisen sananvapautta käsittelevän repliikin, kun uutinen Pariisissa ammutuista toimittajista ilmestyi tietokoneelleni."

"Ajattelin, että herra jumala, ollaanko me näin lähellä näitä kysymyksiä."

Näytelmän ohjaa Katja Krohn. Ohjaajaa viehättää näytelmässä erityisesti, kuinka merkittävän tiedotusvälineen synty voidaan palauttaa muutaman ihmisen tekemiin henkilökohtaisiin ratkaisuihin.

"Siinä palataan takaisin siihen alkuhetkeen. Silloin olosuhteet olivat todella karut, mutta siitä huolimatta näillä ihmisillä riitti yhdessä uskoa siihen, että voimme saada aikaan jotain merkityksellistä ja kansakunnankin kannalta tärkeää."

Ylevän tehtävänsä vastapainoksi Päivälehden perustajat juovat viinaa ja kerskailevat naisseikkailuillaan.

Näytelmän valmistumista voi seurata HSTV:n videosarjassa.

Ensimmäisessä jaksossa palataan helmikuun alkuun, jolloin näyttelijät vasta tapailevat vuorosanojaan Aleksanterin teatterin kellarissa.

"Kokonaisuus on iso hämärä möykky", näyttelijä Carl-Kristian Rundman kuvaa tilannetta.

 

Gunilla Hemmingin kirjoittaman Ihanteiden aika -näytelmän ensi-ilta on 12. maaliskuuta Aleksanterin teatterissa. Liput Lippupalvelu.fi.

Sami Kero HS
Harjoituksissa Jussi Nikkilä (Arvid Järnefelt), Carl-Kristian Rundman (Eero Erkko), Wanda Dubiel (Minna Canth) ja Matti Ristinen (Juhani Aho).
Harjoituksissa Jussi Nikkilä (Arvid Järnefelt), Carl-Kristian Rundman (Eero Erkko), Wanda Dubiel (Minna Canth) ja Matti Ristinen (Juhani Aho).
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat